Rehber İçeriği Nedir?
Rehber içeriği, herhangi bir konuda bilgi almak isteyenler için adım adım ne yapılması gerektiğini anlatan, bilgilendirici metinlerdir. “Nasıl Yapılır?” temalı içerikler olarak da adlandırılan rehber içerikler, kullanıcıların günlük hayatta sıklıkla ihtiyaç duyabileceği faydalı bilgiler içerir.
Rehber İçeriği Ne Amaçla Kullanılır?
Rehber içerikler, markaların görünürlüğünü artırırken müşterilerle aralarında güven ilişkisi kurmasını sağlar. Hedeflenen potansiyel müşteri kitlesi, bu içerikleri okuduğunda markaların bir sorunu çözmek için yardımcı olma isteğini görebilir. İyi hazırlanmış bir rehber içeriğin sa ğladığı avantajlardan biri de site trafiğini artırmaktır. Özellikle e-ticaret sitelerinin rehber içerikleri, ziyaretçileri ürün satın almaya teşvik edebilir.
Tüketiciler, bir ürünü nasıl kullanacağını ya da ihtiyaçlarına göre nasıl seçeceğini rehber içerikler sayesinde öğrenebilir. Rehber içeriklerinde aynı zamanda iç bağlantılardan yararlanılarak müşteriler ilgili ürünlere yönlendirilebilir. Örneğin, ev tekstil ürünleri ile ilgili bir rehber içerikle müşterilerin halı, perde, banyo paspası gibi farklı ürün ve kategorilerde alışveriş yapması teşvik edilebilir.
Rehber İçeriği İçin İdeal Kelime Sayısı Ne Olmalıdır?
Rehber içeriklerde kelime sayısı, içeriğin konusuna göre değişebilir. Spesifik bir konu hakkındaki içerikler 750-1000 kelime civarında olabilirken, çok kapsamlı bir içerik 1000 kelimeden daha uzun olabilir. Bu noktada, konunun kapsamı ve yapılan rakip analizinden elde edilen verilere göre kelime sayısı belirlenebilir.
Rehber İçeriği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Web sitesini ziyaret eden kişilerin akıllarındaki soruya yanıt bulabilmesi ve sayfadan memnuniyetle ayrılması için rehber içerikler hazırlanırken şu noktalara dikkat edilmelidir:
Bir Soruna Çözüm
Bir rehber içerik hazırlarken öncelikle müşterilerin yaşadığı ve çözüm aradığı sorunun doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Rehber içerik, bu sorunla ilgili olarak müşterilere farklı çözüm yolları sunar. Özellikle saha araştırmaları, anketler ve e-ticaret sitelerinin müşteri hizmetleri, rehber içerikleri için konu belirlerken yardımcı nitelikte olabilir. Müşterilerin belli bir ürün ya da ürün grubu ile ilgili en çok yaşadığı problemler ve sorduğu sorular, reber içerik hazırlanırken göz önünde bulundurulabilir. Markaların bu noktada sorunla birlikte çözüm yöntemlerini de belirlemesi ve müşteriye bilgilendirici bir şekilde sunması gerekir.
İlgi Çekici Bir Başlık
Rehber içeriğin konusuna karar verdikten sonra ilgi çekici bir başlıkla müşterilerin içeriği okumak istemesi sağlanmalıdır. Başlığın tam olarak ilgili soruna yönelik olması dikkat çekiciliği de artırır.
Bu içerikler yol gösterici pek çok bilgi içerdiği için, başlıkta “nasıl” kelimesinin kullanılması büyük önem taşır. Örneğin, “Kamp Matı Nasıl Seçilir?” başlığı, okuyucunun belli bir konudaki sorununa doğrudan çözüm yolları sunabilir. Bu içeriği okuyanlar, bir kamp matının nasıl seçileceği ile ilgili detaylı bilgi edinebilir. Adım adım yapılması gerekenlerin anlatıldığı bir içerikte sayılar da kullanılabilir. Örneğin, “10 Adımda Blog İçeriği Nasıl Oluşturulur?” başlıklı bir içerikte, blog içeriği yazmak isteyenler tüm sorularına yanıt bulabilir.
Başlığın çok uzun olmaması ve direkt olarak konunun ne olduğunu okuyucuya anlatabilmesi de dikkat edilmesi gereken başka bir noktadır. Çok uzun başlıklar, arama sonuçlarında görünmeyebilir. Rehber içeriğin üst sıralarda görünmesi için ana başlığın Google’ın belirlediği karakter sınırlarına göre yazılması gereklidir. Belirlenen karakter sınırının aşılması durumunda başlık, arama sonuçlarında tam olarak görülemez. Böyle bir durumda okuyucular içeriğinin tam kapsamının ne olduğunu anlayamayabilir.
Etkileyici Bir Giriş
Rehberin giriş bölümünde içeriğin ne ile ilgili olduğu ve hangi problemlere çözüm sunacağı açık bir şekilde belirtilmelidir. Bu sayede müşteriler, karşılaştıkları bu içeriğin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağını hızlıca değerlendirebilir. Girişin çok uzun olmaması ve okuyucuda merak uyandırması da önemli bir noktadır. İçeriğin en önemli kısımlarının girişte verilmesi, okuyucunun içeriği okumadan sayfadan ayrılmasına neden olabilir. Ziyaretçilerin ilgisini çekecek, onları içeriğin geri kalanını da okumaya teşvik edecek bir giriş yazılmalıdır.
Adım Adım Anlatım
“Nasıl Yapılır?” temalı rehber içeriklerde adım adım bir şekilde anlatım yapmak şart değildir. Ancak ziyaretçilerin konuyu ve ne yapacağını anlaması için belirli bir yapıya uygun, adım adım formatında bir içerik iskeleti faydalı olabilir.
Rehber içeriklerdeki bu adım adım anlatımda ara başlıkların önemi ortaya çıkar. İçeriğin uzunluğuna göre belirlenen ve genellikle soru cümlesi şeklinde yazılan ara başlıklar, sıradaki adımın ne olacağı konusunda kullanıcılara önceden bilgi verir. Aynı zamanda okuyucunun aradığı bilgiyi bulmasını kolaylaştırır. Her başlık altında yer alan açıklayıcı paragraflar, ziyaretçilerin ilgisini de yüksek tutarak sitede daha fazla vakit geçirmesine yardımcı olur.
Görsel Kullanımı
Bir rehber içerik ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, özellikle uzunluğu 1000 kelimeyi aşan içeriklerin okunması kullanıcılar için sıkıcı hale gelebilir. Ziyaretçilerin sayfada daha fazla süre kalması için içerik ilgili, dinamik görseller ile desteklenmelidir. Konuya uygun, özgün ve a çıklayıcı görseller sayesinde içerik daha dikkat çekici hale getirilebilir.
SEO Çalışması
İçeriğin daha fazla kişiye ulaşması ve alışveriş yapacak müşterilere dönüşüm oranının artırılması için SEO çalışması yapılması gereklidir. Dijital pazarlama stratejilerinin artık vazgeçilmez bir parçası olan Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), içeriğin arama motorlarında üst sıralarda görünmesine yardımcı olur.
SEO çalışmalarından elde edilen veriler ışığında, konu özelinde kullanıcılar tarafından en çok aratılan kelimeler rehber içerikte kullanılır. Örneğin, “Evde Duvar Boyası Nasıl Yapılır?” başlıklı bir rehber içerikte “duvar boyası” anahtar kelimesi geçirilmelidir. Buna ek olarak, ana anahtar kelime ile birlikte uzun kuyruklu anahtar kelime çeşitleri; “duvar boyası renkleri”, “duvar boyası fiyatları” gibi en fazla aratılan kelime gruplarının da rehber içerikte geçirilmesi faydalı olur.
Ancak bu noktada unutulmaması gereken, içeriklerin arama motoru için değil, bunları okuyan ziyaretçiler için yazıldığıdır. Anahtar kelimelerin tek bir cümlede sıralanması ya da içeriğin uzunluğuna bakılmadan art arda defalarca kullanılması, SEO çalışmasının istenen sonucu verememesine neden olur.