PPC
calendar-todo
13 Kasım, 2018

AdWords 101: Sıfırdan AdWords Kullanma Rehberi

Google Adwords, markan için internette reklam veriyorken mutlaka kullanacağın araçlar arasında. Adwords hakkında hiçbir bilgin yoksa telaşlanma, bu detaylı rehberimizi okuduktan sonra işin çok kolay.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

AdWords Nedir

AdWords, internet kullanıcılarına çeşitli reklamlarla erişmeni sağlayan bir Google hizmetidir. İnternetteki potansiyel müşterilerini dilediğin şekilde spesifik olarak hedefleyebildiğin ve reklam getirileri hakkında birçok veri elde edebildiğin bir sistem olarak AdWords markana büyük fayda sağlayabilir.

AdWords ile Verebileceğin Reklam Çeşitleri

Google’da bir arama yaptığında ya da bazı sitelerde dolaşırken farklı formatlarıyla AdWords reklamlarına rastlarsın. İşte tercih edebileceğin AdWords reklam seçenekleri:

Arama Ağı Reklamları (Search Network)
Google’ı kullanarak yaptığınız bir aramada en yukarıda, yanında “Reklam” ibaresiyle çıkan sonuçlar bu reklamlardır.

kedi maması


Görüntülü Reklam Ağı (Display Network)
Bu reklamlar ise, Google’ın reklamlarını göstermeyi kabul eden sitelerde genellikle kenarlarda gördüğümüz reklamlardır. Boyutları değişebilir, görseller kullanılabilir.

Video (Video)
Youtube’da ve Görüntülü Reklam Ağında gördüğümüz videolu reklamların hepsi bu kategoridedir.

Alışveriş (Shopping)
Bir arama yaptığında yukarıda görselleriyle birlikte çıkan ve seni direkt olarak o ürünün alışveriş sayfasına yönlendiren reklamlardır.


spor ayakkabı

Evrensel Uygulama Kampanyası (Universal App Campaign)
Bir uygulama için AdWords ile birçok şekilde reklam vermek mümkün. Google Play sonuçlarında, Google arama sonuçlarında, Youtube videolarında, Görüntülü Reklam Ağında gözükecek ve kullanıcıyı uygulamanı indirmeye yöneltecek değişik reklamlar verebilirsin.

mobile

AdWords Nasıl Çalışır

Anahtar kelimeler (keywords) nedir?
Anahtar kelimeler, reklamının kime gösterileceğini belirginleştirmek için seçtiğin kelimelerdir. Bunlar birer kelime ya da birkaç kelimeden oluşan öbekler olabilir. Bu kelimeler, potansiyel müşterilerinin en çok aradığını tahmin ettiğin anahtar kelimeler arasından seçilebilir. Ayrıca bu kelimeler ile reklamının hangi sitelerde gösterileceği de belirlenir. Anahtar kelimeleri başarılı bir şekilde seçmek, kampanyanın maliyeti açısından hayati önem taşır. Reklamların için birden fazla anahtar kelime kullanabilir ve bazı anahtar kelimeleri de arama dışında tutarak daha spesifik bir kitleyi hedefleyebilirsin.

Açık Arttırma (Bidding) Süreci
AdWords, bir aramanın sonucunda hangi reklamların gösterileceğine açık arttırma prensibiyle karar veriyor. Ancak bu süreç, en yüksek ücreti verenin kazandığı bir açık arttırmadan biraz farklı. AdWords açık arttırmalarında hem katılımcıların ödemeyi kabul ettiği miktar, hem de reklamlarının “alakalı” olması dikkate alınır. Arama yapan kullanıcılara gösterilecek olan bu reklamların, kullanıcıların aradıkları şeylerle ilgili olmaları büyük önem taşır. Bu yüzden reklamına bir “Kalite Puanı” verilir ve bu puan, teklif ettiğin ücretle birlikte bu süreçte dikkate alınır. Kullandığınız anahtar kelimelerin alaka düzeyi de bu kararda etkilidir.

Açık arttırma sonucunda reklamın gösterilip gösterilmeyeceğine, gösterilecekse sayfanın neresinde gösterileceğine karar verilir. Bir kullanıcı arama yaptığında, AdWords, bu aramayla ilgili anahtar kelimelere sahip tüm reklamları bulur ve sadece yüksek “reklam sıralaması” bulunan reklamlar gösterilir.

Kalite Puanı
Kalite puanını etkileyen faktörler şunlardır: “Reklam alaka düzeyi,” yani reklamınızın, anahtar kelimelerinizle ne derece ilgili olduğu. “Açılış sayfası deneyimi,” reklamınızın kullanıcıları yönlendirdiği sayfanın aramalarıyla ne kadar ilgili ve onlarak ne kadar yararlı olduğu, dolayısıyla sayfada ne kadar kaldıkları ve sayfayla nasıl etkileşime girdikleri. “Beklenen tıklanma oranı,” yani reklamının o anahtar kelimeler için gösterildiğinde tık alma olasılığı.

Reklam Sıralaması
Reklam sıralamasını belirleyen birçok faktör vardır. Bunlar:

• Teklif - reklamına yapılan tıklamalara ödemeyi kabul ettiğin maksimum tutar
• Reklam kalitesi - kalite puanın
• Reklam sıralaması eşikleri - kullanıcıya kaliteli sonuçların gösterildiğinden emin olmak için, belli reklam pozisyonları için belirlenmiş “kalite eşikleri” bulunur.
• Arama bağlamı - kullanıcının coğrafi lokasyonu, aramayı yaptığı cihaz, aradığı terimler ve tüm diğer kullanıcı göstergeleri dikkate alınır.

Tıklama Başına Maliyet (Cost per Click)
Gerçek Tıklama Başına Maliyet (TMB), bir tıklama başına ücretlendirildiğiniz nihai tutardır. Bu tutar, maksimum Tıklama Başına Maliyet olarak belirlediğiniz tutardan genellikle daha düşüktür. Bu seçeneği kullandığında, biri reklamınla gerçekten ilgilenip onu tıkladığı zaman ücretlendirilirsin. Ayrıca 1000 tıklanma başına ücretlendirildiğin bir TBM’yi de tercih edebilirsin. Bunun dışında, biri reklamını gördüğünde ücretlendirilmeyi de seçebilirsin. AdWords’ün sunduğu değişik seçenekleri değerlendirmeni öneririz.

Adım Adım AdWords Kampanyası Oluşturma

Adım 1: Amacını belirle.

AdWords kampanyanızı oluştururken, bu kampanyayı oluşturarak ne kazanmak istediğini belirlemek çok önemli bir nokta. Amacınız daha fazla insanı sitene yönlendirmek mi, bir ürünü satmak mı, yoksa daha önce alışveriş yapmış bir kullanıcıya kendinizi tekrar hatırlatmak mı? Eğer birden fazla amacın varsa, her biri için farklı bir kampanya oluşturmak sonuçlar açısından daha verimli olacaktır.

Adım 2: Lokasyonu ve hedef kitleyi seç.
Kampanya amacın ve müşteri profilin ışığında, hedeflediğiniz demografik grubu belirleyebilirsin. Demografik hedefleme ile, reklamının gösterilmesini istediğin insanların yaşını, cinsiyetini, ebeveynlik durumunu ayarlayabilir ve bu ayarların dışında kalan insanların reklamını görmesini engelleyerek daha spesifik kullanıcılara ulaşabilirsin. Benzer şekilde, bazı demografik grupları hariç tutarak onların reklamlarınla karşılaşmasını engelleyebilirsin. Özel bir gruba hitap eden ürünleri satıyorsan bu özellik oldukça kullanışlı olabilir.
Bu aşamada “bilinmeyen” seçeneği ile karşı karşıya kaldığında, bu seçeneği saf dışı bırakmamanı tavsiye edebiliriz. Google’ın tam olarak sınıflandıramadığı bu kullanıcıları devre dışı bırakmak, ulaşmayı dilediğin potansiyel müşterilerin bir kısmını kaybetmene sebep olabilir.
Hedef kitlenle birlikte coğrafi yeri seçerek, reklamını yalnızca belirli bir çevredeki insanların görmesini sağlayabilirsin. Özellikle yerel bir işletmen varsa veya özel olarak bazı bölgeleri hedeflemek istiyorsan yer hedefleme özelliği oldukça çekici.

Adım 3: Stratejini belirle.
Google, AdWords kampanyanı uygulama amacına göre istediğin şekilde kullanabileceğin farklı teklifler sunuyor. Örneğin amacın, insanların sitende bir işlem yapması (örneğin bir ürününü satın alması) ise, “dönüşüm izleme” özelliğini ve AdWords Akıllı Teklif seçeneğini kullanmak daha avantajlı olabilir. Amacın sitene insan çekmekse, “tıklama başına maliyet” modeli sana en uygun olanı olabilir. İlk önceliğin markanın bilinirliğini arttırmaksa da “görüntülenebilir bin gösterim başına maliyet”i kullanabilirsin. Odak noktan reklam veya videonu olabildiğince çok insana göstermekse “görüntüleme başına maliyet” en mantıklı seçenek olabilir.Görüntüleme sayısı, tıklanma sayısı veya dönüşüm sayısı gibi kategorilerden hangilerine odaklanacağını seçmek sana kalmış.

Adım 4: Bütçeni belirle.
Kampanyanın maliyeti; kampanyanın türüne ve seçtiğin anahtar kelimelere göre değişecektir. AdWords kampanyalarına yeniysen, “tıklama başına maliyet” seçeneğini kullanarak, reklamına yapılacak bir tıklama için ödemek istediğin maksimum ücreti belirleyebilirsin. Bu rakamı belirlerken; o tıklamanın markan için ne kadar değerli olacağını, sitene yapılan ziyaretlerin ortalama ne kadarının satışa dönüştüğü ve bu satıştan ne kadar kar ettiği gibi detayları göz önüne almalısın. Ayrıca Google’ın sunduğu “tıklamaları en üst düzeye çıkar” seçeneğiyle teklifini bütçen dahilinde maksimum tıklanma elde edebileceğin şekilde otomatikleştirebilirsin.

Adım 5: Etkili bir reklam yaz.
AdWords kampanyanın başarılı olması için, kullandığın reklam metninin anlaşılır, çekici ve teşvik edici olması gerek. Yazdığın metinde ürünlerini ve servislerini özel kılan yönlerden bahsetmek iyi bir fikir. Ayrıca bu kısacık metinler içinde promosyonlardan, fiyatlardan ve ücretsiz kargo gibi diğer özel fırsatlardan bahsetmek de reklamını kullanıcılar için çekici kılacaktır. Harekete geçirici cümleler kullanmak da her zaman iyi bir fikir! “Satın al,” “sipariş ver”, “göz at,” “kaydolun” gibi ifadelerle reklamını görenleri aksiyona geçmeye teşvik edebilirsin.
Reklam metninin olmazsa olmazları ise anahtar kelimeler. Kullandığın anahtar kelimeler, potansiyel müşterinin aradığı ürün veya hizmetin senin reklamında pazarladığın ürün ve hizmetlerle alakasını göstermek için çok önemli. En iyi anahtar kelimeleri nasıl seçeceğinin detaylarını buradan inceleyebilirsin.

Dikkat etmen gereken bir diğer nokta ise, reklamına tıklayan kullanıcıları yönlendirdiğin sayfan. Bu sayfanın hem ilgi çekici, hem de reklamında bahsettiğin ürün, hizmet ve promosyonların kolayca bulunabileceği bir şekilde tasarlanmış olması oldukça önemli. Bu sayfada aradığını veya beklediğini bulamayan potansiyel müşterilerin sitenden hızla ayrılması işten bile değil. Ayrıca hem bu sayfanın, hem de reklamının mobil cihazlardaki kullanıcılar için optimize edildiğinden emin olmak da büyük avantaj sağlayacaktır.

Adım 6: Sonuçlarını takip et, kampanyanı hassaslaştır.
Reklam metninin kalitesinden emin olmak istiyorsan, reklam grubunda birkaç farklı reklam hazırlayıp performanslarını izleyerek hangisinin müşterilerine daha çok hitap ettiğini öğrenebilir ve kampanyanı bu şekilde geliştirebilirsin. Ayrıca elde ettiğin verilerle reklamının hitap ettiği kitleyi özelleştirebilir ve daha verimli sonuçlar alacağın yeni reklam kampanyaları oluşturabilirsin.

Sonuçlarını Geliştirme

AdWords reklamını verdin! Ama yetmez… Bir süre sonra kampanyan hakkındaki detayları inceleyerek reklamlarını çok daha efektif ve verimli hale getirebilirsin.

Verilerini incele
Google, reklamlarınızın aldığı tıklamaların nasıl satışa veya potansiyel satışa dönüştüğü hakkında bilgi alabileceğiniz “dönüşüm izleme” özelliğini ücretsiz olarak sunar. Kullanıcının sizden alışveriş yapması veya reklamınız aracılığıyla sizi araması gibi aktiviteler “dönüşüm” olarak adlandırılır ve bu dönüşümlerin size olan maliyetlerini görmen mümkündür. Dönüşüm oranı ve dönüşüm başına maliyet gibi bilgilere ulaşman, kampanyanı hassaslaştırman açısından oldukça önemlidir.

Anahtar kelimelerinin performansını gözden geçir
Yukarıda bahsettiğimiz verilere bakarak, hangi anahtar kelimeleri kullandığınızda maksimum verimi elde ettiğini keşfedebilirsin. Ayrıca aldığın “Kalite Puanı”na bakarak reklamlarının, hedef kitlenin aradığı kelimelerle ne kadar alakalı olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsin. “Arama terimleri raporu” ile ise, insanların hangi aramaları yaparak senin reklamlarınla karşılaştığını görebilir, potansiyel müşterilerinin yaptığı aramalar hakkında bazı soruları sorabilirsin: Reklamın, senin istediğin anahtar kelimeler için mi gösteriliyor? Bu kelimeler sizin ürününüzle ve reklam metninizle ne kadar ilgili? Doğru kelimeleri mi kullanıyorsunuz?

Anahtar kelimelerini hassaslaştır
Kullanıcılar, sizin aklınıza gelmeyecek kelime kombinasyonlarıyla arama yapmış olabilirler. Bu yeni anahtar kelimeleri kampanyanıza eklemek akıllıca olacaktır. Benzer şekilde, ürünlerinizle ilgisiz kelimelerle reklamınıza ulaşan kullanıcıları da, bu ilgisiz kelimeleri “negatif anahtar kelime” olarak belirleyerek engelleyebilir ve örneğin reklamlarınızın siz kadın gömleği satıyorken erkek gömleği arayanlara gösterilmesini engellersin.

Reklamını optimize et
Reklamının içeriği de çok önemli! Kontrol etmen gereken birkaç noktadan biri, reklam metninin, en önemlisi de reklamındaki başlığın anahtar kelimelerini içermesi. Ayrıca yukarıdaki adımlardan yola çıkarak reklamını geliştirmeye çalışabilir ve 2 veya 3 versiyon yazarak hangilerinin daha efektif olduğunu tespit edebilirsin.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter