arrowarrow
Dijital Pazarlama
Dijital Pazarlama
calendar-todo
2 Aralık, 2020

ZEO’dan Dijital Pazarlama Sektör Raporları

İçinde bulunduğumuz dönem; farkına varabildiğimiz ya da henüz fark edemediğimiz pek çok değişikliği beraberinde getirdi. Değişimlerin pek çoğunu henüz analiz edemiyor olsak da, parçası olduğumuz sektörlerde yaşanan değişimlerle birlikte bizler de bireysel anlamda yeni bir yol haritası belirlemeye hazırlanıyoruz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

Dijital Pazarlama Sektör Raporları

Bu süreci anlamlandırmak ve orta vadede kazanımlar edinebilmek adına; 2020’de yaşanan değişimleri; geçtiğimiz çeyrekler ve 2019 kıyaslamaları ile algılamak, algıladıklarımızı yorumlamak ve önümüzdeki sürece dair öngörüler edinmek oldukça değerli. Yaptığımız işi yeni gerçekliğe adapte etme sürecinde, dijital alışkanlıkların ne yöne değiştiğini anlamanın etkisi ise bu noktada oldukça büyük. Yalnızca adaptasyon adına da değil; büyüme fırsatlarını yeniden değerlendirmek, iş modelini/disiplinimizi yeniden şekillendirmek ve somut aksiyonlar alabilmek adına dijital yansımaları okuyabilmek epey önemli bir rol oynuyor.


ZEO Satış ve Pazarlama ekipleri tarafından, somut verilerle hazırlanan 2.çeyrek sektör raporlarında; sektör liderlerinin web sitelerinin trafik hacimlerindeki, anahtar kelime aramalarındaki ve marka görünürlüklerindeki değişimlere dair tüm detaylarını bulabilirsiniz.


Site Bazlı Sektör Değerlendirmesi, Anahtar Kelime Bazlı Sektör Değerlendirmesi, Sektör Liderlerinin Yorum& Analizleri ve Sektörel Haberler ana başlıklarında hazırlanan raporları sizler için derledik.


Turizm ve Ulaşım Sektörü


Otel ve konaklama kategorisini oluşturan 60, ulaşım kategorisini oluşturan 50 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %67,78 ve %64.72 fark oranları ile, 2020 yılında ciddi düşüşe geçtiği gözlemleniyor.


Konaklama kategorisini oluşturan 60 web sitesinden 54’ünde ziyaretçi sayısında düşüş yaşanırken; hava yolu, otobüs şirketleri ile uçak bileti satan turizm acentalarından oluşan 60 web sitesi arasında ise yalnızca 2 tanesinde ziyaretçi artışı gözlemleniyor.


Elektronik Aletler ve Telekomünikasyon


Ev ve tüketici elektroniği firmalarının yer aldığı elektronik aletler kategorisini oluşturan 100 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %23.61 fark ile yükselişe; telekomünikasyon kategorisini oluşturan 29 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde ise %3.77 fark ile düşüşe geçtiği gözlemleniyor.


Bu kategorilere ait web sitelerinin pek çoğunda trafik artışı gözlemlenirken, en yüksek aranma hacmine sahip kelimelere bakıldığında telefon marka ve modelleri öne çıkıyor.


Emlak ve Otomotiv Sektörü


Emlak sektörü içerisinde yer alan 100 web sitesi incelendiğinde toplam ziyaretçi ortalamasının %4,62 fark ile; otomotiv kategorisini oluşturan 100 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde ise %10,07 fark ile düşüşe geçtiği anlaşılıyor. 


Sektör lideri web sitelerinde listelenen kelimelerden en yüksek aranma hacmine sahip olanlara bakıldığında, fiyat ve satılık içerikli kelime/kelime grupları öne çıkıyor.


Bankacılık Sektörü


Bankacılık sektörü içerisinde yer alan 100 web sitesi Q2 dönemi içerisinde incelendiğinde toplam ziyaretçi ortalamasının %13,77’lik bir oran ile 2020 yılında yükselişe geçtiği anlaşılıyor. 


Toplam 100 web sitesinden 57’sinde ziyaretçi artışı görülürken, kredi ve faiz içerikli kelime gruplarının arandığı görülüyor.


Online Market Sektörü


Online market kategorisini oluşturan 47 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %23,9 fark ile 2020 yılında yükselişe geçtiği anlaşılıyor.


Sektörde en fazla trafik alan web sitelerinde ilk 3’te; a101.com.tr, migros.com.tr ve bim.com.tr yer alıyor.


Sigorta Sektörü


Sigorta kategorisini oluşturan 80 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %23,23 fark ile 2020 yılı Q2 döneminde düşüşe geçtiği gözlemleniyor. 


Sektörde yer alan kelimeleri incelediğinde aylık aranma hacimlerinde büyük değişimler yaşamadığı ancak bes, kasko gibi bazı kelimelerde artış olduğu göze çarpıyor.


Pazar Yerleri Sektörü


Pazar yerleri kategorisini oluşturan Trendyol, hepsiburada, Akakçe gibi 14 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %28,96 fark ile 2020 yılında yükselişe geçtiği anlaşılıyor.


Kelimelerin aranma hacmine bakıldığında zirvedeki kelime grubu akıllı saat iken; bahçe salıncakları, çadır, katlanabilir masa gibi kelime gruplarında da artış yaşandığı gözlemleniyor.


Sağlık Sektörü


Hastane kategorisini oluşturan 100 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %55,72 fark ile 2020 yılında yükselişe geçtiği görülüyor.


Sektör lideri 51 web sitesinden 31’inde yükseliş söz konusuyken; sağlık turizmi sektöründe ise ziyaretçi sayısında ciddi bir düşüş gözlemleniyor. En yüksek aranma hacmine sahip kelimelere bakıldığında ise virüs içerikli kelime gruplarının yanı sıra; hamilelik, lenfoma ve boğaz ağrısı ile ilgili aramalar öne çıkıyor.


Moda ve Hazır Giyim Sektörü


Kıyafet kategorisini oluşturan 100 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %24,25 fark ile; ayakkabı içerikli siteler kategorisini oluşturan 66 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde ise %12,48 fark ile düşüşe geçtiği gözlemleniyor.


En yüksek aranma hacmine sahip kelimelere bakıldığında pijama, tişört ve eşofman içerikli kelime grupları öne çıkıyor.


Dijital Eğlence ve Hobi Sektörü


Dijital Eğlence kategorisini oluşturan 40 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde %0,58 fark ile yükselişe; hobi kategorisini oluşturan 60 web sitesinin toplam ziyaretçi ortalaması incelendiğinde ise %7,33 fark ile 2020 yılı Q2 döneminde düşüşe geçtiği gözlemleniyor.


Dijital eğlence ve hobi kategorileri ortak ele alındığında her iki kategori içinde en fazla trafik alan üç web sitesinin Youtube, Netflix ve sinemalar.com olduğu görülüyor.


2.çeyrek raporlarının yanı sıra, 2019-2020 kıyaslamalı üçüncü çeyreğe ait analizleri de buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter