arrowarrow
İçerik Pazarlaması

Başarılı Online İçeriğin 10 Özelliği

Başarılı online içerikler her markanın hayali. Peki başarılı bir içerik nasıl olmalı ve hangi aşamalarla üretilmeli?

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

İnternet, markaların hedef kitleleriyle iletişime geçtiği en önemli mecralardan biri. İçerik üretimi ve paylaşımının önemini fark eden markalar, internet sitelerinin yanında bir de makale paylaşabilecekleri blog sayfaları yaratıyor. İçerik paylaşımı yaparak hem hedef kitlenizle iletişime geçmek, hem de marka bilinirliğini arttırmak ve arama motorlarında ön planda kalarak site trafiğini arttırmak mümkün.

Özgün ve başarılı bir içerikte kalite ve konuya sadık kalınması beklenirken, dil bilgisi ve anlatım gibi konularda da dikkatli ve özenli olmak gerekiyor; fakat başarılı bir içerik üretmek için dikkat edilmesi gerekenler sadece bunlarla sınırlı değil. İşte freelance içerik yazarlığına yeni adım atacak olanlar, içerik yazarları ve marka geliştiricileri için altın değerinde püf noktalar:

1. Özgündür.

Özgünlük, hem okur kitleniz için hem de SEO çabalarınız için hayati öneme sahip. Özgün olmayan içerikler Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları tarafından tespit edilir ve bu arama motorları orijinal içeriği kullanıcı aramalarında kopya içerikten önde gösterir. Bu içeriğin marka ya da firmaya bir getirisi olmayacağı gibi arama motorlarının internet sitesini güvenilir bulmamasına da yol açabilir. Ayrıca özgün olmayan bir içerik telif hakkı gibi yasal sorunlarla markanın itibarını da zedeleyecektir.

2. İlgi çekici başlıklarla sunulmuştur.

Eğer bir makaleyi okutacak bir şey varsa o da ilgi çekici bir başlıktır. Konuyu kısaca özetleyen, anahtar kelimenizi içeren ve en azından üç kelimeden oluşan orijinal bir başlık, ürettiğiniz içeriğin okunmasını, ilgi çekmesini ve paylaşılmasını sağlayacaktır. Ancak “clickbait” başlıklardan da uzak durulması önemli bir noktadır. İlgi çekici ve yaratıcı olmaya çalışırken ziyaretçileri başlıkla hiç ilgisi olmayan bir metinle karşı karşıya bırakırsanız, içeriğiniz okunmayacak, arama motorları da okurlar da sitenizin güvenilirliğini olumsuz değerlendirecektir.

3. Okunabilirliği yüksektir.

Firmaların içerik satın alırken bekledikleri, bloglarında veya internet sitelerinde kullanabilecekleri sade, akıcı anlatımı olan makaleler ve büyük çoğunlukla uzmanı oldukları konu hakkında yazılmış metinlerdir. Üretilen içeriğin dil bilgisine uygun olması ve cümlelerin anlamsız, karmaşık ifadelerden oluşmaması gerekir. Akıcı ve düzgün bir metin, arama motorları üzerinden gelen okuyucuyu sitede daha fazla tutacak ve kendini okutacaktır. Google gibi arama motorları ziyaretçilerin sitede kalma süresine dikkat etmekte ve bu süreyi, sitenin okurlar için ne kadar değerli olacağını değerlendirmek için bir parametre olarak kullanmaktadır.

İçeriğin uzunluğu da bu noktada devreye giriyor. Konu ve metnin formatına bağlı olarak değişebilecek olsa da hem arama motorları hem de okuyucular için ideal metin uzunluğu 500 – 2000 aralığında kelime sayısına sahip olmalıdır. Uzun içeriklerin arama motorlarında daha fazla görünürlüğe sahip olduğunu da unutmamakta fayda var.

4. Bilgilendirici ve harekete geçiricidir.

İçerik oluştururken nihai bir amaç vardır: Bir firma ya da ürünü tanıtmak veya bir fikri okuyucuya geçirmek. Bu yüzden başarılı bir içeriğin en önemli özelliğinin okuyucuyu bilgiyle yönlendirmek olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu noktada hakkında yazdığınız markayı ya da ürünü iyi tanımalısınız. Önemli detayları atlamadan okuyucuyu bilgilendirerek ziyaretçinizi verilmek istenen fikre ve mesaja yönlendirmelisiniz. Ürettiğiniz içeriği okuduğunuzda, kendinizi ikna edemiyorsanız okuyucunuzu da ikna edemezsiniz. Okuyucuya yorum yaptırmak için fikir beyan edebileceği cümleler ya da sorular eklemek de önemli bir tekniktir, bu tür ifadeler ayrıca size sosyal medya üzerinde paylaşım ve yorum da kazandıracaktır.

5. SEO uyumludur.

SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu yalnızca metne birkaç anahtar kelime eklemekten ibaret değildir. SEO kurallarına uygun yazılmamış bir içeriğin, rekabetçi internet ortamında başarılı olması imkansızdır. İçeriğinizin arama motorları tarafından keşfedilmesi ve daha çok kişiye ulaşması için SEO’ya önem vermeniz ve ürettiğiniz içeriklerin bazı standartlarda olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

SEO’ya uygun içerik hazırlarken işinizi kolaylaştıracak bazı temel noktalar:

Başlıkta anahtar kelime kullanılmalı,
İçerik başlığı en az üç kelimeden oluşmalı ve 75 karakteri aşmamalı,
İçeriğin URL kısmında anahtar kelime kullanılmalı,
Anahtar kelime fazla ve gereksiz kullanılmamalı; okuru rahatsız edecek, doğal olmayan şekillerde anahtar kelimelere yer verilmemeli,
Kullanılan görsellerin alt metninde anahtar kelime en azından bir kere geçmeli.

6. Doğru pazarlama teknikleriyle oluşturulmuştur.

Marka ve firmalarda artan sosyal medya kullanımı ve online platformlar üzerinden pazarlama yapabilme olanakları üzerine özgün içerik yazımı da önem kazanmıştır. Markayı daha ileriye taşımak için hedef kitlesine uygun, potansiyel müşteri profiliyle kolayla iletişim kurabilecek içerikler hazırlamak ve doğru pazarlama yöntemleriyle bu içeriklerin insanlara ulaşmasını sağlamak, içerik yazarlarının dikkat ettiği konulardan biridir. İçerik pazarlaması uzun vadeli bir yatırımdır ve marka bilinirliğini artırmak için üretilen içerikleri bazen reklamlarla da desteklemek gerekir.

Bu noktada SEM devreye girmektedir. Açılımı Search Engine Marketing olan SEM’in Türkçe karşılığı Arama Motoru Reklamcılığıdır. Arama motorları, sosyal medya siteleri gibi araçlar aracılığıyla reklam satın alarak ve bu reklamların, doğru hedef kitlelerinin karşısına çıkmasını içeriğinizin trafiğini hızla artırabilirsiniz.

7. İçerik oluşturulurken çeşitli verilerden ve içgörülerden faydalanılmıştır.

Sitenizdeki önceki içeriklerde nelerin iyi yapıldığını, hangi konuların ve formatların hedef kitlenizin dikkatini çektiğini anlamanız için edinmeniz gereken önemli veriler ve içgörüler bulunuyor. Giderek daha özelleştirilmiş, daha başarılı içerikler üretmek için kullanabileceğiniz en önemli araçlardan biri ise Google Analytics.

Google Analytics, içerik ve sitenizdeki verileri toplayarak istatistikler ve grafik tablolar halinde görmenize olanak sağlayan araçlardan biri. Müşteri davranış ve eğilimlerini ölçerek, hangi içeriklerinizi daha fazla tıklanma aldığı, ziyaretçinin o sayfada ne kadar kaldığı gibi SEO için çok de büyük önem teşkil eden istatistikleri kolaylıkla ulaşılabilir hale getiren Google Analytics sayesinde içeriklerinizi nasıl daha popüler hale getirebileceğinizi anlayabilirsiniz. Toplanan bu bilgiler sayesinde hitap edilen kitleye uygun daha fazla içerik üretebilir ve sitedeki hareketliliği takip ederek stratejilerinizi bunlara göre geliştirebilirsiniz.

Google Analytics’in ölçebildiği en temel veriler:
- Siteyi ziyaret eden toplam kullanıcı sayısı,
- Sayfaların toplam görüntülenme sayısı,
- Ziyaretçilerin sitede ortalama kalma süresi,
- Hemen çıkma oranı.

8. SEO araçları ve yardımcıları kullanılarak oluşturulmuştur.

SEO uyumlu bir içerik üretmenin yanı sıra, markanızın sitesinin SEO anlamında nasıl bir performans sergilediğini takip etmek de size büyük avantajlar sağlayacaktır. Kullanılabileceğiniz bazı araçlar:

Keyword Tool: Ülke, dil, sosyal medya gibi kategorilerde anahtar kelime araması yapabileceğiniz bir kelime analiz aracı.

WorldStream: Ücretsiz bir anahtar kelime analiz aracı.

Semrush: Yeni anahtar kelimeler de bulabileceğiniz bir anahtar kelime analiz aracı

Google Adwords: Yeni anahtar kelime bulma, anahtar kelime planlama konularında en iyi araçlardan biri.

Google PageSpeed Insights: Sitenizin ne kadar sürede açıldığını tespit edebildiğiniz ücretsiz bir araç. Hızlı yüklenmeyen siteler ne yazık ki ziyaretçi kaybettiriyor.

Google Trends: Dünyada ve Türkiye’de popüler olduğunu detaylıca takip edebileceğiniz ücretsiz bir servistir. Kullanıcı eğilimlerine göre strateji geliştirmek için kullanılabilir.

Screaming Frog SEO Spider Tool: Sitenizi tıpkı bir arama motorunun yaptığı gibi tarayan bu araç, etiket hataları, meta açıklaması, kırık linkler gibi birçok teknik detayı kontrol ederek hataları tespit etmenize yarar.

9. Markaya değer katacak şekilde planlanmış ve yazılmıştır.

Doğru hedef kitlesi için yazılmış bir içerik sayesinde marka bilinirliği artırılabilir, marka ve kitle arasındaki iletişim güçlendirilebilir ve doğru mecralarda doğru paylaşımlarla sadık müşteriler oluşturulabilir. Böylece marka sayfa ve profilleri sadece reklamdan ibaret olmayan bilgilendirici veya eğlendirici mecralara dönüşebilir. Bu da elbette daha fazla takipçi, daha fazla etkileşim, daha güçlü bir marka itibarı demek olacaktır. İçerik denince aklınıza yalnızca yazılı içerikler gelmesin. Video, resim, fotoğraf ve infografikler de içerik pazarlamasında etkili bir şekilde kullanılabilen kategorilerdir. Bu kategorilerin kullanımları doğru mecralarla (Youtube, Instagram, Twitter gibi) eşleştiğinde daha etkili olacaktır.

10. Hatasız, ve tutarlıdır. Tekrar ve tekrar gözden geçirilmiştir.

Son olarak içerik üretiminde ürettiğiniz içeriği sık sık gözden geçirerek tutarsızlıklar ve hataları temizlemelisiniz. İçeriğiniz tüm kitlenin anlayabileceği bir dilde yazılmalıdır. Kitleniz için eğlenceli, bilgilendirici, faydalı, ilgi çekici ve güncel trendlere uygun olması gerekir. Etkili görsellerle desteklenmelidir. İçeriğinizi renklendirmek için ilgi çekici ve konuya sadık görseller kullanmaktan kaçınmayın.

İyi bir içerik, gerek mesajı, gerekse aksiyona çağıran cümleleri ile ziyaretçilerinizi harekete geçirmeli ve kendini paylaştırmalıdır. Sıkıcı ve anlamsız klişelerden uzak ve yaratıcı içeriklerle markanızı hem internet dünyasında, hem de potansiyel müşterileriniz karşısında marka itibarı bakımından bir adım daha ileri taşıyabilir ve organik bir büyüme sağlayabilirsiniz.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter