arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
6 Mayıs, 2019

İçerikleriniz için Ücretsiz Görsel Bulabileceğiniz 10 Harika Kaynak

İçeriğinizde neden görsel kullanmalısınız? Peki, ücretsiz ve kaliteli görsellere hangi kaynaklardan ulaşabilirsiniz? Tüm cevaplar yazımızda.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

İnsan beyni, görselleri metinlere oranla 60.000 kat daha hızlı algılar. Beynimize ulaşan verilerden %90’i ise görseldir. Bu durumda insanı etkileyebilmek, mesajınızı en hızlı yolla iletebilmek için görsel kullanımı başvurulacak en iyi yöntemlerden biridir.


Çok uzağa gitmeye gerek yok: Günleriniz kısa, bilgi çok, dikkat dağınık, zaman kısıtlı, sosyal medya ise oldukça kalabalık… O sabah yine sosyal medyada öyle güzel içerik başlıklarıyla karşılaştınız ki, hepsini okumalısınız, kaçırmamalısınız. Kaydediyor, bir kenara ayırıyorsunuz çünkü veri uzun ve şimdi okuyacak zamanınız yok. Gezinmeye devam ederken dikkat çekici başlık ve görseli bulunan bir metine düşünmeden tıklayıp okumaya başlıyorsunuz. Hani vaktiniz yoktu? Siz, keyifle dikkat çekici içeriğinizi tüketirken, güzel bilgiler içeren sıkıcı metinler telefonunuzun karanlık dehlizlerinde diğer entelektüel arkadaşlarıyla sizi bekliyor olacaklar… Bu, işin okuyucu tarafı.


İşin içerik üreticisi tarafına bakacak olursak, bir içerik üreticisinin en önemli görevinin hedef kitle ihtiyaçlarına cevap verebilecek içerik hazırlamak olduğunu varsayarsak başarılı işler ortaya koyabilmek için, insanın görselle öğrenebilme yetisini de doyurabilmeli. İçerik üreticisi için tüm bu kaotik teknoloji ortamında en önemli olan, iyi içerikle dikkat çekmek ve farklılaşabilmek olmalı.


Görsellerin dikkat çekmek dışında başka faydası var mı? İçeriğinizde neden görsel kullanmalısınız? Bütçenizi sarsmadan görsel bulabilir misiniz? Peki, hiç telif ücreti ödemeden kaliteli görsel kullanabilir misiniz? Bu kaliteli görsellere hangi kaynaklardan ulaşabilirsiniz?


Bu soruların cevapları ile yazının devamında karşılaşacaksınız. Belki de bahsedilen görsel sitelerini hemen ziyaret edecek, görsellerin yaratıcılığınızı tetiklemesi sayesinde, klavyenizin başına oturup içeriğinizin başlığını oluşturacaksınız.

Görsellerin Bir İçeriğe Faydaları Nelerdir?

İçerik pazarlamasında öne geçebilmek, tercih edilen içeriği oluşturabilmek için iyi yazılmış, gerçek ve doğru bilgiler veren, net, özgün metin kadar; bilgilendirici, yazıya renk getirecek ve sıkıcılıktan uzaklaştıracak görsele de ihtiyaç var. Görsel kullanımı ve görsellerle ilgili veriler bunu ispatlar nitelikte:

• Görsele sahip içerikler düz metinlere oranla %94 daha fazla görüntülenme alıyor.

• Basın bültenine bir fotoğraf ya da video eklemek, görüntülenmeyi %45 oranında arttırıyor.

• Tüketicilerin %60’ı yerel aramalarda görsel içeren firmalarla iletişime girmeyi tercih ediyor.

• Tüketicilerin %67’sine göre, bir e-ticaret sitesinde ürün resminin kalitesi ürün seçimindeki en önemli kriterlerden biri.

• Yine bir e-ticaret sitesindeki ürün resmi kalitesi, ürün bilgisinden %63 oranında, uzun açıklamalardan %54 oranında ve puanlama ve yorumlardan %53 oranında daha önemli.

• Facebook’ta fotoğraflara olan etkileşim oranı %0,37 iken, metinlerde %0,27 olarak biliniyor. Bu, fotoğrafın Facebook’ta düz metine oranla %37 daha fazla etkileşime sahip olduğunu gösteriyor.

• Bir Tweet’e resim URL’si koyulduğunda retweet oranını %35 oranında arttırıyor.

Sonuçlar bu şekilde olduğuna göre nedenleri kısaca inceleyelim:

  • Görsele sahip içerik dikkat çekicidir.

  • Görseller daha kolay algılanır, veriyi daha hızlı sunar.

  • Görsel iletişim insan iletişiminin %93’üdür.

  • Görseller duygulara daha hızlı hitap eder.

  • Görsellerde çeşitlilik ilgi ve dikkatin devamını sağlar.

  • Görseller mesajınızın hatırlanmasını sağlar.

  • Görseller konunun daha rahat ve iyi anlaşılmasına yardımcı olur.

  • Görseller her gönderim için daha fazla erişim elde ettirir.

  • Görseller takipçi ve üye sayısını arttırır.

  • Görseller içerik yaratım sürecinde içerik üreticisinin yaratıcılığını arttırır, ona ilham ve fikir verir.

  • Görsel içerik sosyal etkileşimi arttırır.

  • Sosyal medyada sürekli aynı tarz görsellerin kullanılması marka – firma imajını arttırır, tutarlı bir görüntü sergiler. Bir görsel gördüğünüzde açıklama olmasa da o firmaya ait olduğunu anlarsınız.

Telifsiz Görsel Bulabileceğiniz 10 Web Sitesi:

İçeriğinize görsel sağlayacak birçok kaynak site ve program mevcut. Shutterstock veya Gettyimages gibi belli periyodlar için ücretli üye olabileceğiniz ya da üye olarak her görsel alışınızda ücret ödeyebileceğiniz birbirinden iyi siteler var. Freepik veya Flickr gibi ağırlıklı olarak görselleri ücretsiz kullanabileceğiniz ama kaynağını göstermeniz gereken siteler var. Yazıda yer alan siteler ise, dilerseniz kaynak göstermenize gerek dahi olmayan, görsel bağışlayan kişinin izni ile kamu kullanımına açık olan görselleri sunan siteler.


Bahsedeceğimiz siteleri seçerken uzmanlarca önerilen birçok görsel sağlayıcı site arasından seçim yapmaya çalıştık. Kendimize göre oluşturduğumuz metodolojide önce çok kolay bir kelime için görsel araştırdık: Londra. Birçok sitede bu kelime için görsel bulamadık ve onları her ne kadar yaratıcı ve harika görseller sağlıyor olsalar da eledik. Diğer kelimemiz “yaratıcı – creative” idi. Bu kelime için ne kadar, hangi kalitede, hangi perspektifte ve farklılıkta görsel sağlayabildiğine göre ve sitelerin kullanıcı dostu olup olmamasına göre bir liste hazırladık.

1. Google:

Şaşırtıcı olsa da belki de ücretsiz, telifsiz görsele en kolay ulaşabileceğiniz yer Google. Google’da, hakkında görsel aramak istediğiniz tanımı, görseller başlığında aratıyorsunuz. Arama çubuğunun hemen altındaki en son sırada yer alan araçlara tıklıyorsunuz. Açılan satırdan kullanım haklarına tıklayarak seçeneklerden örneğin “Yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar” başlığını seçiyorsunuz. Gösterilen görsellerden dilediğinizi gönlünüz rahat bir biçimde kullanabilirsiniz.

2. Pexels

Birçok fotoğrafçıdan edindiği telif hakkı olmayan yani ücretsiz görselleri dikkatlice elle tek tek seçilmiş gibi özenli ve kaliteli olarak sunulduğu Pexels, içerik uzmanlarınca sıkça kullanılan siteler arasında ilk sıralarda yer alıyor.


Tüm resimler hem kişisel hem ticari kullanım için ücretsiz olarak sunuluyor. Ekibe katılan son fotoğrafçıların tanıtımı, konulara göre kategorizasyon, sık kullananlara yönelik ufak yarışmalar gibi özellikleri ile platform, kullanıcıları kendine bağlamayı başarıyor. Fotoğrafların yanında ücretsiz videolar da bulunduran Pexels, kullanıcı dostu, kolay anlaşılır, net “arama” yapısı ve seçeneklerin temiz ve net sunumu ile iyi bir hizmet sağlıyor.

3. Pixabay

Konuyla ilgili henüz bir araştırma yapılmamış olsa da büyük ihtimalle Türkiye’de en çok kullanılan telifsiz görsel içerik kaynağı Pixabay. Bu site tüm öne çıkan özelliklerinin yanı sıra Türkçe arama yapabilme seçeneği ile avantaj sağlıyor. 780k üzerinde vektör, illüstrasyon, fotoğraf ve video sunabilen platform temiz, net, kolay seçim yapabilmeniz için hazırlanmış, kafa karıştırıcı olmayan yapısıyla sizi rahatlatıyor.


Ana arama çubuğunun altındaki seçenekler; renk, oryantasyon, kategori, boyut, medya çeşidi gibi faktörlere göre filtreleme yapabilmenize olanak sağlıyor.

4. Unsplash

Sitenin giriş sayfasında arama çubuğunun hemen altında çeşitli kategoriler mevcut. Bazen tek bir kelime arama yerine kategoriye şöyle bir bakmak zihninizde yeni bir ışık yanmasına sebep olabilir. Unsplash’teki yüksek kaliteli fotoğraflar bu yaratıcılık için biçilmiş kaftan. Yer alan koleksiyonlar gerçekten yaratıcı, farklı ve kaliteli. Sitede, fotoğrafları indirmeniz için üyelik talep edilmiyor.


“Made with Unsplash” kısmında Unsplash görselleri kullanılarak nasıl ürünler üretildiğini bir müzeyi gezermiş gibi gezebiliyorsunuz. Bu sitenin sağladığı görseller ile üretilen içerikleri sanat eseri gibi izleyebilirsiniz, içeriğinizi yazarken soluklanabilir, biraz dinlenebilir ve/veya fikir alabilirsiniz.

5. Burst (by Shopify)

Burst; bir e-ticaret çözümü olan Shopify’a ait, telifsiz görsel içerik sağlayan bir kaynak. Burst’ün doğuş sebebi girişimci desteği. Girişimcilere daha iyi içerik, web sitesi, pazarlama aktiviteleri hazırlayabilmeleri için kaynak sunma amacıyla kurulan sitede binlerce yüksek çözünürlüklü, kaliteli ve yaratıcı görsel mevcut.


Birçok orijinal fotoğraf kendi ekipleri tarafından çekilmiş ve niş – dar alanları kapsayan trend iş konuları fotoğraflanmış. Ayrıca Burst’te “Facebook Reklamlarına Nasıl Başlanır?” gibi soru başlıklarıyla bilgilendirmeler ve yönlendirmeler de yapılıyor. Burst, bu özelliğiyle de girişimciler için vazgeçilmez bir destek platformu.

6. Reshot

Startup’lar, freelancer’lar, her yerde bulunan görsellerden bıkanlar, farklılık yaratmak isteyenler için oluşturulmuş Reshot; tertemiz, net, kullanıcı dostu ve oldukça iç açıcı bir site.


Reshot ekibi işlerine biraz daha idealist bakıyor. Yaratıcılığı “bir hayat biçimi, tutku ve yoktan var etmek” olarak algılayan ekip gerçekten tamamen özgün ve kaliteli görsel üretmek ve diğer yaratıcılara ilham olabilmek adına hizmet veriyor.

7. StockSnap.io

Her hafta yüzlerce yeni görselin eklendiği site, yine yukarıda sayılanlar gibi oldukça farklı, yaratıcı ve özgün fotoğraf sunuyor. Popüler aramalara göre kategorilerin oluşturulduğu sitenin de kullanımı oldukça basit ve yormayacak şekilde.


Bu site ile çalışmaya başlayan içerik üreticileri genelde StockSnap.io’ya uğramadan içerikleri için görsel arayışlarına başlamıyorlar.

Bu site de yine kaliteli içerik arayışınıza birçok görsel ile seçenek sunabilen, kullanışlı bir site. Platformun ayrıca video kaynaklarından da yararlanabiliyorsunuz. Görselinize konunuzla uyumlu bir video ekleyebiliyorsunuz.

9. New Old Stock

Aslında New Old Stock, diğer siteler kadar kapsamlı değil ama oldukça ilginç niş bir konuda ürün sunuyor = nostalji. Bu sitede ağırlıklı olarak siyah beyaz ama hepsi eski olan vintage ve bir nevi nostaljik fotoğraflar yer alıyor. New Old Stock (NOS) geçmişte üretilip hiç kullanılmamış, satılmamış ürünler için kullanılan bir terim.


Blog yazınız geçmişe yönelikse ya da konusu geçmişe özlemse bu site görselleri işinize yarayacak. “Create” kelimesi için sonuç bulamadı ama bilginiz olması gereken bir site diye düşündük.

300.000’in üzerinde ücretsiz görsel barındıran site kolay kullanımı ile öne çıkıyor. Sizin de birçok sitede olduğu gibi başkalarının kullanımına sunmak için görsel yüklemeniz mümkün.


Yeni görseller, popüler görseller, editörün seçimi gibi kategoriler de doğru görseli seçmenize yardımcı oluyor. tr.freeimages.com adresinde ise sitenin Türkçe versiyonu var. İngilizce bilmeyenlerin de oldukça faydalanabilecekleri bir kaynak. Arama yaptığınızda bazen ilk önce reklam veren bir sitenin görselleri ile karşılaşabiliyorsunuz. Hemen sayfadan ayrılmayın, aşağıya indikçe sonuçları göreceksiniz.


Yukarıda sayılanların dışında kalan fakat içerik pazarlaması uzmanlarının önerdiği, sıkça tercih edilen, ücretsiz görsel sağlayan diğer bazı siteler ise şöyle sıralanabilir: Gratisography, Superfamous, Little Visual, Epicantus, Picjumbo, Snapwire Snaps, ShotStash, StyledStock, Life of Pix, Jay Mantri, SplitShire


Ek olarak sadece yiyecek görselleri sunan FoodiesFeed ve tüm ücretsiz görsel sağlayan sitelere aynı platformda yer vererek, aynı web sitesinden tüm diğer sitelere ulaşmanızı ve görsel araması yapmanızı sağlayan The Stocks.


Özellikle içeriğinizin kalıcı ve sürekli trafiği artan bir içerik haline gelebilmesini istiyorsanız, daha fazla kişiye ulaşabilmek ve anlatmak istediklerinizi daha iyi anlatabilmek arzusundaysanız, mutlaka görsellerden yararlanmanız gerekiyor.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter