SEO
calendar-todo
1 Nisan, 2021

SEO Odaklı Meta Description ve Meta Title Nasıl Yazılır?

SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) ekranında sayfanızın üst sıralarda yer almasını sağlayacak en kritik etiketlerden olan meta title&meta description; neredeyse içeriğin kendisi kadar önemlidir. Bu nedenle, bu etiketler oluşturulurken hem arama motoru algoritmalarının belirlediği kurallar dikkate alınmalı hem de markanızla tanışacak kullanıcıların sayfanıza tıklamasını sağlayacak unsurlar tespit edilmelidir.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

SEO Odaklı Meta Description ve Meta Title Nasıl Yazılır?

Meta etiket olarak kullanılan meta description ve meta title; SEO sıralamalarında arama motoru algoritmalarının kullandığı ve her ne kadar bazı durumlarda içerik üretiminde gözden kaçsa da mutlaka dikkat edilmesi gereken iki önemli unsurdur. Bu yazımızda, ilgili sonuç sayfalarının sıralamalarında daha üst sıralarda yer almak için bu iki meta etiketi nasıl kullanabileceğimize bakacağız. İlk olarak bu iki etiketi tanımlayalım:

Meta Title Nedir?

Meta title; İnternet’te yer alan her sayfada bulunması gereken HTML kodunun bir parçasıdır. Başlık işlevi gören meta title’lar bir İnternet sitesinin indeks kısmında yer alan linklerin Google gibi farklı arama motorları tarafından daha kolay algılanmasını sağlar.


Meta title; aynı zamanda tarayıcılar tarafından da kullanılır. Tarayıcıda açtığımız her sekmede görünen başlık kısmı, aslında o linkin HTML kodunda yer alan meta title kısmını ifade eder. Bu sayede, aynı anda açtığınız çok sayıda sekmeyi birbirinden ayırt edebilir ve ilgili sayfayı tarayıcıya yer işareti olarak kaydederken bu başlığa bakarak sayfanın neyle ilgili olduğunu hatırlayabilirsiniz. Bu anlamda, meta title etiketini herhangi bir içeriğin başlığı olarak düşünebiliriz. Örneğin, bu yazıdan örnek verecek olursak bu blog yazısının meta title etiketi şu şekilde görünecektir:


SEO Odaklı Meta Description ve Meta Title Nasıl Yazılır? – icerik.com Blog

Meta Description Nedir?

Meta description ise bir İnternet sayfasında yer alan içeriğin kısaca tanımlandığı, HTML kodunda yer alan etiketi ifade eder. Bu meta etiket, o sayfayı ziyaret eden kullanıcılar tarafından doğrudan görüntülenemese de Google gibi arama motorları, SERP (arama motoru sonuç sayfası) ekranında çıkan sonuçlarda meta description etiketinden yararlanır.


Meta title etiketinde olduğu gibi, meta description da bir sayfanın SEO açısından güçlü olmasını ve sıralamalarda üstlerde yer almasını sağlayan oldukça önemli bir unsurdur. Yine bu blog yazısından ilerleyecek olursak, meta description buna benzer şekilde görünecektir:


SEO Odaklı Meta Description ve Meta Title Nasıl Yazılır? – icerik.com Blog (Meta title)


“Bu yazımızda, herhangi bir sayfada yer alan içeriği başlık ve kısa bir özet şeklinde açıklayan meta title ve meta description oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceledik.” (Meta Description)


Daha iyi anlamanız için bu iki meta etiketi bir de görselle açıklayalım.

Örneğin, Google’da “icerik.com” şeklinde arama yaptığımızda karşımıza ilk çıkan sonuca bakalım. Burada, “htpps://” ile başlayan ifade, o sayfanın URL’sini ifade ederken, “icerik.com: Kolay, Hızlı ve Sorunsuz İçerik Servisi” sayfanın meta title etiketidir. Aşağıda yer alan tanımlayıcı kısa açıklama ise o sayfanın meta description etiketini ifade eder.

icerik.com

Meta Title Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Google gibi pek çok arama motorunun ilgili aramaya ilişkin sıralama yaparken baktığı en önemli unsur; kullanıcının yaptığı aramayla çıkan sonuçların ne kadar alakalı olduğudur. Bunun için, Google ve diğer arama motorları ilgili sayfada kullanılan kelimelere ve bu kelimelerin bir arada kullanıldığında çıkan anlama bakar. Ancak, bu süreçte, sayfada yer alan içeriğin ilgili aramayla ne kadar alakalı olduğunun belirlenmesinde, bazı unsurlara diğerlerden daha fazla önem verilir.


Meta title gibi meta etiketler, arama motoru algoritmalarının sayfadaki içeriğin ne ile ilgili olduğuna karar verirken baktığı en önemli unsurlardan biridir. Bunun sebebi ise meta title etiketinin kısa ve öz bir şekilde sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlatabilmesinden kaynaklanır. Dolayısıyla, meta title etiketinin en çok dikkat edilmesi gereken site içi (on-site) faktörlerin başında geldiği söylenebilir.


İlgi çekici bir meta title etiketi; sayfanın SERP ekranında üst sıralarda çıkmasını sağlamanın yanı sıra, aynı zamanda sonuç ekranında çıkan sayfada daha fazla kullanıcının sizin konuyla ilgili hazırlamış olduğunuz içeriğe tıklamasını sağlayabilir. Örneğin, Ahrefs tarafından hazırlanan bir vaka çalışmasında bir sayfanın meta title etiketinin SEO açısından iyileştirilmesinin o sayfanın trafiğinde %37’lik bir artışa yol açtığı belirtilmiştir. Dolayısıyla, içeriğin kendisi kadar içeriğe konulacak başlığın da özenle hazırlanması gerektiğini söyleyebiliriz.


Şimdi de bu etiketi yazarken mutlaka dikkat edilmesi gereken birkaç maddeye bakalım:

Meta Title Etiketini Çok Uzun Tutmayın

Başlığı çok uzun tutarsanız, arama motorları başlığı belli bir kısımdan bölerek geri kalan kısmı “…” şeklinde gösterecektir. Arama motorlarında bir sonucun ne kadarının SERP ekranında görüneceği piksel üzerinden hesaplandığından, bir başlığın 600 pikselden fazla yer kaplamaması gerektiğini söyleyebiliriz. Genel anlamda, bu da maksimum 60 karakter eder.

Başlığı Anahtar Kelimelere Boğmayın

Anahtar kelime kullanımı her ne kadar SEO açısından belki de en önemli faktör olsa da arama motoru algoritmaları, doğal görünmeyen ve sırf sıralamalarda üstte yer almak için art arda eklenen anahtar kelimeler için sayfaları cezalandırır. Dolayısıyla, sıralamada üstte yer almak için yaptığınız bir hamle, sizin için pahalıya patlayabilir ve bir anda kendinizi çok alt sıralarda bulabilirsiniz.


Bu nedenle, başlığı anahtar kelimelerle ve tekrarlarla boğmayın. Arama motorlarında kullanılan algoritmalar anahtar kelimelerin farklı varyasyonlarını anlayabilecek kapasitede, dolayısıyla her başlık için önemli gördüğünüz kelime gruplarını tespit ederek bunları çeşitlendirerek kullanmaya çalışın.

Hedef Kitlenizi Unutmayın

Evet, meta title etiketi SEO açısından kritik öneme sahip. Ancak, unutmayın: Öncelikli olarak hedeflemeniz gereken şey sayfanızı ilgi çekici bulacak hedef kitleyi doğru belirlemek ve bu kitlenin sayfanıza tıklamasını sağlamak. Dolayısıyla, sayfa optimizasyonu ve anahtar kelime kullanımının yanı sıra, sitenize gelecek kullanıcıların deneyimini de göz ardı etmeyin. Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın: Bir içeriğin başlığı, markanızla yeni tanışan ve sayfanıza tıklayan potansiyel bir müşterinin gördüğü ilk unsurdur. Bu nedenle, markanızı en doğru şekilde yansıtacak başlıklara yönelin.

Meta Description Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Meta description da tıpkı meta title etiketinde olduğu gibi; bir sayfanın sıralamasını büyük ölçüde etkileyen kritik bir unsurdur. İşlev açısından meta title etiketiyle benzerlik gösteren meta description; SERP ekranı ve farklı sosyal medya platformlarında yapılan linkleme üzerinden sayfanıza daha fazla kullanıcı trafiği çekmenize yardımcı olur. Dolayısıyla, bu etiketi sayfanızı tanıtan “minik bir reklam kutucuğu” olarak düşünebilirsiniz. Oldukça kısa tutulması gerekse de sayfayı tanımlayan bu birkaç cümlelik kutucuğun site trafiğine etkisi devasa boyutlarda olabilir.


Gelin hep birlikte meta description yazarken aklımızda tutmamız gereken birkaç unsura göz atalım:

Meta Description Etiketinin Uzunluğuna Dikkat Edin

Tıpkı meta title etiketinde olduğu gibi, sonuç sayfasında meta description etiketine ayrılan belli bir yer vardır. Bu kısım, bilgisayarlarda genel anlamda maksimum 920 piksel; mobil sayfalarda ise maksimum 680 piksel olmalıdır. Bunu da bilgisayar için yaklaşık 160 karakter; mobil için de yaklaşık 130 karakter olarak düşünebiliriz.

Call-to-Action (Eylem Çağrısı) İfadelerine Yer Verin

Türkçeye “eylem çağrısı” olarak çevrilen call-to-action, aslında kullanıcıları o sayfaya tıklayarak belli bir eylem yapmaya yönelik olarak harekete geçirmeyi hedefleyen ifadelere verilen genel isimdir. Bu anlamda, özellikle e-ticaret siteleri için hazırlanan ürün açıklamaları ve kategori içeriklerinde sıklıkla yer bulan bu ifadeleri meta description etiketinde de kullanabilirsiniz.


mediamark


Yukarıdaki görsel, oldukça iyi bir CTA kullanımına örnek verilebilir. MediaMarkt’ın bilgisayar kategorisi için hazırladığı sayfa için verdiği meta description’da yer alan “Kampanyanları incelemek için tıkla!” ifadesi, call-to-action ifadesinin meta etikete nasıl entegre edilmesi gerektiğini gösteren oldukça güzel bir örnek. Bunun yanı sıra, meta description etiketinde “tek tıkla satın al!”, “şimdi incele”, “sepete ekle” gibi ifadeler de kullanılabilir.

Aynı (duplike) Meta Description Etiketlerini Kullanmayın

İnternet sitenizde yer alan farklı sayfalar için aynı meta description etiketini kullanmak arama motoru algoritmalarının kötü olarak algıladığı unsurlardan biridir. Aslında, genel anlamda sitenizde ister meta etiket olsun ister alt başlık veya içeriğin kendisi olsun, bir şeyi birden fazla sayfada kullanmak SEO açısından uzak durulması gereken bir durumdur.


Google’a göre, iyi bir meta title etiketi için “sitenizde yer alan her sayfaya yönelik olarak birbirinden farklı ve tanımlayıcı meta description etiketleri tercih etmek oldukça önemlidir.”


Son olarak, sıfırıncı sıra olarak da adlandırılan Featured Snippet (Aramada Öne Çıkan Snippet) açısından da meta title ve meta description etiketlerinin kritik öneme sahip olduğunu unutmayın.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter