Web Sitesi İçeriği Nedir?
Web sitesi içeriği; markaların kendi kimliğini yansıttığı, müşterilerin marka hakkında öğrenmek istediği tüm bilgileri içeren içeriklerdir. Web sitesi içerikleri; ana sayfa, hakkımızda, vizyon ve misyon, müşteri görüşleri, ürün ve hizmet sayfaları ve iletişim sayfası olarak örneklendirebilir. Bu sayfalarda marka, imajına ve müşteri kitlesinin demografik özelliklerine uygun şekilde kendini, amacını, ürünlerini ve kim için hizmet verdiğini anlatabilir.
Hakkımızda sayfası, özellikle markanın tüm hikayesinin ayrıntılı bir şekilde anlatılmasını sağladığı için önemlidir. Uzmanlıkların anlatıldığı bir biyografi, çalışan fotoğrafları, markanın aldığı ödüller ve öne çıkan müşteri yorumları ile birlikte markanın müşterilerle daha yakın bir bağ kurması mümkün hale gelir. Vizyon ve misyon sayfaları ise markanın temel amacını tam olarak yansıtmalıdır. Markanın konumu, değerleri, kurulma amacı misyonla anlatılırken, gelecekteki hedefleri ve ulaşmak istediği nokta ise vizyon sayfasıyla aktarılır. Bu nedenle bu içeriklerin pozitif cümlelerle, özgün ve içten bir şekilde yazılması önemli bir noktadır.
Ziyaretçileri satışa yönlendirmek içinse ürün ve hizmet sayfalarında ödeme seçenekleri, iade politikaları, teslimat süreleri gibi gerekli bilgiler içeren içeriklere yer verilmesi faydalıdır. Net ve anlaşılır açıklamalar sayesinde müşterilerin aklında soru işareti kalması engellenmiş olur.
Web Sitesi İçeriği Ne Amaçla Kullanılır?
Pek çok potansiyel müşteri, bir web sitesine girdiği zaman öncelikle marka hakkında bilgi alabileceği sayfalara yönelir. Web sitesi içerikleri, markanın kimliğini öne çıkarırken aynı zamanda potansiyel müşterilerin kendini marka ile özdeşleştirmesine yardımcı olur. Markanın ziyaretçilerinde iyi bir izlenim bırakabilmesi, amacını net bir şekilde açıklayabilmesi ve temel bilgileri verebilmesi, web sitelerin başarılı olabilmesinde büyük bir öneme sahiptir. İyi düşünülmeden ve planlanmadan, özensizce hazırlanan web sitesi içerikleri ise müşterilerin markaya olan güvenini zedeleyebilir.
Web Sitesi İçeriği İçin İdeal Kelime Sayısı Ne Olmalıdır?
Web sitesi içeriklerinde kelime sayısı, alt kategorisine göre değişiklik gösterir. Örneğin, bir markanın hakkımızda yazısı ortalama 500 kelime olabilirken, vizyon ve misyon içerikleri çok daha kısa tutulur. Özellikle vizyon ve misyon sayfasındaki metinlerin kelime sayısına dikkat etmek faydalı olur. Çarpıcı ve akılda kalıcı şekilde yazılması gereken vizyon ve misyon içerikleri kısa ve net olmalıdır. Ana sayfadaki ürün ve hizmetler sayfasında ise açıklama liste şeklinde verilebileceği gibi detaylı olarak 1-2 cümleyle de açıklanabilir. Burada ürünlerin özellikleri ile birlikte faydalarından da bahsedilebilir.
Web Sitesi İçeriği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ziyaretçilerin markaların web sitesinde daha fazla vakit geçirmesi, ihtiyaç duyduğu bilgilere hızla ulaşabilmesi ve markanın da kendini tam olarak anlatabilmesi için web sitesi içerikleri hazırlanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir:
Markayı Farklı Kılan Detaylar
Özellikle hakkımızda, vizyon ve misyon sayfalarında markanın dikkat çekici olan ve diğer markalardan ayırt edilmesini sağlayan tüm ayrıntılar ına yer vermek gereklidir. Örneğin, üretim yapan kurumsal firmalar profesyonel tarafını ve üretim gücünü bu içeriklerde öne çıkarabilir. Kurumsal imajı güçlendirmek için vizyon ve misyon sayfalarında markanın arkasında durduğu değerler sıralanabilir.
Hitap Dili
Marka kimliğini ortaya koyan önemli etmenlerden biri de web sitesi içeriklerinde kullanılan hitap dilidir. Marka imajına da katkı sağlayan bir hitap dili ile marka kimliği en iyi şekilde yansıtılabilir. Web sitesi içerikleri için seçilen hitap dilinin müşteri kitlesine de uygun olması gereklidir. Potansiyel müşterilerle aynı dilin konuşulması, müşterilerin marka ile bir bağ kurmasına yardımcı olur.
Müşteri kitlesi 18-40 yaş aralığında olan bir marka, daha dinamik ve samimi bir hitap dili kullanabilir. Hakkımızda sayfası gibi markanın hikayesinin anlatıldığı web sitesi içeriklerinde de samimi ve sıcak bir dil tercih edilebilir. Ancak 40 yaşın üzerinde müşterilere hitap eden, kurumsal şirketlere satış yapan markaların daha profesyonel bir dil kullanması faydalı olur.
Sayfa Tasarımı
Web sitesi içeriklerinin yer aldığı sayfalarda yazıların puntosundan başlıklara, se çilen renklerden görsellere kadar her detayın düşünülmesi gerekir. Ziyaretçiler ana sayfaya girdiği zaman tüm sekmeleri net bir şekilde görebilmeli; hakkımızda, ürün ve hizmetler gibi farklı sayfalara kolay ve hızlı bir şekilde geçiş yapabilmelidir. Farklı bir tasarımla ilgi çekme amacıyla renklerin, yazıların ve görsellerin üst üste kullanılması, okuyucuyu yoracaktır. Profesyonel bir etki yaratmak için başlıkların net bir şekilde birbirinden ayrılması ve gözün dinlenmesini sağlayacak boş alan bırakılması daha uygun olur.
Görsel Kullanımı
Ana sayfa başta olmak üzere web sitesinin marka ile ilgili tüm temel sayfalarında fotoğraf ve videolar kullanılabilir. Özellikle ürün ve hizmetlerin tanıtılması için fotoğraf veya videolardan yararlanmak faydalı olur. Kısa bir liste şeklinde hazırlanan ve bir görsel ile desteklenen hizmet içerikleri, müşterilerin ilgisini daha fazla çekebilir. Spesifik bir ürün için verilen bağlantılar ve yüksek çözünürlüklü görseller sayesinde müşterilerin web sitesinde daha fazla vakit geçirmesi sağlanabilir.
SEO Çalışması
Binlerce ürün için SEO uyumlu ürün ya da blog içerik bulunduran bir web sitesinde, markayı tanıtan içeriklerde de görünürlüğü artırmaya yardımcı olacak optimizasyon çalışmaları da yapılmalıdır. Marka kimliğini yansıtan hakkımızda, vizyon ve misyon gibi sayfalar da web sitesinin bir parçasıdır. Dolayısıyla Arama Motoru Optimizasyonu’nun tüm getirileri, bu sayfalar için de geçerli olur.
Web sitesi içerikleri için markanın iş kolu ve hikayesi ile alakalı doğru anahtar kelimelerin kullanılması gerekir. Cümle içinde doğru şekilde kullanılan anahtar kelimeler sayesinde, arama sonuçlarında hakkımızda sayfası gibi web sitesi içerikleri de ilk sıralarda yer alabilir.
Eylem Çağrısı
Markalar, ziyaretçiler web sitesinden ayrılmadan önce kısa ve net çağrılarda bulunabilir. “Call to Action” olarak da bilinen eylem çağrıları, özellikle ana sayfalarda kullanılır. Bu sayede ziyaretçiler; fiyat teklifi için aramaları, online bir randevu almaları, e-posta için kaydolmaları ya da tanıtım videolarını izlemeleri yönünde teşvik edilebilir.