arrowarrow
Dijital Pazarlama
Dijital Pazarlama
calendar-todo
17 Temmuz, 2019

Marka Kimliği Nedir?

Marka kimliği nedir? Neden gereklidir? Nasıl Oluşturulur? Logonun ve hedef kitleyi tanımanın önemi nedir? Sorularına verdiğimiz yanıtlar ile etkili marka kimliği oluşturmanın tüm unsurlarını inceliyoruz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

Marka Kimliği Nedir

Kapatın gözlerinizi ve aklınıza gelen ilk markayı düşünün. Marka zihninizde nasıl belirdi? Muhtemelen logosunu, renklerini, belki ambalaj tasarımını belki de eğlenceli ve sıra dışı maskotunu hatırladınız. İşte zihninizde canlanan tüm bu görseller, markanın kimliğini oluşturur. Bir markanın hatırlanması, tercih edilmesi ve kendini tanıtabilmesi için ilk ve en gerekli unsur o markanın tutarlı ve etkili bir kimliğinin olmasıdır.


O zaman, bu en gerekli unsur için tanımımızı şuraya bırakalım:


Marka kimliği; markayı tanımlayan görsel göstergelerin oluşturduğu bir bütündür. Markanın logosu, amblemi, tipografisi, renkleri, sloganı, ambalajları, tasarımları ve tümünün birbiriyle uyumu ve tutarlılığı marka kimliğini oluşturur.

Marka Kimliği Neden Gereklidir?

Markaların sergilediği tavır, özendirmeye ve satın almaya neden olmasın diye, sigara paketlerinin üzerindeki logoların kullanımı kanunen yasaklandığında sigara üreticileri logolarını kaldırdılar. Bu firmalar, zihinlerde marka kimliklerini o kadar güçlü oluşturabilmişlerdi ki paketlerin tasarımları ve kullanılan renkler tüketicinin zihninde markayı canlandırmaya yetti. Aynı şekilde alkollü içecek logolarının da reklamlarda gösterilmesi yasaklandı fakat halen bir restoranın güneş şemsiyesindeki marka renkleri ve tasarım özelliklerinden o şemsiyenin hangi markanın promosyonu olduğunu, restoranda hangi markanın satıldığını anlayabiliyoruz.


Madde madde marka kimliğinin gerekliliğini özetleyecek olursak:

  • Markayı hedef kitlesine ilk tanıtan unsurdur. Marka tanıtımını sağlar.

  • Bir imaj oluşturulmasının baş mimarlarındandır. 

  • Marka kimliği ile oluşturulan tutarlılık o marka ve kuruma olan güvenilirliği arttırır. 

  • Güçlü bir marka kimliği kurum prestijini arttırır.

  • Hedef kitle ile duygusal bağ oluşturmada önemli rol oynar.

  • Markanın hatırlanmasını sağlar. 

  • Kurumsal kültürü oluşturan en önemli elemanlardan biridir.

  • Çalışanlarda, kuruma ve markaya bağlılığı arttırır.

  • Kendini iyi ifade edebilen bir marka rakiplerine göre avantaj sağlar.

Marka Kimliği Oluşturmada 7 Püf Nokta

Marka kimliğiniz bu kadar önemliyse doğru marka kimliğinizi oluştururken atmanız gereken adımlar vardır:


1) Markanızın amacına ve konumlandırmasına karar verin: Markanızı rakiplerinden farklı kılan nedir? Marka stratejiniz ne? Markanız neyi sağlıyor?


2) Pazar analizi yapın: Pazarda nerede yer almak istiyorsunuz? Sektörünüzün özellikleri neler. Hedef kitleniz hakkında bilgi edinin. Çeşitli anket ve araştırma yöntemleri sizi düşündüğünüzden çok daha fazla yönlendirebilecektir. 


3) Markanız için bir kişilik yaratın: Markanız bir insan olsaydı nasıl bir insan olurdu. Topluma faydalı bir birey örneğin, ya da biraz zıpır, zeki ve oturaklı, heyecanlı ve istekli… Marka personanızı yaratırsanız işinizi kolaylaştırmış olacaksınız.


Mc Donalds dendiğinde aklımıza gelen palyaçonun “sağlıklı yemek – sağlıklı yaşam” kültürüne paralel olarak zayıflatıldığını fark ettiniz mi?


4) Akılda kalıcı, etkili bir logo hazırlayın: Google, Coca Cola, Nike, Apple, Twitter … gibi tüm dünyanın tanıdığı logolardan ilham alın.


5) Logonuzda ve temsil edileceğiniz her görsel alanda kullanacağınız ana renklere karar verin: Renkler hedef kitlenize ve ürününüze uyumlu olabilmeli. Renkler ile, markayı gören kişide neler hissettirmek istediğinizi yansıtabilirsiniz.


6) Doğru tipografi/yazı biçimini seçin: Italik yazıyla daha romantik ve yumuşak bir imaj yaratmak isteyebilirsiniz ya da kalın tırnaksız bir font ile markanızın gücünü vurgulayabilirsiniz. Bu kapsamda, markanızın duruşu ile özdeşleşen bir font seçmeniz oldukça önemli.


7) Marka kimliğinizi destekleyecek ikon, görsel ve grafik kullanımına özen gösterin: Multimedya bu kadar ilerlemişken hedef kitleyi daha hızlı etkileyebilmek ve fark yaratmak için göz yakalayıcı görselleri kullanmayı başarabilmelisiniz.

Kimliğinizi Oluştururken Kullanıcılarınızı Neden İyi Tanımalısınız?

Neden bir marka yaratıyorsunuz? Amacınız ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi pazarlamak. Bu durumda ürün ya da hizmetlerinizi pazarlayacağınız hedef kitlenizi çok iyi tanımalısınız. Satın alma kararını onlar verecek.


Temiz, sevimli küçük bir pansiyon ile beş yıldızlı lüks bir otelin hedef kitlesi aynı olmayacaktır. Pansiyon, marka kimliğini; lüks tüketimi yansıtan elit bir logo, soğuk renkler, kraliyet belgelerine yakışır bir tipografi, ya da altın yaldızlı ikon ve abartılı görseller ile hazırlayacak olursa muhtemelen “pahalı” imajı yaratarak hedef kitlesine uyumsuz olacaktır. Bu uyumsuzluk kısa sürede başarısızlıkla sonuçlanacaktır. 

Marka Kimliğinde Logonun Önemi

Marka kimliği dendiğinde akla ilk gelen unsur logodur. Logo, bir kurumu bir bakışta sembolize eden görsel tasarımdır. Kurum ile ilgili en fazla akılda kalan görseldir. 


Bu en önemli unsur kurumunuza neler kazandırır?

  • Logo farkındalık yaratır

  • Logo kurumu temsil eder.

  • Logo tutarlılığı ve kararlılığı yansıtır.

  • Rakiplere karşı fark yaratır.

  • Ürünleri bir başlıkta toplayarak bütünlük sağlar.

  • Logo hatırlanma, akılda kalıcılık sağlar.

  • Logo kullanımı tanıtımı kolaylaştırır.


Logonuz Sizin Hakkınızda Ne Söyler?

Etkili logo hazırlamak oldukça zordur çünkü kurum; amaçlarını, ne işle meşgul olduğunu, hedef kitlesini ve kültürünü ufacık bir sembol ve tipografiye sığdırmak zorundadır. Bunu öncelikle etkili ve doğru renk ve yazı tipi kullanımı ile başarabilir.

Logoda Kullanılan Renkler Ne İfade Eder?

Logonuzun renklerine karar verirken markanızın hedef kitlede uyandırmasını istediğiniz duygulara da karar vermiş olursunuz. Siyah bazen hüznü, bazen kararlılığı veya aristokrasiyi sembolize eder, ciddi ve güçlüdür. Mavi huzur verir. Yeşil doğa ve sağlığın rengidir.


Kırmızı çok kullanılan bir renktir. Dikkat çekicidir. Yüksek duyguları temsil eder; tutkunun ve heyecanın rengidir. Daha genç hedef kitle için idealdir. Neşeli, iştah arttırıcı, genç bir imaj için sıkça tercih edilir. Beyaz temizliği, saflığı, sarı neşeyi, turuncu enerjiyi, mor dinginliği, lüksü, gri ciddiyeti, pembe romantizmi, kahverengi doğayı ve güvenirliği temsil eder.

Logonuzda Kullandığınız Fontlar Logonuzu Nasıl Etkiler?

Duyguları ve olguları yansıtmayı başarabilen milyonlarca yazı tipi mevcuttur. İtalik yazı tipleri romantizmi gösterir, daha elegan imaj için uygundur. Tırnaklı yazı tipleri klasikliği, kalın ve sert yazı tipleri gücü, kıvrak ve canlı yazı tipleri neşeyi gösterir. 


Yeni bir iş fikri gerçekleştirmek ya da mevcut markanızı güncelleştirmek arzusundaysanız, markanızı birebir yansıtacak doğru kimlik ile yola koyulmalısınız. Doğru ve etkileyici marka kimliği kurumunuzun en güçlü yönlerinden biri olacak, sizi daima yükseklere taşıyacaktır. 

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter