arrowarrow
Dijital Pazarlama
Dijital Pazarlama
calendar-todo
21 Haziran, 2019

Markanızın Ana Sayfası Nasıl Olmalı?

• Ana Sayfa nedir? Neden Önemlidir?
• Ana Sayfa Nasıl Olmalıdır?
• Ana Sayfa Hangi Unsurları Barındırmalıdır?

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

Markanızın Ana Sayfası Nasıl Olmalı?

Issız ormanda kayboldunuz. Karşınıza üç ev çıktı. Biri Hansel ve Gretel’in cadısının evi, süslü püslü, pasta gibi, bu evi ve bunun gibilerini tanıyorsunuz… Diğeri eski püskü, kapısı bacası nerede belli değil, kırık dökük. Üçüncü ise sizi davet eder gibi. Her özelliği tam aradığınız gibi ve kapısının önünde engeller yok. Bakınca kafanızı karıştırmıyor ve sizi rahat hissettiriyor. Belki cadının evinden bir ısırık almak istersiniz ama hangisine güvenle girersiniz?


Peki, sizi ziyarete gelenler hangi eve girmeyi tercih ederler?


Ziyaretçilerinizin karnını Hansel ve Gretel pastaları ile şişirmeden veya onları yutmaya çalışmadan; pasa, çiviye bulamadan, onlara huzurlu bir deneyim sunmak istiyorsunuz. O halde, okumakta olduğunuz bu yazı; web sitenizin karşılama noktası “Home Page”i - yani Ana Sayfasını nasıl hazırlamanız gerektiği ile ilgili fikir, öneri ve incelemeler sunacak.

Yazımızda, aşağıdaki başlıklar ile Ana Sayfa’yı inceleyeceğiz.

- Home Page yani Ana Sayfa nedir? Neden Önemlidir?

- Ana Sayfa Nasıl Olmalıdır?

- Ana Sayfa Hangi Başlıkları, Hangi Unsurları Barındırmalıdır?

- Ana Sayfada Olmaması Gerekenler Nelerdir?

Ana Sayfa Nedir?

Ana Sayfa, bir sitenin adresini adres çubuğuna yazdığınızda karşınıza açılan ilk sayfadır. Bir web sitesinin kapısıdır. İlk intiba ve karar noktasıdır.


Ana Sayfa: Bu kurum güvenilir mi, modern mi, profesyonel mi, ne iş yapar, bana yardımcı olabilir mi gibi soruların ilk bakışta saniyeler içerisinde cevaplanabildiği yerdir.


“İçeri girmeli miyim, girmemeli miyim?” gibi kritik kararlar Ana Sayfa’da alınır. Bu nedenle hem tasarımı hem içeriği büyük önem taşır.

Ana Sayfa Nasıl Olmalıdır?

Çekici, açık ve net bir tasarıma sahip olmalıdır: İlk önce sıkıcı olmamalıdır ama bu rengârenk ve baş döndürücü olmasını istediğimiz anlamına gelmez.

Kullanıcı dostu ve işlevsel olmalıdır: Sayfa sizi yönlendirmelidir. Aradığınız konu, zaman kaybetmeden hemen gözünüzün önüne gelebilmelidir.


Güncel olmalıdır: Ana sayfanızda güncel bilgiler yer almalıdır. Kitap satan bir e-ticaret sitesiyseniz “Yeni Gelenler” listesi bulundurmalı ve sürekli güncellemelisiniz.


Dinamik olmalıdır: Ana sayfanızın görsellerini (slider ve carousel), ele aldığınız konuları, aksiyon çağrılarını devamlı değiştirmeli ve yenilemelisiniz. Ziyaretçileriniz her ziyaretlerinde aynı yüz ile karşılaşmamalı.


Düzgün, temiz içeriğe sahip olmalıdır: Metinlerinizde dil bilgisi kurallarına uymaya, anlam ve yazım hataları yapmamaya özen göstermelisiniz. Yazı renkleri okunabilir olmalıdır, punto büyüklüğü herkesin okuyabileceği şekilde belirlenmelidir.


Tutarlı olmalıdır: Tasarımı, dili, içeriği, tümü bir uyum içerisinde ve hedef kitlenizin özelliklerine ve sizin kurum kültürünüze uyumlu olarak hazırlanmalıdır. Bir bütün olarak tüm sayfa aynı tutarlılıkta olmalıdır.


Mobil uyumlu olmalıdır: Bu madde, her ne kadar tüm sitenizi de kapsasa, eksiksiz hazırladığınız ana sayfanızı bir telefonda ziyaret ettiğinizde şoka girmemeniz ve üzülmemeniz için buraya tekrar uyarı olarak konuldu. Artık web siteleri daha çok cep telefonları ile ziyaret ediliyor. Siteniz mutlaka mobil uyumlu olmalıdır.

Ana Sayfada Olması Gereken 12 Unsur Nedir?

İlk izlenimi vermek için başka bir şansınız olmayacak. Eksiksiz ve iyi bir ilk izlenim için aşağıdaki unsurların hepsini ya da çoğunu Ana sayfanızda bulundurmalısınız. Tam olarak maddelerdeki başlıklarla yer almasa temsil ettikleri fikirler Ana sayfanızda yer alabilmeli.

1) Başlık

Ana Sayfanız 3 saniye içinde ziyaretçiye ne ile ilgili olduğunu anlatabilmeli. Bu nedenle açık, net ve dikkat çekici bir tanıtımla yani başlıkla sayfanıza başlayabilirsiniz.

2) Alt Başlıklar

Tam olarak ne yaptığınızı alt başlık ve dikkat çekici alanlarla tanımlayabilirsiniz.

3) Menü

Ana Sayfanızda ziyaretçilerinizi diğer sayfalarınıza yönlendirecek bir menünün olması şart. Her web sitesi bu menü başlıklarını yani diğer sayfaların başlıklarını kendi özelliklerine göre seçer. Bunun yanı sıra bazı başlıkların her Ana Sayfada bulunması faydalıdır. “Hakkımızda” ve “İletişim” gibi sayfaların yönlendirme butonları Menüde ya da ayrıca yer almalıdır.

4) Aktivite Çağrısı (Call To Action)

Sitenizin ana amacı ne? Hedef kitlenizin bir aksiyonda bulunmasını istiyor musunuz? Üye olması, yorum bildirmesi, paylaşım yapması, satın alma yapması… Tüm bunlar için ziyaretçinizi aksiyona davet edecek dinamik alanlarınız olmalı. “Üye Ol”, “Sepete At” gibi…

5) Görsel

Görseli olmayan bir Ana Sayfa düşünmek zor. Görseller insanların dikkatini çeker. İlk bakıştaki ilk intibayı görseller sağlar. Seçeceğiniz resim, kısa dikkat çekici bir video ya da diğer görseller duygulara hitap eden ve aktiviteye imrendiren özelliklere sahip olmalı. Herkesin görmekten bıktığı itici görselleri tercih etmemelisiniz.

6) Fayda Sağlamak

Ziyaretçinize nasıl yararlar sunuyorsunuz? Hedef kitlenize hitap eden, onların anlayacağı ve katılabileceği bir dil ile sizin sunabileceğiniz ayrıcalıklı faydalardan bahsetmekte yarar var.

8) Gezinme

Ziyaretçinizin sitenizde dolaşmasını kolaylaştırmak için ona net yönler temin edebilmelisiniz. Nereden giderse nereye ulaşacağını gösteren temiz yönergeler ve menünüz buna yardımcı olacaktır. Mutlaka sitenizin görünür bir yerinde "Arama" barı bulunmalı.

9) İçerik Önerisi

Ana Sayfanızdan hemen bir diğer sayfaya geçip bilgi vermeye başlayabilmeniz için dikkat çekici bir içeriğinizin başlığını ve kısa özetini verebilirsiniz.

10) İkinci Aktivite Çağrısı

Sayfanızın bir alanında hedef kitlenize aktivite çağrısında bulunmuştunuz. İkinci çağrıyı da ilk çağrı ile ilgilenmeyenler için bulundurun. Onların başka ilgilenecekleri bir konu bulun. İlk çağrınız olan "eteklerde %25 indirim" konusu ile ilgilenmemiş olabilir, o zaman ona "Son trendler" gibi bilgi verme amaçlı bir çağrı yapabilirsiniz.

11) Özellikler

Hedef kitlenize sağladığınız faydalardan bahsettiniz. Özelliklerinizden de kısa ve net olarak bahsedebilirsiniz. Ana özelliklerinizi maddelerle kısaca ön plana çıkarın.

12) İletişim

Hedef kitlenize size nasıl ulaşacakları ile ilgili mutlaka bilgi vermelisiniz. Telefon, e-mail bilgisi verilmeli ve hatta adresiniz Google Maps ile gösterilecek şekilde bulunmalı. Bu hem güvenilirliğinizi sağlar hem de sizden bilgi almak, bilgi vermek, sizinle iletişime girmek isteyen ziyaretçinizi mutlu eder. Bazı büyük e-ticaret siteleri telefon bilgilerini vermiyor ki bu da Call Center’ları olmadığı için onlara olan güveni sarsıyor. Telefon bilgileri verilmiyorsa e-mail yoluyla ya da on line yapılan iletişim çabalarına hemen kişisel ve ilgili bir yanıt verilmeli.

13) Sosyal Paylaşım Butonları

Bu butonlar, her sitenin, bloğun, içeriğin olmazsa olmazı halini aldı. Ana sayfanızda da bulunmasında büyük fayda var.

Ana Sayfada Olmaması Gerekenler Nelerdir?

1) Çok fazla reklam ve hatalı reklam yerleşimi: Ana sayfanızı ziyaret eden kişiyi reklamlar ile boğmamalısınız. Özellikle ana başlığınızın üzerinde yer alan reklam çok iticidir. Sizin ya da kurumunuzun neye! daha çok önem verdiği ile ilgili ziyaretçide bir imaj oluşturur. Ana sayfadaki reklamlar temayı ve bütünlüğü bozmayan tanıtımlar olmalı.


2) Açılır Pencere Reklamları: Tam bir şey okumaya başlayacaksınız, önünüze sürekli engeller çıkıyor. Kapattıkça yeni bir pencere açılıyor. Normal zamanda ilgilenecek olsanız bile isteğiniz dışında sizi aksiyona yönlendirdiği, bir şeye mecbur bırakmaya çalıştığı için onlardan nefret ediyorsunuz. Girdiğiniz siteden de bıkıp çıkıp gidiyorsunuz.


3) Çok fazla görsel ve video: Sayfanızı ilgi çekici yapmanız için en önemli araçlardan biri görseller ama gereğinden fazla görsel kafa karıştırıcı oluyor hem de tasarımı bozabiliyor. Ortaya rengarenk fakat anlamsız bir kaos çıkıyor.


4) Ağır yüklenen görsel ve video: Yüksek çözünürlüklü görseller sayfanızın ağır yüklenmesine, bu da ilk üç saniyede yüklenmeyen sayfaların %25 ziyaretçi tarafından terk edilmesine neden oluyor.


5) Çok kalabalık olmamalı: Her şeyi ana sayfada vermeye çalışmamalısınız. Ana sayfadan hedef kitlenin ilgileneceğini düşündüğünüz konulara ve sayfalara doğru yönlendirmeler bulundurmalısınız.


7) Anlaşılmaz, okumayı zorlayıcı içeriğe ve küçük puntolara yer vermemelisiniz: Vintage fotoğraflar sunan bir siteyseniz vintage görünümlü olsun diye kimsede olmayan, zor okunan bir font seçmeniz belki ilk bakışta şık görünecek ama ziyaretçi okuyamayınca tüm anlamını yitirecektir.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter