Gelişen teknoloji ve değişen pazarlama yöntemleriyle birlikte hayatımızda yer edinmiş ve meslek haline gelmiş içerik yazarlığına yeni başlayıp performansını geliştirmeyi hedefleyen ve icerik.com’da freelance içerik yazarlığı yapmak isteyen adaylarımız için başvuru sürecinde en çok dikkat ettiğimiz unsurları ve faydalı ipuçlarını derledik.
Okumayı ve yazmayı seven, kalemine güvenen herkes içerik yazarlığı yapabileceğini düşünse de gerçekten başarılı bir içerik yazarı olmanın yolu, iyi bir araştırmacı olmaktan da geçiyor. Hızlı tüketim çağında olduğumuzdan, kısa sürede kaliteli ve özgün içerikler üretebilmek büyük önem arz ediyor. Yönergelerin yanı sıra, dil bilgisi kurallarına uygun bir içerik hazırlayabilmek için teknolojiyi de etkili bir şekilde kullanabilmek gerekiyor. Haydi bu saydığımız gereklilikleri yakından inceleyip icerik.com’un titiz editör ekibinin yazar adaylarını hangi kriterlere göre değerlendirdiğine birlikte bakalım.
İçerik yazarlarına sağlıktan pazarlamaya, mühendislikten modaya kadar çok farklı alanlarda talepler iletilebiliyor. İçerik yazarları konuya aşina olsalar da içeriklerin okuyuculara mutlaka doğru bilgiler vermesi gerektiğinden, yazarların adeta bir uzmanın kaleminden çıkmış gibi içerik hazırlayabilmeleri için çeşitli kaynaklardan araştırma yapmaları gerekiyor. Konuyla ilgili farklı dillerde yazılmış çeşitli kaynakları taramak ve edinilen bilgileri sentezlemek, kaliteli ve özgün içeriklerin hazırlanma sürecinde çok önemli bir rol oynuyor. Özellikle teknik bilgi gerektiren mühendislik ve sağlık gibi alanlarda hazırlayacağın içerikleri yazmaya başlamadan önce, mutlaka kapsamlı bir araştırma yapmanı öneriyoruz.
Özgünlük, icerik.com’un son derece önem verdiği bir unsur. Tıpkı bir başkasının eşyasını çalmak gibi, kaynak göstermeden başkalarının ifadelerini sanki kendi ifadelerimizmiş gibi kullanmak da suç teşkil ediyor. Bu nedenle, yazar adaylarımızın bize ilettiği deneme metinlerinin önce özgün olup olmadığını kontrol ediyoruz. Kontrol sırasında içerikte intihal yapıldığını tespit edersek, başvuruyu değerlendirmeye almıyoruz. Özgünlük konusunda herhangi bir sorun yaşamamak için, araştırma yaparken kullandığın kaynaklardan edindiğin bilgileri içeriğinde kendi kelimelerinle ifade etmen gerektiğini hatırlatalım.
Not: Çeşitli kaynaklardan faydalanarak hazırladığın içeriklerin özgünlüğünü kontrol etmek istersen ücretsiz bir intihal denetleme aracı kullanabilirsin.
Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşım ve yorumlardaki yazım yanlışlarının bile hoş karşılanmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Yazı yazmayı seven bir dil tutkunuysan, muhtemelen her ortamda yazım ve dil bilgisi kurallarına zaten dikkat ediyorsundur. Ancak yazarlık macerasına yeni atılan adaylarımız için yazım ve dil bilgisi kurallarının önemini bir kez daha vurgulamak istedik. İçeriklerini yazarken bu içeriklerin bir markayı temsil edeceğini aklında bulundurarak, dil bilgisi açısından da özenli bir çalışma ortaya çıkarmanı bekliyoruz. Doğru yazımından emin olmadığın kelime ve kelime gruplarını Türk Dil Kurumunun sözlüklerinden kontrol etmeni, hızlı yazarken yapmış olabileceğin basit hataların önüne geçmek için de yazım denetimi araçlarından yardım almanı öneriyoruz.
Yönergeler, yayıncıların yazarlardan beklentilerini açık bir şekilde göstermekle kalmıyor, aynı zamanda yazarların işini de bir hayli kolaylaştırıyor. icerik.com’un özenle çalışan uzman ekibi yazarlarına destek olmak için yayıncıların kısa, anlaşılır ve takip etmesi kolay yönergeler hazırlamalarına yardımcı oluyor. Bu yönergeler kelime sınırı ve anahtar kelimeler gibi temel ögeleri belirtmekle kalmıyor, kullanılacak dil ve konu başlıkları hakkında da yazarlara yol gösteriyor. Ortaya keyifli bir içerik çıkarmak içinse sana bu yönergelere uymak kalıyor!
Teknolojinin öneminden ve gerekliliğinden bahsetmeye gerek bile olmayan bu dönemde, yazarlarımızın teknolojiden temel seviyede yararlanabilmelerini bekliyoruz. Kaliteli içerikler üretebilmek için nitelikli araştırma yapabilecek düzeyde arama motorlarını kullanabiliyor olmalısın. Benzer şekilde, yazı yazma uygulamalarını verimli bir şekilde kullanarak içeriklerin formatını yönergelere uygun hale getirebilmelisin. Ayrıca, başlık stillerini doğru seçmen, görsel kullanman istendiğinde lisanssız sitelerden örnekler sunman ve ilgili bağlantıları metin içine eklemen, içeriklerinin kalitesini artıracaktır.
İlk etapta yazar adaylarımızı sadece verilen yönergeye göre hazırlayacakları, fazla uzun olmayan bir örnek içeriğe bakarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle, örnek içeriği özenle hazırlaman bizim için çok önemli. Örnek içeriği yazmaya başlamadan önce yönergeyi birkaç kez okumanı ve ardından içerikte nelerden bahsedeceğine dair bir plan yapmanı öneriyoruz. Yönergede verilmemişse, kullanabileceğin alt başlıkları da not alman faydalı olabilir. Kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra, uygun alt başlıkları belirlemen daha kolay olacaktır.
Araştırmanın önemini ne kadar vurgulasak az. Hangi konuda örnek içerik hazırlarsan hazırla, mümkünse farklı dillerde çeşitli kaynaklardan araştırma yapmış olman ve edindiğin bilgileri sentezleyip bu bilgileri kullanman örnek içeriğini bir adım öne taşıyacaktır. Ne kadar çok kaynaktan yararlandığını görebilmemiz ve bilgileri daha kolay teyit edebilmemiz için kullandığın kaynakları paneldeki ilgili alana eklemeyi unutma. Kaynak araştırması konusunda yardıma ihtiyacın olursa, “İçerik Yazarlarına Rehber: Kaynak Araştırması” başlıklı rehberimizden faydalanabilirsin.
Yazım yanlışlarıyla dolu örnek içeriklerle karşılaşmanın bizi hayal kırıklığına uğrattığını da hatırlatalım. Yazarlığı meslek edinmiş veya yazar olmaya aday kişilerin dilimizi düzgün kullanmalarını ve basit yazım yanlışları yapmamalarını bekliyoruz. Başvurunu tamamlamadan önce, özellikle eklerin ve bitişik ya da ayrı yazılması gereken kelimelerin doğru yazıldığından emin olmak için yazım denetimi yapmanı tavsiye ediyoruz. Örnek içeriği hazırlamadan önce Türkçede sıkça yapılan hataları görmek ve bu hatalı kullanımların doğrularını öğrenmek için “İçerik Yazarlarına Rehber: Yazım, Dil Bilgisi, Noktalama İşaretleri” başlıklı rehberimize mutlaka göz atmalısın.