arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
20 Mayıs, 2019

Evergreen İçerik Hazırlama Rehberi

Bu yazımızda, içerik pazarlamasının en önemli aktörlerinden biri olan evergreen içerik nedir, evergreen içerik örnekleri gibi alt başlıklarla oluşturduğumuz Evergreen İçerik Rehberi’ni sizlerle paylaşıyoruz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Eğer pazarlama ya da satış yetkilisi değilseniz veya bu konulara ilgi duymuyorsanız, büyük ihtimalle “Evergreen content” kavramını; geri dönüşüm, çevrecilik gibi, içinde yeşili barındıran kavramlarla tanımlayacaksınız.


Aslında dijital pazarlama dünyasındaki anlamı, hissettirdiğinden çok da uzak sayılmaz. Evergreen content (Kalıcı içerik olarak da anılıyor) yani tam Türkçe tercümesiyle “Her daim yeşil içerik”; içeriğin sürekliliğini, kalıcılığını, zamansızlığını ve tazeliğini tanımlayabilmek için kullanılıyor.


Her mevsim yeşil kalabilen ağaçlara benzetildiği için bu şekilde tanımlanan, her zaman değerini koruyan, hatta trafiği her geçen gün artabilen, hiç eskimeyen, yüksek kaliteli içeriğe verilen isimdir: Evergreen İçerik.


Bu yazımızda, içerik pazarlamasının en önemli aktörlerinden biri olan evergreen içerik nedir, ne değildir, evergreen içerik örnekleri, faydaları, nasıl hazırlanır, hazırlarken kullanabileceğiniz ipuçları gibi alt başlıklarla oluşturduğumuz Evergreen İçerik Rehberini sizlerle paylaşıyoruz.

Evergreen Content Nedir?

Evergreen içeriği tanımlayabilmenin en etkili yöntemi örnekler üzerinden gitmek olmalıdır. Bazı içerik formatları ya da içerik çeşitleri evergreen içerik oluşturulmasına çok daha yatkındır. Tabii, hangi format ile içerik hazırlanırsa hazırlansın içeriğin kaliteli olması gerekir. Bu, diğerlerine oranla daha rahat ve etkin evergreen içerik hazırlanabilen formatları örnek başlıklar ile sıralamaya çalışalım:

Tarihi içerikler, bilgiler: “Ankara Antlaşması’nın Sağladıkları”, “Kurtuluş Savaşı Sırasında Ülkenin Durumu”


Biyografiler, otobiyografiler, anma yazıları: “Ada Lovelace Kimdir?”, “Bir Yıldızın Ardından: Ayşen Gruda”


“En iyi” kalıbı ile başlayan listeler: “IMDB’ye Göre En İyi 10 Türk Komedi Filmi”


İpuçları, öneriler, taktikler : “Mangal Zevkinin Püf Noktaları”


Video içerikler: “Lavaş ile Pizza Yapımı”, “Akıllı Telefonlarınızla Nasıl Video İçeriği Hazırlayabilirsiniz?”


Nasıl yapılır konusundaki içerikler: “Sandalyelerinizi Nasıl Eskitme Görünümlü Yaparsınız?”, “ Yabancı Oturma İzni Nasıl Alınır?”


Yemek tarifleri: “Kızartmadan Yapılan İmam Bayıldı Tarifi”


Liste İçerikleri: “Oscar Törenlerinin En Güzel 10 Teşekkür Konuşması”


Ürün Tanıtımları: “Asus Zenbook Özellikleri”


Rehber Niteliğindeki İçerikler: “Evergreen İçerik Yazma Rehberi”


Orijinal Araştırma Sonuçları: “Zeytinyağı Tüketimi Araştırması”: Bir zeytinyağı üreticisi ve pazarlamacısı iseniz siteniz ziyaretçilerine yaptırabileceğiniz anketler olabilir. Sosyal medya platformlarınız aracılığıya ve e- mail gönderileri ile de daha çok kişiye ulaşabilirsiniz (Örneğin: Aylık zeytinyağı tüketiminiz ne kadardır? a) 5 lt b) 2 lt... gibi sorular ile). Bu tarz bir araştrma hem sizin satış pazarlama stratejilerinize yön verir hem de evergreen bir içerik oluşturmanızı sağlar. Bir de araştırmalarınızı her yıl güncellerseniz oldukça başarılı bir taktik uygulamış olursunuz.


“Ne Yanlış Gitti?” Durum Çalışmaları ya da Başarılı Durum Çalışmaları: Durum çalışmaları yani sektörde asıl kullanılan adıyla Case Studies çokça trafik alan metinlerin oluşturduğu bir formattır. Meydana gelmiş olan bir örnek hikâyeleştirilerek okuyucuya sunulur; "X Markasının Hatalı Pazarlama Stratejisi Nelere Sebep Oldu?”, "Z Markası Yeni Reklamı ve Pazarlama Taktikleriyle Nasıl Tüketiciyi Kalbinden Vurdu?” şeklinde.


Yeni Başlayanlar İçin: Yeni başlayanlar için başlığı oldukça trafik çeken bir başlıktır. İnsanların bilgisizliklerinden dolayı kendilerine olan güvensizliklerini siler, onları cesaretlendirir ve “Korkmayın en başından anlatacağız.” duygusunu hissettirir. “Yeni Başlayanlar için SEO Uygulamaları”, “Yeni başlayanlar için Photoshop” gibi başlıklar örnek olarak sayılabilir.


Kontrol Listeleri (Checklists): “Bebekli Annenin Bavul Kontrol Listesi”


Sözlükler: “Dijital Pazarlama Terimleri Sözlüğü”


“ X Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey” : “Mardin Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey”.


İnfografikler: Bir konuyu açıklayan görsel illüstrasyonlu çalışmalar. “Patlayan Lastiği Değiştirme”


Röportajlar: Ünlülerle ya da belirli konuların uzmanlarıyla yapılan röportajlar, röportajlardan yapılan alıntılar. “Freddie Mercury’nin Mary Hakkındaki Unutulmaz Sözleri”


Soru Cevaplayan İçerikler: “KPSS ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları”


“Nedir?” Başlıkları: “Evergreen İçerik Nedir?”


Özellikle bu formatlar ile yazılmış içerikler kalıcı içerik olmaya daha yatkınken, bazı konular da evergreen içerik halini almak için ön plana çıkarlar. Bunlar; aşk, hayat tavsiyeleri, sağlık, ebeveynlik, kariyer öneri ve yönlendirmeleri gibi konu başlıklarıdır.

Kalıcı olan içeriklerin format ve konularına baktığımıza göre bir de kalıcı olmayanların formatlarına göz atalım. Tabii ki, kalıcı olamayacak olanlar daha çok güncel olma özelliğine sahip olanlar ve popüler olanı yakalamak adına hızla yazılan içerikler olacaktır. Kaldı ki bu içerik çeşitleri bile, çok iyi hazırlandıkları takdirde ileride referans olarak alınabilen evergreen içerik olabilirler.

• Haberler;

• Sezonun modası ile ilgili paylaşımlar;

• Subjektif yaklaşımlar, görüşler, eleştiriler;

• Popüler, hızlı tüketilebilecek konular;

• Sezonluk ya da mevsimsel konular;

• Güncel istatistik içeren paylaşımlar.

Evergreen İçeriğin Özellikleri Nelerdir?

Bir içeriğin evergreen içerik olarak değerlendirilebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikleri kısaca saymaya çalışalım:

  1. Güncelliğini yitirmez.

  2. SEO uyumludur.

  3. Yayınlandığından uzun süre sonrasında dahi yüksek trafik çeker, hatta her geçen gün daha fazla trafik çekmesi muhtemeldir.

  4. Uzun süre fayda sağlar, okuyucuda sempati ve güven yaratır.

  5. Uzun süre yerini koruyarak ve yüksek trafik alarak marka bilinirliği yaratır.

  6. Kazandırır. Yazı veya site sahibi diğer yazılara oranla evergreen içerikten çok daha yüksek kazanç elde eder.

  7. SEO uyumluluğu ve konunun kaliteli işlenişi sayesinde arama motorlarında üst sıralara yerleşir.

  8. Üst sıralara yerleşen markanız için sektör lideri veya liderlerinden biri imajını oluşturur.

  9. İçerdiği bilgiler sayesinde kaynak niteliği taşıdığı için birçok siteden link alabilir.

  10. Hazırlarken ciddi araştırma yapılması gerekir, hazırlaması zordur.

  11. Sosyal medyada hedef kitlenizle iletişim kurmanızı sağlar.

  12. Paylaşılması en olağan içerik çeşitleridir, sosyal medyada dolaşım ve dolayısıyla marka ile ilgili bilgi akışı sağlar.

  13. Direkt satışa yönlendirebilme oranı diğer içeriklere göre daha yüksektir.

Evergreen İçerik için 19 Püf Nokta

1) İçeriğinizi olabildiğince dar ve spesifik tutmalısınız: Konuya bir örnekle yaklaşalım. Şu anda okuduğunuz içerikte sadece evergreen içerikten bahsetmeliyiz. "Liste içeriğin faydaları", "İçerik yazarının sahip olması gereken özellikler" gibi tamamen farklı konuları ele almamız kafa karıştırıcı olacak, metni değersiz kılacaktır. Çok yoğun ve gereksiz bilgi yazının okunmamasına yol açacaktır. Okumakta olduğunuz içerik sadece evergreen içerikle ilgilidir ve konuyu her yönüyle ele almaktadır.


2) Kaliteli araştırma, kaliteli içerik: İçeriğinizi hazırlarken çok titiz bir araştırma süreci yaşamalısınız. Verdiğiniz bilgilerin kalitesinden içeriğinizi ne kadar uğraşarak hazırladığınız ortaya çıkacaktır. Kaliteli içerik için kaliteli kaynaklardan, kaliteli araştırma gerekir.


3) İçeriğin dili herkesin anlayabileceği şekilde olmalıdır: Hangi konu olursa olsun o konunun kendine özel terimleriyle dolu, teknik ve zor bir dil kullandığınızda okuyucunun sıkılmasına yol açarsınız.


4) İlk başlayanlar için hazırlayın: İçeriğinizi, konu hakkında hiçbir şey bilmeyen kişilere anlatacakmışsınız gibi yani “İlk başlayanlar için” formatından yola çıkarak hazırlamalısınız. Bu şekilde açıklamazsanız hiç bilgi sahibi olmayan ve muhtemelen oldukça büyük bir kitleyi dışlamış olursunuz.


5) Farklı bakış açısıyla yaklaşmak: Her konuyla ilgili içerik bulabileceğiniz şu dönemlerde konuyu herkes gibi ele almamalısınız. Dikkat çekici, farklı bir bakış açısı yakalamalısınız. Özgün olmalısınız.


6) Okuyucu Tarafından Bakmak: Okuyucunuzu tanımalı, istek ve ihtiyaçlarından haberdar olmalısınız. “Bu yazıyı okurken şunu da öğrenmek ister” diyerek hazırladığınız yazı hedefi on ikiden vuracaktır. İçerik, okuyucunun sorularını yanıtlar nitelikte olmalı.


7) İçeriğiniz kolay okunabilmeli: İçeriğinizi hazırlarken akıcı olmasına özen göstermelisiniz. Giriş-gelişme-sonuç bölümleri, dikkat çekici başlıklar, paragraflar ve/veya listeler ile okunabilirliği en yüksek hale getirmelisiniz.


8) Konunuzu Doğru Seçmelisiniz : Diyelim ki perde ve dekorasyon aksesuarları satan bir e-ticaret siteniz var. Sitenizde ürünlerinize tanıtım yazılarını yazdınız. Tanıtımınız için dijital pazarlama araçlarından içerik pazarlamasını da kullanma niyetindesiniz ve kendinize bir blog hazırladınız. Evergreen içerik için ilk düşüneceğiniz şey hedef kitlenizin ihtiyaçları olmalı. “Mobilya tarzına göre perde modelleri”, “Çocuk odası için nasıl bir perde seçmelisiniz”, “Perde çeşidinin uyku kalitesine etkileri" gibi... Yani sizi tanımayan potansiyel müşterilerinizin, iyi yazılmış içeriğinizi bu tarz uzun kuyruklu bir aramayla Google’dan bulmasını ve ürünlerinizle tanışmasını sağlayabilmelisiniz.


9) Doğru Anahtar Kelimeyi Seçmelisiniz: Sektörün dinamiklerine bağlı olarak belki de uzun kuyruklu anahtar kelimeleri (birden fazla kelimeden oluşan, daha spesifik anahtar kelimeleri) tercih etmelisiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz “Çocuk Odası İçin Nasıl Bir Perde Seçmelisiniz?" gibi.


10) SEO Stratejisini Unutmamalısınız: İçeriğinizi her noktaya dikkat ederek ürettiniz ama okunmasını sağlayabilmek için SEO uyumlu olması da çok önemli; bu sebeple SEO stratejisi oluşturmalı ve içeriğinizi optimize etmelisiniz. Başlığınıza anahtar kelimenizi yerleştirmeli, görsellerin altına (alt-tag) dosya adı, başlık, içerik eklemelisiniz. Anahtar kelimeyi gereğinden fazla kullanmamalısınız. Belki de ilişkili evergreen içeriklere link vermelisiniz. Yazınızı belirli aralıklarla güncellemeli ve tekrar yayınlamalısınız.


11) Paylaşılır Olun: Yazınızın görünür bir kısmında yazıyı paylaşmaya teşvik edecek yönlendirmeler ve sosyal medya adresleri olmalı.


12) Yazınız harekete geçirsin (Call to action): Yazınız her istenilen bilgiyi tam da istenilen şekilde veriyor. Peki, markanız bu durumdan kısa vadeli fayda sağlamayacak mı? Yazınızın sonunda veya herhangi bir yerinde okuyucuyu ürüne, başka bir yazıya ya da uygulamaya yönlendirecek bir cümle yazarak, okuyucuyu aksiyona geçirebilirsiniz.


13) Rakip siteleri inceleyerek fikir alın: Arama motorlarında üst sıralarda olan rakipleriniz hangi konulara değinmiş? Eksiklerinizi tespit etmek ve daha hızlı yol alabilmek adına rakip siteleri inceleyin.


14) Rakibin kurbağasından prens yaratın: Zayıf yazılmış önemli konulu içerikleri keşfedin ve daha özenli içerikler üreterek avantaj sağlayın.


15) Araştırma, anket ile yol gösterici olun: Siteniz için araştırma düzenleyebilirsiniz. Siteniz, blogunuz ya da e-mail aracılığıyla bir anket düzenleyerek bu anket sonuçlarını bir sorunun cevabı olarak paylaşabilirsiniz. Bu hem çok güvenilir algılanmanızı sağlayacak hem de sizi sektör liderlerinden biri gibi gösterecek.


16) Uygun görseller yerleştirin: Görseller içeriğinizi okunması zevkli ve akılda kalıcı hale getirecektir. Ayrıca artık birçok kişi ulaşmak istediği içeriğe Google Görseller'de arama yaparak karar veriyor. Görselleri gözardı etmemelisiniz. Çeşitli görsel bankası sitelere -ücretsiz olanları da mevcut- abone olabilir, küçük dokunuşlarla size öze hâle getirebilirsin.


17) İçeriğiniz ile markanız aynı konseptte olsun: Okuyucunuz içeriğinizi daha sonra hatırladığında markanızı unutmuş olmasın. Bu reklam sektöründe de oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bir reklamı izleyen ve çok beğenen kişinin anlatırken, “Geçen gün bir reklam vardı, ..... oluyordu. Hangi firmanın reklamıydı yahu?” cümlelerine hepimiz bir yerlerde rastlamışızdır. İşte bu durum yaşanmamalı.


18) Yardımcı programlar kullanın: İçeriğinizi hazırlarken sizi şaşırtacak derecede doğruya yönlendirecek birçok program ve uygulama mevcut. Bunları kullanabilirsiniz.

* İçerik performansınızı analiz etmek, popüler içeriklere ulaşmak için: Buzzsumo, Ahrefs, EpicBeat


19) Evergreen içeriğiniz parlamalı: Harika bir içerik hazırlamanın, tek başına yeterli olmadığını daha önce incelemiştik. İçeriğinizi yayınlayıp yerinize geçemezsiniz. Tüm spot ışıklarını içeriğinize yönlendirmelisiniz. Utanacağı hiçbir şey yok, ona fazlasıyla emek verildi; dolayısıyla her yerde parlamalı.

• Ürünleriniz için ilk başlayanlara yönelik yönergeler içeren kısa içerikler hazırlayın ve evergreen içeriğinize, ilgili her ürününüzün açıklamasında link verin.

• Blogunuzda diğer evergreen içeriklerinizi birbirine linkleyin. En başarılı evergreen içeriğinizi sürekli güncelleyerek, blogunuz ve/veya sitenizde hep görünür ve ulaşılır kılın. Blog ya da site bannerlarınızda içeriğinizin tanıtımını yapın.

• “Buradan Başlayın” gibi bir uyaranla site ziyaretçilerinizi içeriğinize yönlendirin.

• Tüm sosyal medya kanallarınızı aktif kullanacağınız Sosyal Medya Kampanyası ile içeriğinize ziyaretçi çekin.


Google arama motoru algoritmaları sürekli değişiyor. İçerik yazarları sürekli bu yeni kural ve değişikliklere ayak uyduracak kurallar formüle etmeye çalışıyorlar. “Anahtar kelimeyi en az beş defa kullan”, “yok yok üç iyidir” gibi formüller artık Google’ı cezbetmiyor. Gerçek bilgi içeren, ciddi uğraş ve araştırmalar sonucunda hazırlanmış temiz ve net içerik, bir de okuyucuya kendini okutacak şekilde yazılmışsa, zaten kendisini yukarıya taşıyor. Bu içerik paha biçilemez faydaları ile markasını da mutlu ediyor. Sahip olduğu niteliklerle, içerik durduğu yerde değerleniyor ve her daim parıldıyor.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter