Dijital pazarlamanın değerinin gittikçe arttığı günümüz iş dünyasında, tam da dijital pazarlamanın merkezinde yer alan “İçerik Pazarlaması” nedir?, İçerik pazarlamasına neden ihtiyacımız var?, İçerik üreticisi yani “İçerik Yazarı” Kimdir? İçerik yazarı etkili bir içeriği nasıl hazırlar ve doğru hedef kitleye ulaşmasını nasıl sağlar? İçerik yazarı için öneriler, yapılması ve yapılmaması gerekenler...
Yani; okuyacağınız içerik, içerik üreticileri ya da içerik üreticisi olmak isteyenler için kısa ve öz bir rehber niteliğindedir. Umarız faydalı olabilir.
Klasik pazarlama yöntemleri günümüz teknolojisi ve insanların birbiri ile artan iletişimiyle birlikte çeşitlendi. Bu çeşitlenmenin en yüksek verimli ve hızl ı büyüyen çocuğu ise dijital medya kullanılarak yapılan dijital pazarlama oldu.
Dijital pazarlamanın en önemli elemanlarından biri olan içerik pazarlaması ise önemini ve sonuçlarını her geçen gün tüm işletmelere kanıtlayarak kullanımını arttırmaya devam ediyor.
Uluslararası İçerik Pazarlaması Enstitüsünün tanımına göre İçerik Pazarlaması; “Değerli, tutarlı ve uygun içerik yaratarak ve dağıtarak, düzgünce tanımlanmış hedef kitlenin ilgisini çekmeye, marka bağlılığı oluşturmaya ve sonuç olarak karlı müşteri aksiyonları almaya odaklanmış stratejik pazarlama aracıdır.”
1- Web sitenizdeki organik görünürlüğün ve trafiğin arttırılması.
2- Hedef kitlede güven yaratmak, var olan güveni güçlendirmek.
3- Arama motorlarının güvenini kazanmak: iyi hazırlanmış içeriklerle özenli ve iyi bir firma olduğunun ön bilgisini sağlamak.
4- Satın alma aşamalarında hedef kitleye yararlı bilgi ile yardımcı olabilmek.
5- Hedef kitleye eğitim sağlamak: Hedef kitleyi doğru ürünlere yönlendirebilmek.
6- Uluslararası tanıtım sağlayabilmesi.
7- Marka bilinirliği yaratması.
8- Web sitenizi geri dönülüp faydalanılacak bir kaynak haline getirmesi ve bu yolla hedef kitle ile sürekli iletişim içerisinde olmanın sağlanması.
Yukarıdaki içerik pazarlaması tanımını eksiksiz sağlamak amacıyla; yaratıcı, ilgi çekici, kolay okunabilen, faydalı, konuya odaklı içerikler üreten kişiler de içerik yazarları ya da içerik üreticileridir.
Masanızın başına oturdunuz, eliniz klavyede, karşılıklı bakışıyorsunuz. Markanızı ya da firmanızın markasını tanıtacak ne yazmalısınız? İşte o güzel ilham perisi siz amacınızı belirlemeden gelmeyecek. O yüzden ilk atmanız gereken adım: Amacınızı saptamak.
1- Amaç: Konuyu tamamen şu anda okumakta olduğunuz içerik üzerinden örneklendirerek ilerleyelim: Biz bu içeriği neden yazıyoruz? Amacımız nedir? Amacımız: Hedef kitleye; etkileyici, değerli ve faydalanacağı, özgün bilgi sağlayarak sitemizin, bloğumuzun, işlerimizin, ekibimizin tanıtımını sağlamak. Bunu sağladıktan sonra ise kendine güvenen, yazısına yaratıcılığına inanan yazarlar bulmak, yeni firmalara hizmet verme şansını yakalamak, karşılıklı güvene dayalı iyi iş ilişkileri kurabilmek. Bizim amacımız bu.
2- Araştırma: Araştırma adımı öncelikle hedef kitleyi ve sonrasında genel olarak sektörü, rakipleri kapsar. Hedef kitleyi tanımak çok önemlidir. Örneğimize dönecek olursak: bu yazıyı içerik yazarı olmak isteyen, içerik yazarlığı konusunda bilgi edinmek isteyen, dijital pazarlama, içerik pazarlamasının ne olduğunu öğrenmek isteyenler için, içerik pazarlaması hizmeti almak isteyen işletmelerin araştırma yapan uzmanları için yazıyorum. Yazımda kime hitap ediyorum? Sosyal, duygusal, ekonomik durumları nedir? Hayalleri, inançları ne olabilir? Nelerden hoşlanırlar? Siz onların yerinde olsaydınız neyi en çok öğrenmek isterdiniz? Bu konuda Google’da en çok ne araştırılmış? Rakipleriniz hangi anahtar kelimelerle arama motorlarında ön plana çıkmışlar. Rakipleriniz kim?
3- Fikir Oluşturma: Kendi kendinize ya da yardımla, beyin jimlastiği yaparak ve araştırma sonuçlarınıza göre yazacağınız konu ortaya çıkmaya başlar. Okumakta olduğunuz yazıdaki konu oldukça geniş, o yüzden “İçerik Yazarının Rehberi” başlığını attık.
4- Yazma evresi: Bu evrede aşağıda da belirteceğimiz bazı uyarılar dikkate alınarak yazı kaleme alındığında başarılı bir içeriğe imza atmış olabilirsiniz. Yazma evresinde dikkat etmeniz gerekenler: yaratıcı, örneklerle ve verilerle desteklenmiş, açık ve net bir anlatım dili kullanılmış, araştırma verileri ve bilgilerine dayanılan bir yazı ortaya koymak olmalı. Yazma evresi sona erince çok önemli bir unsur olan kontrol evresini unutmamakta çok fayda var. Yazdıklarınızı defalarca okuyun ve okutun. Her yeni fikrin faydası olacaktır.
5- Dağıtım: Yazımızı yazdık. Bu yazının okunmasını nasıl sağlayacağız? Dağıtım kanallarımızı seçmeli ve etkin dağıtım yapabilmeliyiz. Yazımızın nerelerde yayınlanmasını istiyoruz? Yine “İçerik yazarının kısa rehberi” örnek yazımıza gelecek olursak, en çok isteyeceğimiz şey: Google’da içerik yazarı olmak için neler yapabiliriz?, İçerik yazarı nasıl olunur? Arkadaş, “Nedir bu içerik yazarlığı?” gibi aramaların sonucunda ilk sırada yer almayı başarabilmek. İşte o zaman gelecek bolca tıklanma, yeni yazar başvuruları, firmalar tarafından mailler ve aramalar.
Bu başarıya yazımızda anahtar kelimelerin etkin ve doğru kullanımı ve SEO yani Search Engine Optimization ( Arama Motorları Optimizasyonu) sayesinde ulaşmış olacağız. Tabi yazımızın dağıtımını: SEM ( Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması ) yani arama motorlarına etkili reklamlar vererek, yazımızın uygun bloglarda yayınlanmasını sağlayarak, e-mailing ile, sosyal platformlarda paylaşarak ve daha birçok yöntemle sağlayabiliriz.
6- Ölçüm: Yayınlanan yazı bize nasıl bir geri dönüşüm sağladı? Hangi kanallar bu geri dönüşümde en verimli oldu? SEO işe yaradı mı? Yani Google’a anahtar kelime girdiğimizde listenin yukarı sıralarında yer alabildik mi? Google Analytics’te hedeflerimize ulaşma oranları nasıl? Ve sonuç olarak siz yani yeni yazar adaylarının kaçı bize başvurdu ya da siz firma görevlisi, bizimle çalışarak markanızın etkin tanıtımını yapabileceğinize inanıyor musunuz? Bize ulaştınız mı? Ya da uzun vadede ulaşacak mısınız?
1- Kendiniz Olun.
Kurumunuzun kimliğini, renklerini, samimiyetini gösteren içerikler hazırlayın. Yazılarınızı renklerinden, görsel kullanımlarından, yazı karakterinden ilk görünüşte tanınır olması sağlayın. Yazılarınızda bir kurum kültürü yansıtın.
2- Pazarlama robotu gibi değil, içten kendiniz gibi yazın.
3- Kendiniz için değil hedef kitleniz için yazın. Onların anlayacağı şekilde, öğrenmek istediklerini vererek yazın.
4- Çok ilgi çekici başlıklar bulun. Okuyucuların %80’i tüm başlıkları okurken ancak %20’si tüm yazıyı okuyor.
5- Yazının başında yazının neyle ilgili olduğunu belirtin, hatta yazının başında okumama ihtimallerine karşı özet olarak yazının onlara vereceği faydaları belirtmiş olun.
6- Yaratıcı olun ama aşırıya kaçmayın. Yaratıcılığını yazınızı anlaşılmaz kılmasın.
7- Hedef Kitlenizin Diliyle Yazın: Onların kullandığı dil, terim ve kelimeleri kullanın. Bilemeyecekleri aşırı teknik terimler yazınızı okunmaz kılacaktır.
8- Aksiyon alınmasını sağlayın ya da aksiyon yollarını belirtin: satın alma, mailing listesine kaydolma, başka bir yazı daha okumaya teşvik etme gibi aksiyonlar aldırın.
9- Satış yapabilmek adına satışçı ağızı kullanmayın. Dürüst ve bilgilendirici olun. Ürün özelliklerinden çok ürünün onlara faydalarını anlatın.
10- Çok uzatmayın. Yazınız uzun olsa da öz olsun, kelime kalabalığı ile sıkmasın.
11- Kanıt Sağlayın: Elde tutulur veriler inandırıcılık sağlar. Örnekler, gerçek veriler, durum hikayeleri ( case study), hatta müşterilerinizin daha önceki tweetleri, yorumları, çeşitli başarı hikayelerinizi paylaşın.
12- Hedef Kitlenize Odaklanın: Herkes hedef kitleniz değil. Herkesi memnun etmeye çalışmayın. Yazınızı hedef kitleniz için yazın.
13- Teknik olarak mükemmelliği yakalayın. Yazınızda dilbilgisi, noktalama ve anlam hataları olmasın. Yazınızı yazdıktan sonra defalarca kontrol ederek düzeltin.
14- Yazınızı istekli ve tutku ile yazın. Siz yazınıza inanın ki yazınız kendisini gösterebilsin.
Ünlü yazar Stephen King şöyle der: “Okuyacak zamanınız yoksa, yazmak için gerekli özellikler ve yazmak için zamanınız da yok demektir.” Yani eğer başarılı bir içerik yazarı olabilmek istiyorsanız bolca okuyun ve bolca araştırma yapın. Yine yazarın başka bir sözü ile bitirelim:
“Yetenek, masamızdaki tuzdan daha ucuzdur. Yetenek ile başarıyı birbirinden ayıran şey ise çok çalışmaktır.”
Yaratıcılık durduğu yerde bir işe yaramaz, hem bolca okuyun hem bolca yazın.