SEO
calendar-todo
19 Haziran, 2019

SEO Rehberi #2

• SEO'nun Önemi • SEO Nasıl Yapılır? • SEO Nasıl Öğrenilir? • Kötü SEO Örnekleri

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

SEO'nun önemi

2019’da SEO dijital pazarlamadaki önemi ve yerini koruyor.

  • Kaliteli ve kapsamlı içerik,

  • Teknik SEO’ya daha fazla yatırım,

  • Site hızı,

  • Mobil uyumluluk,

  • Kullanıcı dostu olmak,

  • Görsel kullanmak


gibi olmazsa olmaz özelliklerin yanı sıra 2019’da yeni SEO kuralları da listeye ekleniyor ya da bu özelliklerin kullanımları hız kazanıyor.


Video İçerik: 2017 Animoto araştırmasında, 2020 yılında video içeriklerin tüm organik trafiğin %80’ini oluşturacağı belirtilmiş.


Rank Brain: Google’da arama yaptığınızda ilk sıradaki sonuca tıklıyor, oradaki veriyi veya verilme biçimini beğenmiyorsunuz. Hemen altındaki sonuca giriyor, şöyle bir göz atıyor ve aynı şekilde onu da beğenmiyorsunuz. Üçüncü olarak girdiğiniz sonuçta kalıyor, zaman geçiriyorsunuz. Bu 3. site yukarıya doğru tırmanmaya başlıyor çünkü Google bu sitenin daha iyi bir seçenek olduğu kanısına vararak siteyi yükseltiyor. Bu bir tür “makine öğrenmesi” uygulaması diyebiliriz.


Featured Snippet: “Sıfırıncı nokta” Arama yapıldığında bir kutu ile diğer sonuçlardan ayrılan ve aramanın en iyi ve direkt sonucunun kısaca yansıtıldığı bölüm. Feature Snippet olabilmek için yapmanız gerekenler ise linkte uzun uzun anlatılıyor.


Sesli Arama: 2020’ye kadar uzmanlar sesli aramanın tüm arama içerisinde %50’lik bir oran yakalayacağını savunuyorlar. Ülkemizde halen hız kazanmamış olsa da ilerleyen zamanda sesli aramaların önem kazanacağı biliniyor. Sesli arama ile ilgili detaylı bilgi için videoyu seyredebilirsiniz.


Google Dışındaki Arama Motorları: Uzmanların, çok yakında Amazon gibi bir sektör devinin hedef kitlesine yaslanan Amazon Arama Optimizasyonu için de çeşitli kurallar oluşturmaları gerekebilir gibi görünüyor. Google’a gelecek olan güçlü rakibin sırlarını çözecek ilk profesyoneller kazançlı olacaklardır.

SEO’yu Kimler Yapar, Nasıl Yapılır?


Burada kocaman bir buzdağının en tepe noktasına değinebildiğimiz SEO muhakkak ki bu işin uzmanı ajans ve kişilerce en doğru şekilde uygulanabilir.


Ajans ya da profesyonel; veri toplamayı, analiz edebilmeyi, raporlama yapabilmeyi, analizlere göre yöntem oluşturmayı, strateji oluşturabilmeyi ve strateji doğrultusunda hareket edilmesini sağlayacaktır.


Bunun bilincinde olan birçok pazarlama uzmanı bu görevi devretmektedir fakat temel anlamıyla yine de SEO bilmeleri markalarının faydasına olacaktır.


SEO bir blog sahibi tarafından da bilinmelidir. Blogu ile bir yerlere ulaşmaya çalışan yazar mutlaka SEO bilgisine sahip olmalıdır.


SEO ajansı veya profesyoneli ile çalışamayacak olan küçük işletme, vakıf, örgüt ya da kulüpler, ürünlerini SEO sayesinde daha iyi tanıtacak, ulaşmak istedikleri hedef kitleye kendilerini daha iyi anlatabileceklerdir.


Hem de bunu şu an günümüzdeki en etkili ve maliyeti en düşük tanıtım yöntemi ile sağlayabilmiş olacaklardır. Bu nedenle onlar da SEO öğrenmelidirler. Yani günümüzde SEO bilmek bir lüks değil gerekliliktir.

SEO Nasıl Öğrenilir?

Nereden, nasıl, hangi kaynakları ve platformları kullanarak, ne kadar sürede SEO öğrenebilirsiniz?


SEO öğrenmenin birçok yolu mevcuttur. Bunu kendiniz bir noktaya kadar yapabilirsiniz. Okumayı, araştırmayı ve sosyalleşmeyi seviyorsanız, zamanınız da varsa, bütçenizi hiç sarsmadan SEO öğrenebilirsiniz. Tabi gerçekten iyi bir öğrenci olabilecekseniz.


Bir ikinci yöntem: SEO öğrenmek için SEO dersleri veya kurslarına katılabilirsiniz. Böylece SEO’yu daha kısa zamanda öğrenebilirsiniz.


Tüm yöntemler için de deneyimlemek, kendinizi sürekli güncelleştirmek, yazmak ya da yazdırmak, okumak ve bolca araştırmak gerekiyor.


Kendiniz de öğrenecekseniz, ders de alacaksanız, bu işi uzmanına bırakıp siz sadece ön bilgiler de edinecekseniz faydalı olacağını düşündüğümüz bazı öneriler var:


Araştırma Yapın, Blog ve Site Takip Edin: Öncelikle SEO ile ilgili araştırma yapın, bolca okuyun. Zamanla iyi kaynak ve kötü kaynağı ayırt edebileceksiniz. SEO konusunda ön plana çıkan blog ve web sitelerini takip edin. ZEO blog, icerik.com, medium.com, moz blog, searchengineacademy.com, ideasoft.com gibi adresleri takip edin. hubspotblog linki ile ulaşabileceğiniz birçok diğer bloğu ziyaret ederek dilini ve verdiklerini en çok beğendiklerinize üye olun. Böylece güncel bilgi akışı sağlayabilirsiniz.


Sosyal medyada SEO uzmanlarını bulun ve takip edin: Sosyal medya araçları size öneriler sunarak yön göstereceklerdir. Örneğin Facebook için SEO grubu, Twitter’da SEO uzmanları vb. araştırın ve takipçileri olun. Webinar, toplantı gibi organizasyon duyurularını kanallardan öğrenebilir ve onlara katılım gösterebilirsiniz.


Meet Up’ı duydunuz mu? Meet up uygulaması belli konularla ilgilenen kişi ve profesyonelleri bir araya toplamayı başaran bir uygulama. SEO konusunda yapılan birçok ücretsiz buluşma ve konuşmaya katılabilirsiniz. Digital Zone bu buluşmaların önde gelenlerinden. Bu buluşma şu an tek bir şehirde gerçekleştiriliyor fakat sunumları daha sonradan Youtube üzerinden izlenebiliyor.


Online kurslara katılın: Google’ın sizin için hazırladığı birçok online kurstan bazılarına katılabilirsiniz.


SEO Webinar’larını kaçırmayın: Bunlar da SEO profesyonelleri tarafından organize edilen, her yerden laptopunuzla izleyici olarak, hatta mesaj yazarak aktif olarak katılabileceğiniz platformlar.


Podcast: Başka bir iş ile ilgilenirken dinleyerek öğrenmenizi sağlayacak Podcast’ler büyük kurtarıcılardır.


Bu linkler çok işinize yarayacak: Google Analytics’e Başlangıç Kılavuzu, Google Search Console Kılavuzu, Search Engine Journal, Google Webmasters, Google Analytics


Deneyimleyin: Kendi blogunuzu, web sitenizi oluşturun. SEO’yu öğrendikçe burada uygulayın. Hata yapın, düzeltin, tekrar yapın, tekrar düzeltin.

Kötü SEO örnekleri

“Benim siteme gelsinler de ne olursa olsun” düşüncesiyle oluşturulan bir takım etik ve dürüst olmayan, kandırma ile siteye ziyaretçi toplamayı hedefleyen taktikler kötü SEO taktikleri olarak anılır. Black SEO yurt dışında bu tür taktiklere verilen isimdir.


Bunların dışında yanlışlıkla yapılan, hatta uzmanlarının dahi hatalı olarak yaptığı kötü SEO uygulamaları mevcuttur. Bunlardan her ikisinin de bazı örneklerine göz gezdirelim. Kötü ve hatalı SEO örnekleri ve bunlardan kurtulma yöntemleri için daha detaylı bir listeye ulaşabilirsiniz.


Bu kötü düşünceyle yapılmış ya da kötü sonuçlara ulaştırmış SEO uygulama çalışmaları Google’ın periyodik olarak sistem düzeltme çalışmaları ve yarattığı yeni algoritmalar sayesinde ortaya kolayca çıkar ve hatalı ya da kötü SEO, Google tarafından sitenizin internetin kara deliklerine sürüklenmesine yol açabilir.

Nedir bu kötü uygulamalardan bazıları:

- Kopya içerik. Kopyalayıp koyduğunuz içerik sizi hemen ele verir. Kısa bir alıntı dahi yapacaksanız mutlaka kaynak belirtmelisiniz.


- Anahtar kelimeyi çok kullanmaya çalışırken saçmalamak ve böylece okunurluğu engellemek


- Düşük kalitedeki içerikleri sitede tutmak. Bunlardan kurtularak hem örümceklerin işini azaltacak hem de güçlü içeriklerinize odaklanacaksınız.


- Siteye çok reklam almak: Okuyucu için çok sıkıcı bulunan bir uygulama. Hemen sitenizin terk edilmesine yol açar.


- Çok backlink için uğraşırken kaliteden ödün vermek. Güvenilir sitelerden backlink almaya çalışmalısınız.


SEO ile ilgili yazılacak daha pek çok şey mevcut, bu yazı, daha önce de belirtildiği gibi ancak buz dağının su üstünde kalan kısmına değinebiliyor. Sitenizi, markanızı, kuruluşunuzu istediğiniz şekilde tanıtabilmeniz için bu harika metodu, SEO’yu kullanmalısınız. Doğru ve etkili kullanmanız için ise gerekli ekipmanı giyinip kuşanıp, buz dağının altına uzun bir dalış yapmalısınız. Altta kalan kısmını iyice öğrenin ki, sitenizi tanıtamadan eriyip gitmesine yol açmayın.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter