arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
28 Aralık, 2018

Nasıl Daha İyi Bir İçerik Pazarlama Yazarı Olursun

İçerik pazarlama yazarlığı hızla büyüyen bir iş alanı. Hedefin iyi bir içerik pazarlama yazarı olmaksa ihtiyacın olacak birkaç önerimiz var.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

1. Önce yaz, sonra düzenle.

Bir şey yazmaya başlarken, türü ne olursa olsun, en zor kısım başlangıçtır. Yazmaya yeni başlayan çoğu kişi de ilk taslağın yazının son hali olacağına dair bir yanılgı vardır. İlk taslakta mükemmele ulaşması gerektiğini düşünen yazar bu sebepten bir türlü yazmaya başlayamaz. O yüzden iskeleden denize atlar gibi bir anda yazmaya başlamalı ve en sonunda düzenlemelerle yazıyı geliştirmelisin. Yazının ilk haliyle son hali arasındaki farkı görmek için her taslağı ayrı kaydetmek motivasyonunu arttırabilir.

2. Direkt konuya gir, yazı boyunca da bütünlüğü koru.

Okuyucunun dikkatini çekmek için çok fazla zamanın olmadığı için, giriş cümlenle beraber hem konunun özünün ne olacağı hakkında bilgi sağlamalı, hem de okumaya değer bir şeyler yazdığının sinyallerini vermelisin. Ancak giriş kısmını fazla abartmamakta fayda var, örneğin lojistik sektörüyle ilgili bir şey yazarken tekerleğin icadıyla başlamana gerek yok. Ne konuda bilgi vermeyi vadediyorsan konuyu dağıtmadan yazmak okuyucu için daha çekici olacak.

3. Yazarken takip etmesi kolay bir şablon kullan.

Okuyucuyu yormamak için kabul gören bir şablon seç ve ona uygun yaz. İki karşıt görüşü özetliyorsan paragraflarını ona göre ayarla ya da maddeler halinde açıklayabileceğin bir konun varsa onları listelemeyi tercih et. Böylece okuyucu yazını hızlı bir şekilde tarayarak okusa bile ne ne anlatmak istediğinin özünü kolayca kavrayabilir.

4. Okuyucu kitlene uygun yaz.

Bir içerik her türden okuyucu kitlesine aynı anda seslenemez. Kime seslenmen markanın ya da ürünün çıkarınaysa hedef kitlen olarak onları seç ve onları kazanmanı sağlayacak bir dil kullan. Kadın kozmetik ürünüyle ilgili bir şey yazarkenki dilin ile bir araba inceleme yazısı yazarken kullanacağın üslup ve kelimeler bambaşkadır. 24 - 30 yaş arası kadınlara seslenmek ile 18 - 22 yaş arası kadınlara seslenmek arasında dahi çok fazla fark var. Doğru bir yaklaşımla markanı sadece ticari bir kimlik olmaktan çıkarıp, güvenilir bir arkadaşa çevirebilirsin.

5. Spesifik terimler ve meslek jargonuyla okuyucuyu yorma.

Yazdığın konuya hakim olman harika ama önemli olan sahip olduğun bilgiyi karşı tarafa aktarabilmen. Einstein’ın “6 yaşındaki birine anlatamıyorsan anlamamışsındır,” dediği kadar var! Anlaşılır olmak adına, jargon kullanmak yerine daha fazla okurun anlayabileceği kelimeler kullan.

6. İşini iyi yapanları taklit et.

Her yaratıcı iş taklitle başlar - kopyacılıktan uzak durulduğu sürece! İçerik pazarlama konusunda başarılı olan markaları, siteleri, yazarları takip ederek onların nasıl içerikler yazdıklarını, içeriklerinin formatlarını, başlık koyarken nelere dikkat ettiklerini ve işine yarayabilecek diğer detayları çözmeye çalış. Nasıl bir dil kullanıyorlar, kime hitap ediyorlar, hitap ettikleri kesime ulaşmak için ne yollar izliyorlar; bunları bir pazarlama dedektifi edasıyla analiz et, kullanabileceğin yerlerde kullan.

7. Yazım yanlışlarıyla okuyucuyu rahatsız etme.

En ölümcül günahı sona sakladık! Bir okuyucuya yapılabilecek en büyük eziyet okuduğu metnin yazım ve imla hatalarıyla dolu olmasıdır. Okuyucunun bu tarz şeylerden rahatsız olup okumayı bırakmaması için yazını yazdığın bilgisayar programındaki yazım yanlışlarını tespit etme özelliğini kullanmanı ve yazını bitirince onu baştan sonra okumanı şiddetle tavsiye ediyoruz. Emin olmadığın kelimeler için her zaman TDK’nın sitesinden yazımının doğru olup olmadığını kontrol edebilirsin.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter