arrowarrow
İçerik Pazarlaması

İnfografik Nedir? İnfografikleri Markan İçin Nasıl Kullanabilirsin?

İnfografikler sosyal medyada paylaşıma doymuyor. Her türlü bilgi ve veri, infografiklerin konusu haline gelebilir. Peki onları kendi çıkarın için nasıl kullanabilirsin? Markan için infografik kullanımının faydalarını, infografiğin sahip olması gereken özellikleri ve kolayca infografik oluşturmanın yollarını derledik.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Bilginin ulaşımının ve paylaşımının hızlanarak arttığı bu dönemde farklı kaynaklardan akan sayısız veriyi çözümlemek ve akılda tutmak gitgide zorlaşıyor. Bu verilerin daha kolay anlaşılır hale gelmesi ve kolayca akılda kalması için infografik adı verilen grafik destekli sunumlar kullanılmakta. Kısaca infografik bilgi ve grafiğin bir araya gelmesidir. Her türlü bilgi ve veri, infografiklerin konusu haline gelebilir. Bu görsel grafikler sayesinde verilmek istenen mesaj hızlıca karşıya ulaşır çünkü beynimiz görsel veriyi işlemek için daha az enerji harcar.

Neden İnfografik?

• İnfografikler kolay anlaşılırdır ve bilgiyi hızlıca aktarır: Marka olarak hedef kitleye ulaşıp bilgi aktarmanın en eğlenceli yolu infografik ile paylaşım yapmaktır. Markanızla ilgili vermek istediğiniz mesajı, uzun bir metin yerine görselleştirilmiş olarak sunduğunuzda hedef kitlenize ulaşmanız kolaylaşacaktır. Beynimiz, görsel bilgiyi yazıdan 3 kat daha hızlı algılar.


• İnfografikler akılda daha çok kalır: Eğlenceli bir tasarımın hedef kitle üzerinde yaratacağı etki çok daha büyük olacaktır. Bunun bilimsel bir açıklaması da var: Okuduğumuz şeylerin %20’sini akılda tutarken bu oran gördüğümüz şeylerde %80’e kadar çıkar.


• İnfografikler daha çok paylaşılır: Sosyal medyada görsel paylaşımı, yazı paylaşımının çok daha fazla yapılmaktadır. Etkileyici bir infografik hazırladığınızda insanlar bu çalışmayı paylaşacak ve marka etkileşiminiz artacaktır.

İnfografiğin sahip olması gereken özellikleri sıralamak gerekirse:

Markanızın vermek istediği mesaj içeriğine uygun bir tasarım seçmelisiniz. Bunun için içinde bulunduğunuz sektörün örneklerini incelemek ve fikir sahibi olmak faydalı olacaktır.


Renkler ve görseller markanızın görsel dünyası ile uyumlu olmalı. Örneğin eğlenceli bir içecek markasıysanız sıkıcı renklerden ve bilgilerden kaçınmalısınız.


Teknik tasarım kadar paylaşım alanları da önemli. Nasıl ki reklamlarınızı sosyal medya kanallarına göre farklılaştırıyorsanız içeriklerinizi ve dolayısıyla infografiklerinizi de farklılaştırmalısınız. Instagramda görselliğe dayalı daha eğlenceli infografikler paylaşırken, Twitter gibi kanallarda daha çok bilgi odaklı infografikler paylaşmalısınız.


Peki iyi bir infografik hazırlamak için hangi programları kullanabilirsiniz?

Özgün bir infografik hazırlamak için en ideal programlar Adobe Illustrator ve Photoshop’tur. Ancak bu programlar, profesyonel yazılımlardır ve amatörün üstünde bir kullanım deneyimi ve tasarım bilgisi gerektirir. Ancak özellikle sosyal medyanın hızla büyümesiyle beraber çeşitli firmalar, amatörlerin de kullanabileceği pratiklikte infografik hazırlama uygulamaları sunuyor. Bunlardan en çok kullanılan bazıları:


Infogram: Kendi bilgilerinizi yükleyerek infografiklerinizi oluşturabilirsiniz.


Piktochart: İnfografikler yanından sunum gibi başka tasarımlar da yapabileceğiniz bir uygulama.


Canva: Sosyal medya paylaşımları, broşürler, infografikler ve daha niceleri.


Icogram: İnfografik için kullanımı kolay, ücretsiz bir uygulama.


Venngane: Ücretsiz başka bir uygulama. Ancak bu uygulama size sorduğu sorduğu sorularla doğru şablonu bulmanızı sağlaması itibariyle diğerlerinden farklılaşıyor.


Visme: İnteraktif infografikler için ideal bir araç.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter