arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
5 Şubat, 2019

Doğru İçerik Yazarı ve Doğru İçerik Size Neler Kazandırır?

Doğru içerik yazarları sayesinde, kaliteyi bilgiyi ilgi çekici içerikler halinde sunabilir ve markanızı bir adım öne çıkartabilirsiniz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Bilgiye ulaşabilmek, belki de insan hayatının hiçbir döneminde bu kadar kolay olmadı. İnternet bir bilgi okyanusu gibi dört yanımızı sarmış durumda. Bilgi paylaşımı çağındayız, öyle ki önceleri insanlar ve şirketler bilgiyi kendilerine saklamayı tercih ederlerken, son yıllarda “bilgi” İnternet aracılığı ile hızla yayılan, markalara itibar ve güç kazandıran bir varlık haline geldi.

İçerik yazarları ise belki de, bu bilgi paylaşım çağının, pazarlama alanındaki sessiz ama ses getiren süper kahramanları.Doğru içerik yazarları sayesinde, gerçek, kaliteli ve saf bilgiyi, ilgi çekici içerikler halinde sunabilen firmalar tüketicilerinin ihtiyaçlarına cevap vermeyi başarıyor ve bu baş döndürücü yeni çağın kazananı oluyorlar.

Bu yazımızda, sessiz süper kahraman içerik yazarının bir firmayı nasıl başarıya ulaştırabileceğine; dijital pazarlamanın gerekliliğine, içerik pazarlaması yöntemlerine, stratejilerine, çeşitlerine, online platformların etkileri gibi başlıklara değinerek açıklamaya çalışacağız.

Dijital Pazarlamaya Dahil Olmamanın Bedeli

Bilgi paylaşım çağının getirdiği yeni kavramların en önemlilerinden biri olan dijital pazarlama, günümüz teknoloji dünyasının olmazsa olmaz pazarlama yöntemi. Olmazsa olmaz, çünkü en basit anlatımla insanlar zamanlarının büyük bölümünü dijital dünyada geçiriyorlar. Haliyle bu dönüşümde bulunmayan firmalar bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklar.

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamada olduğu gibi hedef kitle ihtiyaçlarını algılamaktan yola çıkıyor ve ihtiyaçlar doğrultusunda tüketiciye ürün ve hizmet hazırlama ya da var olan ürün ve hizmeti şekillendirerek sunma ve tanıtma sürecini kapsıyor. Tüm bu süreçte birçok “dijital taktik ve kanallar” kullanılıyor. Pazarlamaya getirdiği en büyük yenilik ise, kullandığı kanallar ve veri işleme ve değerlendirme yöntem ve araçları.

Veri demişken:

Hootsuit ve We Are Social tarafından hazırlanan Sosyal Medya İstatistikleri Raporu 2018 verilerine göre:
- Türkiye’de insanlar günde ortalama 7 saatlerini internette geçiriyorlar.
- Nufusun 52 milyonu cep telefonlarından İnternet’e bağlanıyor.
- 51 milyon sosyal medya kullanıcısı var.

2015 Statista verilerine göre ise: “Mobilde geçirilen zaman %25 iken fiili gazete okuyarak geçirilen zaman %4 fakat şirketlerin 2015 yılında mobil reklamlara harcadıkları bütçe oranı %12 ile gazete ve dergilere harcama oranları %16.”

Sonuç olarak, verimlilikten ve etkili pazarlama yönteminden bahsedecek olursak ışık hızıyla dijital pazarlama yöntemlerini kullanmaya başlamak gerekiyor.

En Verimli Dijital Pazarlama Yöntemi: İçerik Pazarlaması

Dünya çapındaki pazarlamacılardan alınan verilerle elde edilen Statista 2018 Dijital Pazarlama Yöntemleri Verimlilik Raporu’na göre: İçerik Pazarlaması %20’lik bir verimlilik oranıyla dijital pazarlama yöntemleri arasında ilk sırada yer alıyor. Yani içerik pazarlaması aracını kullanmayan ya da doğru kullanamayan oyuncuların yarışta yer almaları oldukça zor.

Nedir Bu Kadar Kıymetli Olan İçerik Pazarlaması ve Ne İşe Yarar?

İçerik pazarlamasını: “Firmaların hedef kitlelerine vermek istedikleri mesajlarını, onlara faydalı, net, doğru, dikkat çekici bilgiler sağlayarak; güven bağı yaratarak ulaştırması paralelinde; kısa veya uzun vadede hedef kitlenin harekete geçmesini ve karlılığı sağlayan pazarlama yöntemidir” olarak tanımlayabiliriz.

Özetle: İçerik pazarlaması, hedef kitleye faydalı içerik sağlarken, satış artışı, maliyetlerde tasarruf ve marka bağlılığı gibi getiriler sağlayan yaratıcı bir pazarlama yöntemidir.

İçerik Pazarlaması Stratejisi:

“Temelinde, içerik pazarlaması stratejisi “Neden?” sorusuna cevap vermektir. Neden içerik üretiyorsunuz? Bu ana soru diğer soru ve düşünülmesi, planlanması gerekenleri akla getirecektir: Kime yardım ediyorsunuz? Bu kişilere daha önce akla gelmemiş bir yöntem ve içerikle nasıl yardım etmelisiniz?

Stratejinizi oluşturmak için şunları bilmelisiniz:

İçerik pazarlaması için amaçlarınızın bir listesi: Ne yapmak istiyorsunuz? Markanız için yaratmak istediğiniz izlenim ne?
Hedef kitlenizin özelliklerinin, eğilimlerinin, kullanım alışkanlıklarının bilgisi,
İçerik çeşidi seçimi - Ne tarz bir içerik oluşturmalısınız? İçerikler yazılı mı olmalı, yoksa infografik gibi görsel içerikler mi kullanmalısınız?
İçerik takvimi - Hangi içeriği ne zaman üretecek ve hangi aralıklarla yayınlayacaksınız?
İçeriğinizi nasıl pazarlayacaksınız?
Ölçümlemeyi nasıl yapacaksınız?

Tüm bunlar kafanızda oluştuğunda stratejiniz oluşmuş olacak, işe başlayabilirsiniz.

Hiçbir stratejiye sahip olmadan, hedef oluşturmadan, plan yapmadan pazarlamada başarıya ulaşmak mümkün değildir. İçerik pazarlamasında da izlenmesi gereken adımları eksiksiz atıyor olmak markanızı başarıya götürecektir.

İçerik Pazarlamasında Takip Edilecek Adımlar:

1- Tüketicinin ya da hedef kitlenin ihtiyacının doğuşu ya da fark edilmesi,
2- Etkili ve doğru içerik stratejisinin planlanması
3- Stratejiyle uyumlu içeriklerin oluşturulması
4- İçeriklerin sosyal mecralara uygulanması
5- İçerik dağıtımı
6- Ölçümleme
7- Raporlama

Online Platformlar ile İçeriğin Dağıtılması

Stratejinizle uyumlu bir içerik yarattınız, içeriğinizi tüm dikkat edilmesi gereken unsurlara uyarak hazırladınız. Sıra içeriğinizi paylaşmaya ve verimli bir şekilde dağıtımını sağlamaya geldi. Bu noktada dikkat edilecek ilk unsur, dağıtım kanallarını yani online platformları seçerken hedef kitlenizin bu mecraları kullanma alışkanlıklarını ön planda tutmak olmalı. Diğer önemli unsurları inceleyecek olursak:

1) İçeriğiniz, firma bloğunda ve/veya alakalı diğer bloglarda yer almalı. Medya paylaşım butonları sayfanın görünür bir yerinde bulunuyor olmalı. Bu, okuyucuya kolaylık sağlayacak ve paylaşım için teşvik edecektir.

2) Meta etiketlemeler yapın ve etkin ama gerektiği kadar anahtar kelime kullanımına dikkat edin. Bu unsurlar SEO gücünüz arttıracaktır.

3) Site içi iç ve dış linkler hareketlilik sağlayacak, daha çok bilgi sunacaktır. Ayrıca linkler, arama motorlarında yükselmenize yardımcı olacaktır.

4) Haber niteliği taşıyan içeriklerinizi yayabilmek için Google News’e kaydınızı yaptırın.

5) Sosyal medya kanallarında paylaşımlar yapın. Bir YouTube kanalınızın olması içeriğinizin yayılmasında büyük avantaj sağlayacaktır. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google +, Slideshare, Snapchat ve WhatsApp gibi sosyal medya platformalarını aktif ve planlı kullanmalısınız. Tümünde görsel desteğini eksik etmeyin. Sosyal platformlarda ilk dikkat çekenin görsel ve içerik başlığınız olduğunu unutmayın. Özellikle Twitter’da eski içeriklerinizi optimize ederek tekrar paylaşabilirsiniz.

6) Email ile mevcut kullanıcınıza ulaşın. Yoğun mail pazarlamasını göz önüne alarak, başlık ve görselin çok dikkat çekici olması gerektiğini unutmayın.

7) Sosyal Medya platformlarında başarılı olarak yer alan içerik ağızdan ağıza yayılmayı da büyük ölçüde destekler. Ek olarak sosyal medya ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) bir bilmecenin birbirine takılan iki parçası gibidir. Sosyal medyada başarılı olarak yer almak arama motorlarına da yansıyacaktır.

İçerik Yazarları Markanızı Nasıl İleri Taşır?

İçerik pazarlamasının kahramanı içerik yazarı, bir markayı ileri taşıyacak unsurları bilir ve bu unsurları dikkate alarak içeriğini hazırlar.

Başarılı içerik yazarlarının ortak özellikleri ve markayı ileriye taşıyacak içerik unsurlarını sayacak olursak:

Yazdıkları içerik “değer” barındırır. Orijinal bilgi verir. Bu bilgi okuyucuya fayda sağlar.

Doğru içerik ile, hedef kitlenin firmayı sürekli ve düzenli takibine yol açar. Zamanla kurulacak güven ilişkisi ile firmanın “vazgeçilemez marka” kademesine ulaşmasını sağlar, bir bağ yaratır.

Doğru içerik ile, hedef kitlenin aksiyon almasını sağlar. Hedef kitleyi: satın alma, beğenme, bilgi edinme, bilgi verme, vb. firmanın arzu ettiği aksiyonlarına yönlendirir.

Marka itibarını geliştirir. İyi hazırlanmış düzgün bir içerik müşteri gözünde markanın değerini arttıracaktır.

Marka bilinirliğini arttırır, yeni müşterilere ulaşır, yeni kaynaklara ulaşır. Belki de arama motorunda başka bir bilgi ararken içerik sayesinde ulaşılacak olan marka sayfanız ile yeni müşterilerinize ulaşacaksınız ya da mevcut müşteriniz firmanız ile ilgili daha fazla bilgi edinebilecek.

Sosyal komüniteyi (benzer özellikleri paylaşan topluluk) büyütür: Firmayı takip eden tüketici sayısını genişletir. Firma ile ilgili bilgilerin bu sosyal komünite tarafından yayılmasına ve topluluk üyelerinin artışına yol açar.

Özgün kitle oluşturur. Sürekli yaratılan içerikleri takip eden, devamlı bir kitle oluşmasını sağlar ki bu da bu kitlede aksiyon almanın daha hızlı olmasına yol açacaktır.

Risk almaya teşvik eder. Yine harekete geçirmek için ikna yolunu kullanır.

Yaratıcılığı ve hikayeleri ile bağımlılık yaratır ve böylece müşterileri düzenli müşterilere dönüştürür.

E- mail ile üye olan kullanıcı sayısında artış sağlar.

Belirli bir alana özgü bir kitle oluşturabilir.

Siteyi güncel ve hareketli tutar yani Google gibi arama motorları için sürekli canlı bir bilgi kaynağı olur.

İçeriğinde sorulara cevap verir yani kendini okuyucu yerine koyarak okuyucunun neleri merak edeceğini ortaya çıkararak, bunları sorar ve cevaplar.

Orijinal ve yaratıcı metinler, harika hikayeler hazırlayarak site ziyaretini arttırır.

İçerik Üreticisi Bir Firma ile Çalışmalı mıyım?

“Bizden değiller, ürün ve servislerimizi bizim gibi tanıtamazlar”, “Bir de onların yazılarını okuyup düzeltmekle mi zaman kaybedeceğiz”, “Acaba ödediğimiz paraya değer mi” gibi kaygılarınıza karşın, içerik üreticisi firmalarla çalışmak uzun vadede hem işinizi kolaylaştıracak hem de size kar sağlayacak bir adım olacak.

İçerik üreticisi firmalar, bünyelerinde konularında uzman birçok içerik yazarı bulunduran ve firmaların doğru, uygun ve hedeflerine odaklı içerik hazırlamasını sağlamak amacıyla bu yazarlara içerik hazırlatan firmalardır.

1) Kullanıcıların %81’i alışveriş yapmadan önce içerik okuyarak bilgi almaktadır. Kötü yazılmış, profesyonel olmayan bir açıklama ya da blog yazısı hedef kitlenizi itecek, marka imajınızı zedeleyecektir.

2) İşinize çok yakınsınız: Kendi çalışanlarınızın yazdığı içerik büyük olasılıkla çok teknik ve gereksiz detaycı olabilir ki bu da okuyucunuzu kaybetmenize yol açacaktır.

3) Zamanınız da emeğiniz de değerli: İçerik pazarlaması, “Şu işi de bitireyim, şu verdiğim işi de bitirsin öyle bir şeyler yazar,” denemeyecek kadar kıymetli. Sizin ve çalışanlarınızın değerli zamanlarında kendi işinizi yapıyor olmanız çok önemli çünkü içerik pazarlaması başlı başına bir iş. 2019’da içerik pazarlamasının 300 milyar dolarlık bir endüstri olacağı öngörülüyor.

4) Geri dönüşümü ölçümleyebilirler. Uzmanlıkları arasında ölçümleme, raporlama ve danışmanlık da mevcuttur.

5) Google standartlarına ve algoritmalarına göre yazı üretecek bilgi ve tecrübeye sahiptirler.

6) Yazı size ulaşmadan önce editör kontrolünden de geçer. Türkçe bilginiz ne kadar iyi olursa olsun, işi profesyonellere bırakmak en güvenlisi olacaktır.

7) Daha iyi SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) sonuçlarına ulaşırsınız.

8) İçerik takviminizin eksiksiz ilerlemesini sağlamış olursunuz. Daha fazla ve daha kaliteli içerik üretebilirsiniz.

9) Dil bilgisi ve noktalama işaretleri kullanımı bakımından da işi uzmanlarına bırakmış olursunuz.

10) “Taze bakış açısı” ile ürün veya servislerinizin tanıtılmasını sağlarsınız. Son trendlere uygun içerikleriniz olur.

İçerik pazarlamasının özelliklerine, nedenine, faydalarına ve ilgili konulara kısaca değinmeye çalıştık. Özetlemekte yarar görüyoruz ki, verilerle sabit olarak içerik pazarlaması şu anda dijital pazarlamanın en verimli ve pratik aracıdır. Doğru uygulandığı takdirde günümüz dünyasının olmazsa olmazıdır. Doğru uygulanabilmesi için ise yukarıda da bazıları sayılan birçok unsurun gerçekleştirilmesi gerekir. En önemlisi: Süper gücü, harika hikaye ve içerikler üretmek olan süper kahraman içerik yazarlarına ihtiyaç duyar.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter