arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
30 Nisan, 2019

Liste İçeriği Nedir? 4 Liste ile Liste İçeriğini Yazmak Hakkında Her Şey

En çok okunan içerik çeşitlerinin başında yer alan liste içerikleri, hem etkileşimi artırıyor hem de blogu zenginleştiriyor. Peki, iyi bir liste içeriği oluşturmak adına hangi adımları takip etmek gerekiyor?

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Liste içeriği, sürekli rastlamaktan belki de bıktığımız; ama yine de yaptığımız arama sonuçları arasından öncelikle tercih ettiğimiz, ilk tıkladığımız ve okuduğumuz içerik çeşididir.


Liste içeriği, ele alınan konuyu açıklayan kısa cümle veya paragrafların, liste formatında, rakamlarla, madde madde sıralanarak yazılması ile oluşturulur. Yurt dışında “listicle” olarak da anılan yazı yöntemi, başlığında kullanılan rakamlar, merak uyandırması ve aşağıda anlatacağımız diğer unsurlar sayesinde, bir mıknatıs gibi okuyucuyu kendine çekmeyi ve sunduğu bilgileri sonuna kadar okutmayı başarır.


“37 Adımda Yüksek Trafik Çeken İçerik Üretmek”, “Yiyerek Zayıf Kalmanın 30 Yolu”, “Saç Dökülmesini Önlemek için Alınması Gereken 10 Önlem” gibi birçok başlık, liste içeriğine örnek gösterilebilir.


Konumuz liste içeriği olduğuna göre, bu yazı tarzını listelerle anlatmak istedik. Anlatacak çok şey, yazılacak çok madde varmış! İşte harika bir liste içeriği hakkında bilmen gereken her şeyi anlatacak listelerimiz:

  • Okuyucunun Liste İçeriğini Sevmesinin 10 Nedeni

  • Yazarların Liste İçeriğini Sevmesinin 19 Nedeni

  • 6 Adımda Liste İçeriği Planlaması

  • Liste İçeriği Hazırlamanın 12 Püf noktası


Yazımızı okuduğunuzda “Liste İçeriğini Başından Sonuna Anladığıma Dair 200 Kanıt” başlıklı bir yazı üretebileceğinizi umuyoruz.

Neden Liste İçeriği?

Bu sorunun cevabını, yazar ve okuyucu bakış açılarıyla değerlendirerek verebiliriz. Okuyucu, liste içeriğini okumayı, yazar ise yazmayı seviyor. Listelerin hem yazar hem okuyucu gözünde bu kadar değerli olmasının sebeplerini yine listelerle açıklayalım:

Okuyucunun Liste İçeriğini Sevmesinin 10 Nedeni:

1. Liste içeriği, dikkat çekicidir ve okuma isteği uyandırır.

2. “Kolay okunabilir ve anlaşılabilir” duygusu yaratır, uzun makaleler okumaktan sıkılan kişiler için birebirdir.

3. Rakam içeren başlığı ve maddeleri sayesinde kesinlik vadeder ve kesinlik okuyucuda güven sağlar.

4. Merak uyandırır, gizemlidir. İnsanoğlu meraklıdır, gizemli olan şeye yönelme eğilimi yüksektir.

5. Özellikle uzun listeler insanlarda “daha çok öğreniyorum.” hissi yaratır.

6. Liste içeriklerinde başlık, beklentiyi net olarak açıklar.

7. Liste içeriği önemli bilginin alınması için kolaylaştırılmış kaynaktır.

8. Geriye ne kadar öğrenilecek konu kaldığını her zaman bilirsiniz. İstediğinizde okumayı bırakıp tekrar kaldığınız yerden geri dönebilirsiniz, bir alt maddeden devam edersiniz.

9. Liste içeriği, maddeler okunurken okuyucuda onaylama sağlar, bu yolla okuyucuyu da yazının içine katar ve rol verir.

10. Okumaya üşenen kitlelere hızlı okunabileceği hissi verir.

Yazarın Liste İçeriğini Sevmesinin 19 Nedeni:

1. Planlamak ve yazmak kolaydır.

2. Her maddenin yazımını bitirdikten sonra yazarda tatmin duygusu oluşturur, başarılı hissettirir.

3. Anahtar kelime kullanımı liste içeriklerinde çok daha kolaydır.

4. Kısa liste içerikleri “uzun kuyruklu anahtar kelimelere” kolayca uyarlanabilir.

5. Yazıyı ilerleyen zamanlarda güncellemek ve yeni madde eklemek çok kolaydır. Bu sebeple içerik uzun süre varlığını ve etkisini sürdürür.

6. Yazara, listeyi hazırlarken bir nevi beyin fırtınası yaşatır ve yazarın başka maddeler ekleyebilmesini sağlar. Yazmak için motive eder.

7. Yazarın belki de zorlanarak anlatacağı zor bir konuyu bölerek çok daha kolay anlaşılır hale getirmesini sağlar.

8. Okumayı bırakmak zordur, yani okuyucunun sitede geçirdiği zamanı uzatır.

9. Okuyucu ilk iki maddede içeriği beğenmese dahi merakından okumaya devam edecektir. Bu diğer içeriklerde sağlanamaz.

10. Sonuç odaklıdır. Okuyucuyu hızlıca bir sonuca ulaştırır.

11. Dikkat çekiciliği ile fazla tıklanma sağlar.

12. Daha fazla bağlılık sağlar: Okuyucunun ziyaret yineleme oranı diğer içeriklere göre daha yüksektir.

13. Daha fazla paylaşım sağlar: Liste içerikler en fazla paylaşılan yazılı içeriklerdir.

14. Daha fazla organik trafik sağlar: Çekiciliği nedeniyle organik trafiği arttırır ki bu, yazarın motivasyonunu arttırır.

15. Dönüşüm sağlar: “Call to action”, “Harekete geçirme” oranları liste içeriklerde daha yüksektir.

16. Daha fazla yorum alır: Özellikle liste içeriğin sonunda “Sizin de eklemek istediğiniz maddeler varsa lütfen iletiniz” gibi bir davet yazısı okuyucuyu yoruma çağırabilir.

17. Daha az “bounce rate” alır: İçeriğinizin yanında başka liste içerikleriniz varsa okuyucunun onları ziyareti diğer içerik çeşitlerine göre daha fazla olacaktır.

18. Liste içeriğinin formatı esnektir. Her adımı bir satır, hatta bir kelimeden oluşan listeler de zor bir konuyu açıklayabilmek adına tercih edilebilir.

19. Listeler birçok konuda yazarın yardımına koşar. Yazar onları; ürün tanıtımında hatta satışında, zor konuların basite indirgenerek anlatımında, örneklemede, “nasıl yapılır?” sorularına adım adım yönlendirerek cevap sunmada veya daha birçok konuda kullanabilir.

6 Adımda Liste İçeriği Hazırlamak

1) Konu Seçimi: Size verilmiş olan hazır bir konu olabilir, kendi blogunuz için uzun süredir istediğiniz bir konuyu seçmiş olabilirsiniz ya da bir firma için yazıyorsanız ürün tanıtımı ya da ürün avantajlarını sıralayabilirsiniz.


2) Gerekliyse Anahtar Kelime Seçimi: Dikkatle seçtiğiniz etkili anahtar kelimeyi başlıkta kullanmanız yazının SEO uyumlu olmasına da yardımcı olacaktır. Anahtar kelime seçiminde kullanabileceğiniz harika araçlar mevcuttur. Google Keyword Planner, Ahrefs, keywordtool.io, ubersuggest.org, SEMrush, List.ly, KWFinder. gibi programlar yardımıyla yüksek trafik alan anahtar kelime seçenekleri elde edebilirsin.


3) Araştırma – Rakip Analizi: Anahtar kelimenize karar verdiğinizde Google’da araştırarak anahtar kelimeniz nerelerde, nasıl kullanılmış görebilirsiniz. Eğer anahtar kelimenizle ilgili 6 adımlık bir liste içeriği varsa sizin listeniz en az 8 madde olmalıdır.

Liste içeriğinizin kaç maddeli olacağı konusunda alışılagelmişin dışında bir rakam belirlerseniz içerik daha çok ilgi çekecektir. Daha beklenmedik sayılar bulmalısınız. “Liste İçerik hazırlamanız için 15 sebep” yerine “Liste İçerik hazırlamanız için 23 Sebep” daha dikkat çekici olacaktır. Bu seçim, listeyi daha detaylı ve daha da önemlisi daha inandırıcı kılacaktır.


4) Farklı Bir Bakış Açısı Yakalama: Listeniz öyle bir değer yaratmalıdır ki daha önceki listeler bu değeri sağlayamamış olmalıdır. Listenize direkt başlamayabilirsiniz mesela. Önce bir örnekle, hikayeyle veya bir anıyla başlayabilir, okuyucunun listeyi iyice merak etmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, önce listeniz sayesinde ulaşılmış bir başarı hikayesi anlatır sonra bu başarının mimarı olan listenizi sunabilirsiniz.


5) Liste Maddelerinin Yazımı: Liste maddelerini önem sıralamasına bakmadan hazırlamaya başlayın. Daha sonra sıralamasını değiştirebilirsiniz. Listenizi yazarken konuyla ilgili yeterli araştırma yaptıysanız zaten aklınıza ekleyecek bir fikir ya da detay gelecektir bunu da madde haline getirerek kafanızda tasarladığınız madde sayısına ulaşabilirsiniz.


6) Maddelerin yanındaki açıklayıcı bilgileri saptama: Araştırmanız sırasında sadece madde başlıkları ile liste içerik yazan rakipler varsa siz madde yanı açıklamalarınızı detaylı tutmalısınız ve bu şekilde farklılık yaratmalısınız. Açıklamalarınızda örneklere yer verebilirsiniz.

Liste İçeriği Hazırlarken Dikkat Edeceğiniz 12 Nokta

1) Doğru liste çeşidini ve başlığını seçmek size daha çok trafik kazandıracaktır. Aşağıda liste çeşitlerini başlık örnekleriyle vermeye çalıştık:

İlham Verici Liste: “Hayat ve Başarı İle İlgili 25 Motive Edici Söz”

Eğitici Liste: “Daha İyi Bir Uyku İçin 22 İpucu”

Nasıl Yapılır (How to) Listesi: 55 Adımda Nasıl Blog Yazılır?

Öneri Sunan Liste: “Ne Zaman Çocuk İstiyorsunuz Sorusuna Verilecek 10 Yerinde Yanıt”

Fikir Veren Liste: “Sabah Programlarının Yoğun Olarak Seyredilmesinin 15 Nedeni”

Analiz Eden Liste: “8 Tablo ile Orta Doğu’yu Anlamak”

Haber Veren Liste: “Son Yıllarda Kanserdeki Artış Oranının 17 İspatlanmış Sebebi”

“En” Listeleri: “Türk Sinemasının En Komik 24 Filmi”
Uzman Özetleri: “SEO Uzmanlarından 8 Önemli Tavsiye”, “6 Ressamdan Yaratıcılık Önerileri”

“Derlenmiş İçerik” Listeleri (İçerik Kürasyon, Curation List): Web sitenizde linklerle sosyal medyada yer almış bilgilere referans vererek yazılan özet içerik çeşididir. Blog yazarının genellikle kısa bir açıklama sonrasında diğer kaynaklara yönlendirdiği bir yazı şu başlığı alabilir: “Tam Hedefi Vuran 9 İçerik Pazarlama Önerisi”


2) Bir içerik yazarı için başlık her şey anlamına gelir. Harika bir içeriği harika bir başlıkla taçlandıramamışsa içeriğin okunmasını sağlayamaz. Bu nedenle en az içerik çeşidi kadar başlık da önemlidir.


Sansasyonel Başlık Atmaya Çalışmayın: Şok edici, dikkat çekmek için abartılmış, özellikle gazetelerin online magazin haberlerinde sıkça rastladığımız, gizemli olmaya çalışan, yani okutmak için her şeyi yapacak başlıklardan (clickbait titles) uzak durun. Evet okunmak önemlidir ama bunun devamlılığı daha önemlidir. Başlığınıza kanarak yazınızı okuyanları hayal kırıklığına uğratmanız bir daha sizin hiçbir yazınızı okumamalarına yol açacaktır.


3) Sıralama Önemlidir: Listenizi en önemli maddeden en az önemliye doğru sıralamalısınız. Okuyucu listenizi açtığında kaliteli bilgi alabileceğini hemen anlamalı.


4) Net ve Spesifik Olun: Anlatmak istediğinizi uzatmadan, net olarak ortaya koyun. Okuyanın kafasını karıştıracak zor cümleler kurmayın, sıkıcı olmayın, herkesin söylediği şeyleri anlatmayın.


5) Okuyucuya Değer Verin: Yeterli bilgi veremeyecekseniz liste içerik oluşturmamalısınız. “Artık Kilo Almamanız için Yapmanız Gereken Üç şey” başlığına tıklayan okuyucunuzu un, yağ ve şekeri kesmek cevabıyla karşı karşıya bırakmayın. Bu kadar abartısı olmasa da böyle başlıklar ve içeriklerle sıkça karşılaşıyoruz.


6) Görsel Kullanın: Fotoğraf, gif, illüstrasyon, caps gibi herhangi bir görsel listenizi renklendirecek ve sıkıcı olmaktan uzaklaştıracaktır.


7) Somut Bir Sonuç ile Bitirin: Listenizle sağladığınız değeri okuyucuya listenizin sonundaki bitiriş paragrafında özetleyin. Elle tutulur, somut bilgiler aktarın.


8) Okuyucunun Aksiyona Geçmesini Sağlayın: Diğer liste içeriğinize, üye olmaya, yorum yapmaya veya satışa yönlendirme yapın.


9) İçerikte Madde Sayısı: İçerik Pazarlaması Enstitüsü’nün bildirdiğine göre başlığında tek sayı kullanılan liste içerikler %20 oranında daha yüksek tıklanma alıyor. Bu veriye dayanarak listenize yön verebilirsiniz.


10) Özellikle Kadınları İlgilendiren Konularda Liste İçerik Üretmek: Conductor’ın geçen yıllarda yapmış olduğu araştırma sonucuna göre kadınlar erkeklere göre liste içeriklere daha çok tıklama eğilimindeler.


11) Uzun Listeler Daha Çekicidir: Özellikle bir konu öğretmeye çalışan listelerin daha uzun olması okuyucuda daha çok bilgi edinebileceği inancını yaratıyor. Konunuza göre uzun listeleri tercih edebilirsiniz.


12) Sihirli Rakam 25: Haber ve blog içeriği sunan Buzzfeed’in yapmış olduğu araştırmaya göre başlıkta en çok görülmek istenen rakam “25”. Bu bilgiyi de aklınızda bulundurabilirsiniz.


Liste içerikleri, günümüzde gereğinden fazla ve yanlış kullanılıyor olmasına rağmen hala en çok okunan içerik çeşitleri arasında yer alıyor ve dijital pazarlama uzmanlarının öngörülerine göre değerlerini kaybetmeye pek de niyetleri yok.


Daha önce liste içeriği hazırlamadıysanız şimdi denemenizin tam zamanı. Belki de yazılarınızı optimize ederken güvendiğiniz bir yazınızı liste içeriğe çevirebilir ve etkileyici bir başlıkla tekrar yayınlayabilirsiniz. Sonra, yazının geçmişi ile yeni halinin trafik oranlarını karşılaştırabilirsiniz.


Daha önce liste içeriği hazırlamamış olabilirsiniz ama okumamış olmanız imkansıza yakın, işte şu andan itibaren liste içeriklere çok daha dikkatli bakacağınızı düşünüyoruz. Eğer beğendiğiniz ve başkalarına da faydalı olacağını düşündüğünüz bir liste içeriği olursa; bu kolay ulaşılır, pratik ve değerli bilgiyi paylaşmadan geçmeyin.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter