arrowarrow
İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlamasında Kullanabileceğiniz Online İnfografik Tasarım Araçları

Pazarlamadaki en önemli iki öge olan bilgi ve görselleştirmeyi bir araya getiren infografik, anlatılmak istenen konunun özünü ortaya çıkarırken, okuyucuyu yormadan konuya dikkat çekmeyi başarıyor. Okuyucuyla etkileşimi bir hayli yüksek olan infografik içerikleri hazırlayabileceğiniz online araçları sizler için derledik.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

İçerik Pazarlamasında Kullanabileceğiniz Online İnfografik Tasarım Araçları

İçerik pazarlamasında mesajımızın ne olduğu kadar o mesajı nasıl verdiğimiz de son derece büyük bir önem taşıyor. Son yıllarda sosyal medya platformları başta olmak üzere internetin hayatımızdaki yerinin artması, ancak içeriklerin fazlalığı nedeniyle herhangi bir konuya dikkat gösterme süremizin düşmesi ise iletişim için kullanılan yöntemlerin de çeşitlenmesine yol açtı. Bu çeşitlenmede kullanılan kaynakların tekrar etmesi, özellikle görsel anlamda benzer işlerin artmasına neden olurken, özgünlük, içerik pazarlamasının kazandıran değerlerinden biri olarak daha da öne çıkmayı başardı.


Venngage’in Typeform ile birlikte yaptığı araştırmaya göre; 2019 yılında, çalışmalarında en çok stok görsel kullandıklarını belirten pazarlamacıların oranı %40 olurken, içeriklerinde büyük ölçüde infografik ve illüstrasyonlar gibi orijinal görseller kullandığını belirten pazarlamacılar ise %34’lük bir oranla ilk grubu takip etti. Ancak, kullanılan görsel içerik türleri bakımından hangisinin en iyi performans verdiği araştırıldığında, infografik ve illüstrasyonlar %40 ile zirveye yerleşti. %24 ile video ve sunumlar ikinci sırada yer alırken, stok görseller %13 ile performans açısından üçüncü sırada kendisine yer buldu. 


Pazarlamadaki en önemli iki öge olan bilgi ve görselleştirmeyi bir araya getiren infografik, anlatılmak istenen konunun özünü ortaya çıkarırken, özellikle uzun ya da karmaşık bilginin anlaşılmasını kolaylaştırıyor ve okuyucuyu yormadan konuya dikkat çekmeyi başarıyor. Belki en basit ve bize en tanıdık gelen haliyle okullardaki zaman çizelgelerinden hatırlayabileceğimiz bu anlatım biçimi, artık boyut atlayarak içerik pazarlamasında en çok kullanılan dördüncü içerik türü olarak karşımıza çıkıyor.


Markanız, ürününüz ya da hizmetiniz hakkında hazırlayacağınız infografikler; 

  • Daha fazla kullanıcı etkileşimi sağlaması,

  • Paylaşılma / viral olma potansiyelinin daha yüksek olması,

  • Verileri ciddiye alan, alanında yetkin bir marka imajını desteklemesi,

  • Bilgi ve faydalı içerik paylaşımı ile marka değerini yükseltmesi gibi olumlu sonuçlar almanıza yardımcı oluyor.

İnfografik Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnfografik hazırlarken, ister bir tasarımcıyla çalışalım ister online araçları kullanarak infografiği kendimiz oluşturalım, dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar bulunuyor. Sıfırdan hazırlanacak bir infografik için öncelikle konuyu belirlemeli, daha sonra hangi sorulara cevap verileceğini kararlaştırmalısınız. Elinizdeki mevcut verilerden hangilerini kullanacağınızı seçebilir, bir araştırma ya da anket yaparak ilerlemek istiyorsanız, bunun için kullanacağınız aracı belirleyerek veri toplama sürecini daha rahat bir şekilde organize edebilirsiniz.


Eğer mevcut yazılı bir içeriğinizi infografiğe dönüştürmek istiyorsanız, öncelikle metindeki ana fikrin ne olduğuna karar vererek ilk olarak aynı şekilde konunuzu belirlemeniz gerekiyor. Öne çıkaracağınız verilerle birlikte ana başlık, alt başlıklar ve kısa açıklamaları da önceden hazırlayarak tasarımda bu unsurların nasıl yerleştirileceğini planlamanız faydalı olacaktır. Hazır template (şablon) kullanmak isterseniz, tasarımları incelemek de size mutlaka konuyla ilgili fikir verecektir. Eğer bir tasarımcı ile çalışıyorsanız bilgi akışının kurgusu ve sizin için önemli olan noktalar konusunda gerekli detayları paylaştığınızdan emin olun.

İnfografik Hazırlamak İçin Kullanılabilecek Online Araçlar

1- Canva

Günümüzde kullanılan en popüler ve kullanışlı online görsel hazırlama uygulamalarından biri olan Canva, infografik konusunda da kaliteli tasarımlar sunuyor. Başlangıçta uygulamanın ücretsiz paketine kaydolarak aracı nasıl kullanacağınızı çözebilir, bu paket dahilindeki tasarımların ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını test edebilirsiniz. Çalışmalarınızın ölçeğine göre daha sonra ücretli paketlere geçiş yapabilirsiniz.

2- Venngage

Yapısal açıdan Canva’ya benzeyen Venngage ile rapor, poster ve tabii ki infografikler hazırlamak mümkün. İnfografik kategorisi içinde hazırlamak istediğiniz konuya ve vurgulamak istediğiniz noktalara göre programın sunduğu farklı tasarımlar istatistiksel, bilgi verici, süreç, karşılaştırma, zaman cetveli, diyagram gibi seçenekler barındırıyor. Öğrenciler için ücretsiz planı bulunan uygulamanın, kişisel ve kurumsal olmak üzere ayrı ayrı pro planları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara özel %50 indirimi bulunuyor.

3- Visme

Pek çok farklı tasarım oluşturabileceğiniz Visme’de sunulan hazır şablonlar, diğer bütün uygulamalarda olduğu gibi ücretsiz ve ücretli paketlerde farklılık gösteriyor. Visme’nin farkı ise infografiklerinizi animasyon şeklinde de üretebiliyor olmanız.

4- Snappa

Ücretsiz planında hemen hemen ücretli paketlerinde yer alan tüm özellikleri sunarak beklentilerin üzerinde bir performans sergileyen Snappa, yalnızca aylık proje indirme sayısını sınırlıyor. Sıfırdan tasarlanacak içeriklerin yanı sıra, hazır şablonları ve ücretsiz görsel kütüphanesiyle denemenizi tavsiye edebileceğimiz uygulamalardan biri olarak öne çıkıyor.

5- easel.ly

Kütüphanesinde farklı kategorilerde şablonlar sunan easel.ly kişiselleştirilebilen arka planlar, metinler ve tablolarla infografik oluşturmak için oldukça kolay bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ücretli ve ücretsiz versiyonu bulunan uygulamaya kayıt olmadan da tasarım havuzunda denemeler yapabilirsiniz.

6- Infogram

Özellikle rakam ve verileri sevenler için önerebileceğimiz Infogram, karmaşık ya da istatistiksel bilgileri görselleştirmek açısından oldukça faydalı bir araç. Ancak, ücretsiz versiyonunda sunduğu şablonlar kısıtlı olduğundan ihtiyacınıza göre ücretli paketlerden birini tercih edebilirsiniz.

7- BeFunky

Tasarımcı olmayanların profesyonel ellerden çıkmış gibi gözüken içerikler üretmesini sağlayan BeFunky’nin infografik oluşturma aracı aslında tasarım paketinin bir parçası olarak geliyor. Fotoğraf editleme ve grafik tasarım alanlarında iddialı olan uygulamada, şablonlar üzerinden sürükle-bırak yöntemiyle rahatlıkla yeni tasarımlar oluşturabilirsiniz. İnfografik tasarımı için ise ücretsiz plandaki şablonlar yetersiz kalıyor.

8- Biteable

Kaliteli video infografikler oluşturmak için kullanışlı bir uygulama olan Biteable’ı, ücretsiz plan dahilinde deneyebilir ve içerik planlarınıza uygun olup olmadığını görebilirsiniz. Ücretsiz planda istediğiniz kadar video üretebiliyor ve üzerinde Biteable watermark’ı ile sosyal medyada paylaşıp web sitenize embed edebiliyorsunuz. Videoları indirebilmek için ise ücretli planlardan birine geçmeniz gerekiyor.

9- Piktochart

İnfografiğinizi ister sıfırdan tasarlayabileceğiniz isterseniz de hazır şablonlardan yararlanarak oluşturabileceğiniz Piktochart’ın ücretsiz versiyonu sınırlı özelliklere sahipken, ücretli seçenekleri hem kurumsal hem de eğitim ve sivil toplum kuruluşları için farklı paketler sunuyor. Şablon üzerinden metinleri ve grafikleri editlemek ve kendi görsellerinizi yüklemek ise oldukça kolay.

10- Animaker

Aslında bir animasyon video geliştirme aracı olan Animaker, aynı zamanda video infografikler üretmenize de imkan sağlıyor. Kütüphanesinde bulunan karakter, sahne ve ikonlarla hikâye akışınızı kurgulayabildiğiniz platforma biraz vakit ayırarak nasıl kullanıldığını öğrendiğinizde profesyonel işler çıkarmanız mümkün.

Bonus:

Online araçların yanı sıra Hubspot’un hem Powerpoint hem de Illustrator formatlarında sunduğu şablonları buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter