SEO
calendar-todo
14 Kasım, 2018

Yeni Başlayanlar İçin Google Analytics Rehberi

Web sitene gelen ziyaretçiler hakkında edinmen gereken içgörüleri sağlayan Google Analytics’le henüz yakından tanışmadıysan doğru yerdesin. Bu kısa ve öz rehberde Analytics’i sitende başarıyla kullanmak için bilmen gereken her şey mevcut.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Google Analytics, sitenle ilgili verileri toplar ve onları senin işine yarayacak raporlar halinde sunarak siteni ziyaret eden kullanıcılar hakkında faydalı içgörüler edinmene yardım eder.

Web siteni izlemeye başlamak için önce bir hesap oluşturman ve sitene Google Analytics’in belirlediği bir JavaScript kodunu eklemen gerek. Bu kod sayesinde, siteni ziyaret eden insanların hangi sayfaları incelediğini, sitene nereden geldiklerini, sitenle nasıl etkileşime geçtiklerini ve çok daha fazlasını öğrenebilirsin.

Google Analytics’in Sağladığı Bilgiler Ne İşine Yarar?

Gerçek hayatta ölçmesi çok daha zor olan müşteri davranış ve eğilimlerini dijital analiz yoluyla kolayca ölçebilir ve dönüşüm huninin performansı hakkında derin bilgilere ulaşabilirsin.

Örneğin Google Analytics raporlarıyla hangi kampanyalarının daha başarılı olduğunu, kullanıcıların arasında nasıl içeriklerin popüler olduğunu, hangi coğrafi bölgelerdeki insanların sitenle daha çok etkileşime girdiğini, sitendeki geliştirilebilecek noktaları tespit edebilirsin. Topladığın bilgileri kullanarak, kullanıcı kitlenin ilgi alanlarına daha uygun içerikler üretebilir veya potansiyel müşterilerinin sitendeki davranışlarını takip ederek stratejilerini bunlara paralel geliştirebilirsin.

Google Analytics’te “kuruluşlar”, “hesaplar” ve “mülkler” bulunur. Kuruluşların birçok hesabı olabilse de, çoğu kuruluş için bir hesap yeterli olacaktır. Her hesap için ise farklı sitelerin ve uygulamaların “mülk”lerini oluşturarak onları takip edebilirsin. Her mülk için ise “görünümler” belirleyerek farklı bilgileri görüntülemeyi seçebilirsin.

Analytics ile Ölçebileceğin En Temel Metrikler ve Anlamları

• Kullanıcı sayısı: Siteni ziyaret eden toplam kullanıcılar
• Sayfa görüntüleme sayısı: Bir sayfanın toplamda kaç defa ziyaret edildiği
• Ortalama oturum süresi: Siteni görüntüleyen kullanıcılara göre ortalama oturum uzunluğu, yani sitende ne kadar kaldıkları
• Hemen çıkma oranı: Sitendeki bir sayfayı ziyaret eden ama başka hiçbir etkileşime girmeden siteni terk eden kullanıcıların yüzdesi.

Pazarlama Kampanyalarını Ölçmek

Google Analytics ile “kampanya etiketleme” yaparak pazarlama etkinliklerini izleyip değerlendirebilirsin. Bir kampanyayı izlemek için kullanabileceğin her etiket sana kullanıcıların hangi pazarlama aktivitelerin sonucu müşteriye dönüştüğü konusunda farklı bilgiler sağlar. Bunları kullanmak için Google Analytics’in sağladığı “URL Oluşturucusu”ndan faydalanabilirsin. Kampanyanda kullanabileceğin etiketler ise şunlar:

• Aracı: Bu etiket, kullanıcıya ulaştığınız mekanizmayı belirtir. Örneğin bir e-mail pazarlama kampanyası veya bir sosyal medya çalışması için “aracı” etiketi oluşturabilirsin.
• Kaynak: Kullanıcının sitene nereden geldiği. Örneğin bir mail linkinden, verdiğin bir reklamdan olabilir.
• Kampanya: “2018-bahar-indirimi” gibi bir etiketle, kullanıcıların hangi spesifik kampanyan yoluyla sana ulaştığını izleyebilirsin.
• İçerik: Bu etiketi kullanarak, oluşturduğunuz bir promosyonun veya e-mailin farklı versiyonlarından hangisinin daha verimli olduğunu bulabilirsin. Bu farklı versiyonlara örneğin “indirimli-versiyon” ve “promosyonsuz-versiyon” gibi farklı etiketler koyarak hangisinin etkili olduğunu takip etmen mümkün.

“Hedefler” Nedir, Nasıl Kullanabilirsin

Google Analytics’ta “işletme hedefleri” belirleyerek, kullanıcıların bu hedefleri (örneğin bültenine kaydolmak veya bir ürün satın almak) tamamladığı “dönüşüm”leri ölçebilirsin. Bunlarla birlikte bir “hedef dönüşüm hunisi” oluşturarak da kullanıcıların bir hedefi gerçekleştirmek için geçmesi gereken adımları izleyebilir, potansiyel müşterileri hangi noktalarda kaybettiğini de belirleyebilirsin. Ayrıca her hedefin gerçekleşmesinin sana olan getirisini rakamsal olarak biliyorsan bunu da “hedef değeri” olarak girebilir ve buna bağlı ölçümler yapabilirsin.
Kullanabileceğin dört farklı türde hedef var:

• Hedef: kullanıcının sitende belirli bir sayfaya gitmesini ölçer. Bunun için o sayfanın URL’inin benzersiz (sitenin başka bir yerinde olmayan) bir kısmını kullanman gerek.
• Süre: kullanıcının oturum süresini ölçer.
• Sayfalar: kullanıcının oturum süresince görüntülediği sayfa sayısını gösterir.
• Etkinlikler: ziyaretçinin sitende belli işlemleri yerine getirmesini ölçer.

Hedeflerinle ilgili ölçümleri görmek için “Dönüşümler”e giderek “Hedefler”e tıklaman gerek. Bunun dışında hedeflerini Kitle ve Edinme raporlarında da görebilirsin. “Dönüşüm Hunisi Görselleştirme” raporuyla ise tüm bu süreç boyunca belirlediğin her adımda kaç kullanıcının işlem yaptığını, kaç tanesinin bir sonraki adıma geçtiğini veya geçmediğini görebilirsin.

AdWords Kampanyalarını İzleme

Google Analytics ve AdWords hesaplarını birbirine bağlayarak AdWords kampanyalarının performansını “Edinme” raporları sekmesinde derinlemesine izleyebilirsin.

Kampanyalar
Bu başlığın altında, AdWords kampanyalarının performansı hakkında metriklere ulaşabilirsin. Hangi cihazlarda hangi kampanyalarının daha başarılı olduğu, “Davranışlar” kısmında kullanıcıların her kampanyanla nasıl etkileşime girdiği, “Dönüşümler”de ise belirlediğin hedeflerin gerçekleştirilme durumuna paralel olarak AdWords kampanyalarının işine olan katkısı gibi önemli bilgileri edinebilirsin.

Anahtar Kelimeler
Bu raporla, anahtar kelimelerinin performanslarını izleyebilirsin. Örneğin gösterilme sayısı az olsa da yüksek dönüşüm oranı sergileyen bir anahtar kelime tespit ederek bu kelimeye verdiğin teklifi yükselterek o reklamının daha fazla insana ulaşmasına izin verebilirsin. Veya hemen çıkma oranı yüksek olan bir anahtar kelimenin yönlendirdiği hedef sayfadaki içeriği gözden geçirmek isteyebilirsin.

Raporları Anlamak

Kitle Raporları (Audience)

Kitle raporları, siteni ziyaret eden kullanıcıları daha yakından tanımanı sağlayacak birçok bilgi içerir.

Etkin Kullanıcılar
Bu kısım, sitende bir gün, bir hafta, iki hafta ve bir ay içinde oturum açan kullanıcılar hakkında bilgi sağlar. Sitene erişen kişi sayısını takip edebilir ve uyguladığınız pazarlama stratejilerinin size daha fazla etkin kullanıcı sağlıyor mu kontrol edebilirsin

Demografi ve İlgi Alanları
Demografi alanında, sitene erişenlerin yaşlarını ve cinsiyetlerini öğrenebilirsin. İlgi alanları ise, bu kullanıcıların internet üzerinde ilgilendiği içeriklerin konuları hakkında bilgi sağlar. Bu bilgilerle hedef kitleni daha net konumlandırarak potansiyel müşterilerini daha yakından tanıyabilirsin. Bu bilgiler ışığında kampanyalarını kime yönelik yapabileceğin, belirlediğin kitlelere ulaşıp ulaşmadığın, içeriklerinin kime hitap ettiği gibi önemli çıkarımlarda bulunabilirsin.
Bu bilgilere ulaşmak için “Mülk” sayfasındaki “yönetici” kısmında “mülk ayarları”na tıklayarak bu sayfada “demografi ve ilgi alanı raporlarını etkinleştir” özelliğini açman gerekir. Ayrıca site trafiğin fazlasıyla düşükse bu alanda bilgi göremeyebilirsin.

Coğrafi Raporlar
Buradaki “konum” özelliği, kullanıcıların IP bilgilerini kullanarak onların bulundukları ülke ve şehirleri belirleyebilir. Sitenle ilgilenen insanların nerelerde yaşadığı bilgisi ışığında pazarlama stratejilerini belirleyebilir, harita üzerinden sitende dolaşan yeni ziyaretçilerin nerelerde olduğunu tespit ederek potansiyel müşterilerini görebilirsin.

Davranış Raporları
“Yeniler” ve “geri gelenler” kategorisiyle, siteni ziyaret edenlerin bağlılık durumları hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

Teknoloji ve Mobil
Bu kategori ile, siteni ziyaret edenlerin hangi tarayıcıları ve bilgisayar, telefon veya tablet gibi cihazlardan hangilerini kullanarak sitende dolaştıklarını öğrenebilirsin. Kullanıcıların çıkış oranlarına bakarak, sitenin örneğin mobil cihazlar için yeterince optimize olmadığı gibi bilgilere ulaşıp bunlar üzerinde çalışabilirsin.

Edinme Raporları (Acquisition)

Edinme raporlarıyla, en verimli trafik kaynaklarını bulabilir ve pazarlama sürecinde kullandığın farklı yöntemlerin performanslarını değerlendirmene yardımcı olacak bilgilere ulaşabilirsin. Kullanıcılar sitene “organik” olarak yani arama motorlarından, AdWords gibi reklamlar üzerinden, “yönlendirme” ile yani başka sitelerden gelen linklerle, email aracılığıyla veya direkt olarak site URL’ini yazarak gelmiş olabilir. Hangi kaynaklardan ne kadar insanı sitene yönlendirebildiğin bilgisi hem pazarlama stratejin açısından, hem de hemen çıkma oranları gibi ek bilgilerle birlikte pazarlama kanallarının performanslarını ve ihtiyaçlarını değerlendirmek açısından çok kıymetli olabilir.

“Kanallar” raporu ile, ziyaretçilerin sitene “organik”, “doğrudan”, “yönlendirme”, “sosyal” ve “görüntülü” kategorilerinden hangisi ile ulaştıklarını görebilirsin. Bunun dışında sen kendi stratejilerine göre belirli kaynakları bir araya getirerek bir “kanal” da oluşturabilirsin.

“Yönlendirme” raporu ile ise, sitene gelen trafiği, sitene link veren site kaynaklarına göre düzenlenmiş halde görebilirsin. Ayrıca bu rapora “açılış sayfası” özelliğini bir boyut olarak ekleyebilir ve bu şekilde hangi sayfalarına link verildiğini de görebilirsin.

Davranış Raporları (Behavior)

“Sayfa Görüntüleme Sayısı” kısmı, URL’lerine göre düzenlenmiş şekilde hangi sayfanın ne kadar tıklandığını gösterir. Bunlarla birlikte, “sayfada geçirilen ortalama süre”, “hemen çıkma oranı” gibi ölçümlerle de, sayfalarında dolaşan kullanıcıların hangi tür içeriklerle etkileşime girdiklerini belirleyebilirsin.

Ayrıntılı İçerik İncelemesi
Bu rapor, sayfalarını dizinlere göre gruplayarak, sitenin spesifik bir bölümünün performansını izlemene imkan sağlar. Ayrıca bu kısımda, kullanıcılarının en çok etkileşime girdiği bölümleri de görebilirsin.

Açılış Sayfaları
Bu kısım ise, kullanıcıların sitene geldiği ilk sayfaları gösterir. Her açılış sayfası için hemen çıkma oranı gibi önemli bilgilere de buradan ulaşabilirsin. Bu oranın yüksek olması, açılış sayfalarının kullanıcıların görmek istedikleri içeriğe sahip olmadığı veya bu sayfada aradıkları, ilgilerini çeken şeyleri bulamadıkları gibi sorunlara işaret ediyor olabilir.

Çıkış Sayfaları
Bu raporda, siteni ziyaret edenlerin sitenden hangi sayfalardayken çıktığı bilgisine erişebilirsin. Kullanıcılar ödeme sayfasına gelince mi siteni kapatıyor, onları bu çıkış sayfalarında tutmak için neler yapabilirsin, bu rapora göre belirleyebilirsin.

Etkinlikler
“Etkinlikler”, ziyaretçilerinin, sitendeki farklı ögelerle ilgili olarak nasıl davrandıklarını gösterir. Kullanıcılar sitendeki bir videoyu izliyor mu, bir linke tıklıyor mu, sitenle nasıl etkileşime giriyorlar, bunları öğrenebilirsin.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter