SEO
calendar-todo
11 Haziran, 2019

SEO Rehberi #1

• SEO Nedir ve Neden Önemlidir? • SEO Neleri Kapsar? • SEO Taktikleri

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

SEO nedir?

Kinoalı yeşil salata nasıl yapılıyordu? Akşam yemeği için dostlarınızı davet ettiniz. O leziz ve sağlıklı tarifteki eksiği hatırlayamıyorsunuz. Telefonunuzu açıyor ve Google’a giriyorsunuz. Bugün Google’da en önemsiz konudan en önemlisine kadar arama yapan 2 trilyondan fazla kişiden biri oldunuz.


Bir grafik tasarımcı için en iyi laptop hangisi, çocuğunuz için en iyi basket kursu, sunumunuz için en güvenilir istatistikler, gideceğiniz yer için kiralamanız gereken araba, vergileri nasıl ödeyeceksiniz… Günümüzde büyük çoğunluğun yaptığı gibi her gün karşılaştığınız birçok sorunun cevabını her an yanı başınızda olan danışmanınız Google’a soruyor veya başka bir arama motoru yardımıyla arıyorsunuz.


SEO işte tam da bu “arama” ile ilgili. SEO Rehberi'nin ilk bölümünde, salatamızın yardımı ile: "SEO Nedir", "Neden Önemlidir", "Neleri Kapsar", "Taktikleri Nelerdir" alt başlıkları ile SEO'yu inceleyeceğiz.

Sıralamadaki İlk Üç Site

Kinoalı yeşil salata… Google’daki aramanızın sayfalar dolusu cevabı beliriyor. İlk üç sıradan birine tıklıyor ve okumaya başlıyorsunuz. Bunu biz değil veriler söylüyor: Google’da arama yapan kullanıcılardan %60’ı arama sonuç sayfasındaki ilk üç siteden birine tıklıyor.


Tıkladığınız site diğer sitelerin üzerinde yer aldığına göre “daha güvenilir, daha çok kişi tarafından ziyaret edilmiş, verdikleri bilgiler daha çok beğenilmiş” diye düşünüyorsunuz. Bir bakıma hakkınız var ama eksiğiniz de var. Bu siteler sıralamalarda yukarılarda yer almayı nasıl başarıyorlar? En üst sıralarda yer almak onlara neler kazandırıyor? Kim bu siteleri o noktalara yükseltiyor ve nasıl?


Tıkladığınız site sağlıklı gıda ürünleri satışı yapan bir e-ticaret sitesinin blogu. Tarifinizi okurken “Chia tohumunun faydaları” yazısı dikkatinizi çekiyor. Yemeğinizi hazırlarken bu metni okuyor, ikna oluyor ve birkaç paket chia, kinoa ve hatta diğer başka sağlıklı gıda ürünleri almak üzere online alışveriş sayfasına doğru yönleniyorsunuz. Ya da beğendiğiniz yazıyı arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz.


Tüm bu yolculuğun hem web sitesine ve markaya hem de size sağladığı faydaların farkındaysanız, belki de siz SEO’nun sağladığı verimliliği bizzat deneyimlemiş olan %82 pazarlama uzmanının arasında yer alıyorsunuz. Büyük ihtimalle yazıda ilgileneceğiniz başlıklar olacak.


Son yıllarda sıkça duyduğunuz SEO nedir diye merak edenlerdenseniz ya da kısmi bilginizin yeterli olmadığını düşünüyorsanız, yazının sonunda SEO konusunda temel bazı bilgileri edinmiş, merakınızı gidermiş olacaksınız. Hatta belki de site optimizasyonunuz için notlar almaya başlayacaksınız. En azından SEO bilgisi olmadan sitenizi istediğiniz noktaya ulaştıramayacağınıza kanaat getireceksiniz.

SEO Nedir?

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Arama Motoru Optimizasyonu olarak dilimize çevrilmiş. Aslında Arama Motoruna Optimizasyon olarak değiştirilse daha anlamlı olur çünkü iyileştirilen, optimize edilen arama motoru değil web siteniz. Sitenizi neden iyileştirmeniz gerekiyor, basitçe üzerinden geçelim:


Arama motorlarının özellikle Google’ın temel amacı kullanıcıya en doğru ve tatmin edici bilgiyi sağlamak. Bu amacı gerçekleştirmek için arama yapıldığında kaynak olarak göstereceği web sitelerinde bazı standartların olmasını istiyor çünkü bu standartların okuyucuya daha iyi bir deneyim sağlayacağını düşünüyor.


Google, tüm web sitelerini inceleyen botlara yani örümcek olarak bahsettiğimiz robot programlara sahip. Bu örümcekler Google’ın belirlediği standartları, yönergeleri, sitelerin içerisindeki linkleri kontrol ediyor ve her açıdan en büyük değer sağlayan siteleri seçerek arama sonuçlarındaki sıralamaları oluşturuyor.


Sonuçlarda ilk sıralara yerleşmeyi başaran internet siteleri başarıyla Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO yapabilmiş siteler oluyor. Bu siteler, arama motorunun tüm kurallarına uymuş, yönergelerini yerine getirmiş hatta fazlasını sağlayabildiği için yerlerini yükseltebilmiş oluyor.


İlla sözlük anlamını vermemiz gerekirse SEO kısaca, web sitesinin arama motoru istek ve kurallarını yerine getirerek kendisini iyileştirmesi, optimize etmesidir.

SEO Neden Önemlidir?

Yukarıdaki örnekte de gördüğümüz gibi iyi uygulanmış bir SEO çalışması sayesinde bir tarif okumak için girdiğiniz siteden alışveriş yaparak çıktınız. Alışveriş yapmasanız da arkadaşlarınıza siteyi tanıttınız. Bunu dahi yapmamış olsanız da marka ile ilgili bilgi edindiniz ki bir sonraki market alışverişinizde markayı rafta gördüğünüzde size çok daha tanıdık gelecek.


SEO günümüzde bir marka için öylesine önemli ki sadece SEO üzerine hizmet veren birçok ajans mevcut. SEO sadece iyi ve ilgi çekici metin yazmak değil, doğru ve fayda sağlayan içeriği, hedef kitleye ulaştırabilmek ve karşılıklı fayda sağlayabilmek.

SEO’nun faydalarını özetle, 4 maddede inceleyelim:

· Trafik: SEO, sitenizi arama sonuçlarında yüksek bir sıraya yerleştiriyor ve böylece kaliteli web trafiğinde yükselme sağlıyor. Yani istediğiniz potansiyel müşterilerinizi sizin sitenize çekiyor.


· ROI (Return On Investment – Yatırım getirisi): SEO dijital pazarlama taktikleri arasındaki en düşük yatırım gerektiren araç. SEO’yu “muhteşem” kılan ise en düşük yatırım sonucunda en yüksek geri dönüşüm oranı yani getiri bu araçtan sağlanıyor yani en az bütçeyle en büyük faydayı SEO ile elde edebiliyorsunuz. Tüm bu süreci Google Analytics gibi araçlar ile ölçebiliyorsunuz. Hangi sayfanız daha çok ziyaret alıyor, en çok hangi ürün ile ilgileniliyor, hangi noktalarda eksiksiniz… SEO size ölçümlenebilir bilgi ve/veya satış karı sağlıyor.


· Site Kullanımını Kolaylaştırıyor: Daha fazla ziyaretçiye, marka ile ilgili daha fazla bilgi sağlıyor. SEO sürekli devam eden bir iyileştirme süreci. Google daha iyi hizmet veren siteleri ön plana çıkartmak amacıyla sürekli çeşitli algoritmalar oluşturur ve uygular. Bu algoritmalar paralelinde sitenizi iyileştirmenizi, sitenizin daimî olarak kullanıcı dostu olmasını sağlar. Bu da pazarlama aktivitelerinin tümünün amacı olan doğru ve iyi tanıtımı getirir.


· Güven ve Marka Bilinirliği sağlar: Doğru SEO stratejisi ve uygulamalarıyla ilk sayfada en üst sıralarda yer almanız sektörde ya da bulunduğunuz konuda en güçlü oyunculardan bir olduğunuzu gösterir. Sıralamadaki yüksek konum markanızın prestijidir. Bu durum ziyaretçide güven duygusu yaratır. Ancak güven duyan ziyaretçi ilişkiye devam edebilir.

SEO Neleri Kapsar? Kısa ve Öz “SEO Taktikleri”

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi üçgenini hepimiz biliriz. SEO, moz.com sitesinde bir hiyerarşik ihtiyaçlar tablosu yardımı ile açıklanmış. Burada da bu şekilde inceleyerek, SEO uygulamak isteyen kişi veya işletmenin temel ihtiyaçlarından farklılık yaratacak ihtiyaçlarına doğru ilerleyebileceğiz.


Moz.com sitesinde yer alan, bu defa Maslow değil de “Mozlow’un Hiyerarşik SEO İhtiyaçları Tablosu. Tabloda en alt sıralarda; sitenin indexlenmeye ve denetlenmeye olan elverişliliği, site içeriği, anahtar kelime optimizasyonu daha koyu renkler ile yer alıyor. Bu koyu renk, temel – olmazsa olmaz ihtiyaçları gösteriyor. Renkler açıldıkça ve ihtiyaç üçgeninin üstlerine çıkıldıkça rekabette farklılaştırabilecek unsurlar sıralanmaya başlıyor.

1) En temel İhtiyaç: Ulaşılabilirlik (Crawl Accesibility):


Aslında bu başlığı denetlenebilirlik olarak da açıklayabiliriz. Arama motorlarının siteye gönderdiği örümceklerin rahat ettirilmesi, onlara yön göstermek ve işlerini kolaylaştırmak sizin yani SEO’yu uygulayacak olan kişinin ilk işi. Bunu nasıl yapacaksınız? Bu aslında teknik SEO uygulamalarına giriyor. İyi teknik SEO’ya sahip olabilmek için iyi bir web programcısı ve tasarımcısı/ajans ile çalışmalı ya da hazır programların SEO uyumlu teknik yapı sağlayan temalarından seçmelisiniz.


Dikkat edilecek unsurlar – kısaca:


- Dikkatle yapılandırılmış HTML düzenlemeleri


- Site haritası: XML ve HTML (İki farklı işaretleme dili) site haritanız olmalı. XML olan Google örümceğine yol gösterecek, daha hızlı hareket etmesini sağlayacak. HTML harita ise okuyucularınıza rahatlık sağlayacak.


- Dikkatli oluşturulmuş, takibi sorunsuz linkler.


- Google site kaydınız, Google Analytics eklemek: Site kaydınız bir nevi “Google örümceği gelip beni ziyaret edebilirsin” çağrısıdır. Google Analytics ise size her zaman yol gösterecek veri ve istatistikleri sunacak olan platformdur.

2) İçerik Optimizasyonu:

Harika bir teknik ile kolay ulaşılabilir bir site yarattınız. İnsanlar o siteye tam da ihtiyaçları olan bilgileri alabilmek için girecek. Bu durumda içerik en önemli ikinci sırayı alıyor. Başlıklarla neler yapmanız gerektiğini inceleyelim:


- Kaliteli içerik: Kopya olmayan, özgün, ilgi çekici, fayda sunan, kolay anlaşılır içerikler hazırlamalısınız. Alıntı yaptığınızda kaynakları açıklamalısınız.


- Güncel İçerik: Google, özellikle son zamanlarda güncellik ile fazlaca ilgileniyor. Örneğin SEO teknikleri yazınızı 2013’de yazdıysanız 2019 trendlerine göre yeniden elden geçirip güncellemeniz size puan kazandırır.


- Başlık ve alt başlık kullanımı: Başlıklarınız ilgi çekici olmalıdır. Anahtar kelime içeren, ilgi çekici ama mutlaka alakalı başlıklar ilk intibadır. Okunup okunmayacağınızın seçimi burada yapılır. Yazınızı alt başlıklar ile bölerek yazının okunurluğunuz kolaylaştırır, kısa dinlenme molaları sağlarsınız.


- Meta kullanımı: Meta açıklaması sayfanızın konusunun kısaca özetlenmesidir. Kısa ve öz hazırlamalı, ilgi çekici kılmalısınız.


- Görsel Kullanımı: Görseller dikkat çekicilik sağlar. Mutlaka kullanmalısınız. Görselinize alt etiket ve başlık eklemelisiniz. Biliyorsunuz Google’da görseller bölümü de var ki oradaki orijinal bir görsel birçok ziyaretçiyi sitenize yönlendirebilecektir.

3) Anahtar Kelime Optimizasyonu:

Aslında SEO denince akla ilk önce “anahtar kelime” terimi gelir. Anahtar kelimeler, içeriğinize ulaşılabilmesi için seçtiğiniz yönlendiricilerdir. Bir ziyaretçi istediği konuyu arayabilmek için onu zihninde özet bir konu başlığı haline getirir ve o şekilde arar. Bu sizin yakalamaya çalıştığınız anahtar kelimedir. “Kinoalı yeşil salata, Kinoa ile salata yapımı, Kinoalı salata tarifi, Kinoa tarifleri … hepsi anahtar kelimelerdir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ise daha detaylıdır ve direkt hedefe yöneltir: “Kinoalı yeşil salatanın kolay tarifi” gibi.


- Doğal olmalısınız: Anahtar kelimeyi sık sık kullanarak okunması zor, sevimsiz bir metin hazırlamayın. Bunu ne okuyucular ne de sevimli örümcekler sevecektir.


- Yardım alabilirsiniz: Anahtar kelimelerinizi seçerken çevrenizdeki yaratıcı ve zeki kişilerden yardım alabilir ve/veya kolay seçim yapmanız için size veri sağlayacak birçok programa başvurabilirsiniz. SEMrush, Moz, Wordtracker, Über Suggest, WordStream, Keywordtool.io … bunlardan sadece birkaçı.

4) Kullanıcı Deneyimi Optimizasyonu:

- Hız: Ziyaretçi anahtar kelimeyi yazdı, arattı ve size ulaştı. Arama kayıtlarında sitenizi tıkladı ama site bir türlü açılmıyor. Ziyaretçi en fazla 5 saniye bekleyerek sitenizden çıkıyor. Siz de sıralamada gitgide geriliyorsunuz, çünkü site hızınız güncel yaşam hızına yetişememiş. Bu geride kalanların eleneceği bir yarış.


- Açık ve net site: Kolay dolaşılabilir, linkler ile bir düzen sağlayabilmiş. Açık ve net bir yapı oluşturabilmiş olmalısınız.


- Mobil Uyumluluk: Aslında bu unsur da “hız” gibi gerçekten çok önemli. Günümüzde aramalar ve hatta tüm internet kullanımı büyük ağırlıklı olarak mobilden yapılmaya başlandı. Belki de bu başlığı “Desktop uyumluluk” olarak değiştirsek bile yeridir. Siteniz telefonlarda veya diğer tüm internet sağlayıcısı cihazda anlaşılır, kolay okunur ve gezilir yani kullanıcı dostu olmalıdır.

5) Paylaşılacak İçerik Oluşturmak ve İçeriği Paylaşabilmek:

Siteniz iyi, kaliteli bir içerik oluşturdunuz, anahtar kelimeler tam hedeften vuruyor. Şimdi içeriğinize yönlendirilecek link alma, içeriğinizi tanıtma zamanı.


- Link Çalışmaları: Güvenilir sitelerin sitenize link vermesi sitenizi arama motoru ve okuyucu gözünde güvenilir kılar, pozisyonunu yükseltir. Örneğin bloğunuzda uzun araştırmalarınızın sonucu olarak güzel bir içerik yayınladınız. Ekşi sözlük yazarlarından biri aynı konuyla ilgili olarak daha fazla bilgi sağlayabilmek için sayfanızın linkini koydu. Google Analytics’inizi kurduysanız yoğun trafik akışını gözlemleyebilecek, bu yazınının arama sonuç sayfasında günden güne yükselişini görecek ve bu sayede daha çok sitede yer alacak olan linklerden sitenize trafik akışını sağlayabileceksiniz. (edu ve gov gibi siteler ayrıca güven verici sitelerdir)


- İçeriğinizi paylaşabilmek: İçeriğinizin paylaşılabilmesi için blogları, haber sitelerini, haberleri, infografikleri, resimleri, forumları, sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Metninizde kullandığınız özgün ve düzgün bir infografik, arama motorlarında dikkat çekecek ve sayfanızın yükselmesini sağlayacaktır.

6) Yüksek Tıklanma Oranı, Yüksek Ziyaret Yakalamak:

Yüksek CTR Oranları Elde Etmek: Hiyerarşi tablosunun en üst basamaklarına çıktığınızda artık Yüksek CTR Oranları (Click Through Rate – Tıklanma Oranı) yakalayarak SEO’nun faydalarından en üst seviyede yararlanmayı başarmanın peşinde olursunuz. Yüksek CTR oranı, yani, arama sonuçlarından sayfanıza tıklayan kişi oranını size ne kadar doğru konumlandığınız, sayfa başlığı ve metanızla ilgili ne kadar başarılı olduğunuzu gösterir.


Tüm bu ve sizi yönlendirecek bunun gibi veriyi Google Search Console ve Google Tag Manager’dan elde edebilirsiniz.


- URL Yapısı: Her sayfanızın URL’sinde(Site-sayfa adresi) sayfanın anahtar kelimesinin geçmesini sağlamalısınız. URL’lerinizi az sayıda kelimeden oluşturmalısınız.


- HTTPS / SSL (Güvenli Giriş Katmanı): SSL Sertifikası, alıcı ve site arasında güvenli veri alışverişinin sağlandığının belgesidir. Google çok yakında adres satırında HTTPS ile başlamayan yani güvenli kabul etmediği siteleri yukarı sıralara yerleştirmeyeceğini duyurmuştu. Bir SSL sertifikasına sahip olarak sitenizin güvenilirliğini sağlamanız size şu an için artı puan yazacak, ileride ise muhtemelen zaten bir zorunluluğa dönüşecektir.

7) Sonuç Sayfasında Yer Alırken Farklılık Yaratacak Özellikler:

Snippet ve Rich Snippet: Arama sonuçlarında sonuç sayfasında beliren küçük açıklamalar Snippet, açıklamaların yanında şekil, amblem ve görsellerin yer alması rich snippet’tır.: Snippet ve rich snippet, teknik SEO uygulaması ile yaratılabilen özelliklerdir.


Arama yaptığınızda aradığınız turizm bölgesindeki otellerin yanında beliren yıldızlar, alakalı resimler, videolar, tarifler; dükkan - firma adresleri ve resimleri gibi dikkat çekici görsel açıklamaların hepsi rich snippet özelliğinin uygulanmış olmasından kaynaklanır. Dikkat çeker, fark yaratır, tıklatır, okutur.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter