arrowarrow
Üretkenlik
Üretkenlik
calendar-todo
6 Ocak, 2021

İyi Bir Yöneticinin 5 Sırrı

Kendini yönetmek kadar bireysel bir noktadan başlayıp ekipleri, şirketleri yönetmeye kadar uzanan yöneticiliğin gerektirdiği bazı kriterler vardır. Bu yazımızda iyi bir yöneticinin sahip olduğu 5 özelliği inceliyoruz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

İyi bir yöneticinin 5 sırrı

İyi Bir Yönetici Olmanın Tanımı Nedir?

Yönetim, hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kelime. Kendini yönetmek, şirket yönetmek, ülke yönetmek, sınıf yönetimi gibi daha birçok farklı şekilde karşılaştığımız yönetim kelimesi farkında olmasak da hayatın önemli bir parçasını oluşturuyor. Kendini yönetmek kadar bireysel bir noktadan başlayan bu süreç; büyük toplulukları, şirketleri yönetmeye kadar uzanabiliyor.


Yönetim sürecini gerçekleştiren kişiye ise "yönetici " deniliyor. Yöneticiler farklı sektörlerde, şirketlerde çalışsalar da hepsinin ortak amacı yönetim sürecini en iyi şekilde yürütmek ve çalıştıkları şirketlerin başarısını artırmak. Bunu yapabilmek ise iyi bir yönetici olmaktan geçiyor. Peki iyi bir yönetici olmak ne demektir? Çoğu tanımda iyi bir yönetici olmak, çalıştıkları ekibin motivasyonunu yüksek tutmak, ekipleri iyi yönetmek ve iş verimini artırarak şirket başarısını en yüksek noktaya çıkarmak olarak anlatılır. Tanım olarak basit görünse de aslında yöneticilik oldukça zor bir görevdir.


Yönetici olmakla beraber gelen sorumluluklar oldukça fazladır. Yöneticiler, şirketlerin yalnızca bir departmanından sorumlu olabilecekleri gibi tüm şirketi yönetmekle de sorumlu olabilirler. Bu noktada yöneticilere düşen bazı sorumluluklar ise,

  • Performans analizi yapma

  • Süreç yönetimi

  • Kriz yönetimi

  • Yenilikleri takip etme

  • Ekip çalışması

  • Planlama

  • Ekipleri motive etmek

olarak sıralanabilir.


Hangi sektörde çalışıyor olursa olsun, iyi yöneticilerin sahip oldukları ortak özelliklerden 5 tanesi şunlardır:

1. Güçlü İletişim Becerilerine Sahip Olurlar

İletişim, hayatın her alanında çok büyük önemi ve yeri olan bir kavramdır. Hem günlük hayatta hem de iş hayatında karşılaşılan birçok problemin temelinde iletişim problemleri yatar. Bu noktada iyi bir yöneticinin sahip olması gereken en önemli niteliklerden biri de iyi bir iletişim becerisine sahip olmaktır. Gün içerisinde onlarca hatta yüzlerce insanla iletişim halinde bulunan yöneticilerin, ilişkilerini güçlü ve sağlıklı bir şekilde kurabilmesinin ilk adımı iyi bir iletişimden geçer. İyi yöneticilerin sahip oldukları en önemli iki iletişim becerisi ise şunlardır;


İyi Birer Dinleyicilerdir

İletişimin en temel noktası dinlemektir. Bir yöneticinin çalışanlarını dinlemesi, onlarla kurduğu iletişimin en temel basamağıdır. Çalışanlar için, onları dinleyen ve anlatacaklarına değer vereceğini bildikleri bir yöneticilerinin olması ise büyük bir motivasyon kaynağıdır. Yöneticileri ile iletişim kurabileceklerini ve ihtiyaç duyduklarında yöneticilerine ulaşabileceklerini bilmeleri, çalışanlara aynı zamanda güven de verir. Bir problemle karşılaştıklarında veya ekip içinde iyi bir gelişme yaşandığında bunu iletmek isteyecekleri ilk kişi ekip liderleri olacaktır.


Anlamaya Çalışırlar

"Çoğu zaman, karşımızdaki insanı anlamak için değil cevap vermek için dinleriz. " cümlesini çoğumuz duymuşuzdur. İletişimdeki en temel problemlerden biri olan bu durum, birçok çalışan ve yönetici arasında da yaşanır. İyi yöneticiler, çalışanlarını iyi dinledikleri kadar da onların anlattıklarını doğru anlamak için uğraşırlar.

Dinlemek ve anlamak; ekip içerisinde ortaya çıkabilecek herhangi bir soruna doğru müdahalede bulunabilmek, iş akışında yapılan bir hatayı telafi edebilmek ve ekip ile yönetici arasında iyi bir bağ kurabilmek için oldukça önemlidir.

2. İş Disiplinleri ve Öz Disiplinlileri Vardır

Yönetimin birinci basamağı kendini yönetmekten geçer. İyi yöneticilerin birçoğu oldukça disiplinli ve prensip sahibi insanlardır. Burada, kendini yönetmek ifadesi geniş bir tanıma sahip olsa da yöneticilikteki iki önemli kendini yönetme becerisi "iş disiplini" ve "öz disiplin" olarak sayılabilir.


İyi bir yönetici, her şeyden önce kendi içinde iyi bir öz disipline sahiptir. Kendini yönetmeyi iyi bilirler. Öz disiplin; kendine hâkim olma, sorumluluk alma, planlı çalışma ve prensip sahibi olma gibi kriterler gerektirir. İyi bir yöneticinin öz disiplinle beraber iş disiplini de gelişmiştir. Bu özelliğe sahip yöneticiler;


Dakiklerdir: İşe vaktinde gelir, işten vaktinde ayrılırlar. Tüm toplantıları, görüşmeleri ve iş dağılımlarını planlar ve her şeyi zamanında yaparlar.


Planlı ve programlı bir şekilde çalışırlar: Her gün ve hafta başında yapılacak işleri planlar ve o plana sadık kalırlar. Tüm işleri tamamlamadan günü veya haftayı bitirmezler.


Sorumluluk sahibi olurlar: Hem ekiplerine hem de kendilerine karşı sorumluluklarını belirler ve bu sorumlulukları aksatmadan tamamlarlar. Kendi sorumluluklarını yalnızca kendileri yerine getirir ve başka birinden kendi işini yapmalarını talep etmezler.

3. Takdir Eder ve Geri Bildirim Verirler

Takdir ve geri bildirim kültürü, bir iş yerinin olmazsa olmazı olarak değerlendirilebilir. Hem motivasyon sağlamak hem de yapılan yanlışları sağlıklı bir şekilde telafi edebilmek adına yöneticilerin takdir ve geri bildirimde bulunması oldukça önemli.


Bir ekibin başarısını yükseltmenin anahtar kelimesi ise motivasyon. Çalışanların motivasyonlarını artırabilmeleri için, emeklerinin bir karşılığı olduğunu ve takdir edildiğini bilmeleri büyük önem taşır. İyi bir yönetici, takdir etmenin önemini bilir ve çalışanlarının emeklerini, başarılarını tebrik etmeye özen gösterir.


Takdir etmek kadar önemli olan bir diğer şey ise geri bildirim vermek. Çalışanların ortaya çıkardıkları işler hakkında olumlu veya olumsuz olarak geri bildirimde bulunmak hem yönetici ve çalışan arasındaki iletişimi güçlendirecek hem de yapılan işlerin kalitesini olumlu yönde etkileyecektir.


Takdir ve geri bildirimde bulunmak ekibin motivasyonu ve başarısı için büyük önem taşır. Bir yöneticinin iyi olmasının kriterlerinden biri olan başarı için, ekibinin başarısı olmazsa olmazdır.

4. Çözüm Odaklı ve Adillerdir

Her yöneticinin, iş yerinde karşılaştığı bazı problemler vardır. Bunlara, ekip arasında çıkan anlaşmazlıklar, proje süreçlerinde ortaya çıkan sorunlar, dünya genelinde yaşanan ve şirketleri etkileyen olaylar, müşterilerle yaşanan problemler veya çalışanların yöneticilerine götürdükleri kişisel problemler gibi birçok konu dahil edilebilir. Yönetici olmanın en zorlu taraflarından bir tanesi de kriz yönetimidir İyi yöneticiler, bu gibi durumlar karşısında kriz yönetimini başarılı bir şekilde yaparlar.


Kriz sürecinde iş sürekliliğini ve iş akışında aksamaların meydana gelmemesini sağlamak oldukça önemlidir. Bunu yapabilmek için iyi bir yönetici, kriz tespiti yaptıktan sonra planlama yaparak çözüm bulmaya çalışır. Bu yüzden de acele etmek yerine belirli bir strateji izlerler.


Ancak burada, sorunu çözmek kadar mevcut soruna adil bir yaklaşım sergilemek ve çözüm bulmak da büyük önem taşır. Özellikle çalışanlar arasında yaşanan bir kriz mevcutsa, yöneticinin adil bir yaklaşım sergilemesi çalışanların motivasyon ve işle bağlılıklarını koruyabilmek için şarttır. Birçok çalışan iş yerinde karşılaştıkları problemlerden ziyade yöneticilerinin adil olmayan yaklaşımları sebebiyle işten ayrılma kararı almakta. Bunun önüne geçebilmek için, herkese eşit davranmak ve çalışanlar arasında ayrım yapmamak, kriz yönetiminin en önemli basamağı sayılabilir.

İyi bir yöneticinin 5 sırrı

5. Yenilikleri Takip Ederler ve Değişime Açıklardır

Her sektör, kendi içinde sürekli olarak güncellenir ve yeniliğe gider. Özellikle de dijitalleşmenin hızla gerçekleştiği günümüzde, yeni güncellemeler ve yenilikler çok kısa zaman zarflarında ortaya çıkıyor. İyi bir yönetici hem şirketinin başarısını artırmak hem de ekibinin motivasyonunu korumak için bu yenilikleri takip eder ve gerekli gördüğü noktalarda kendi şirketine de bu yenilikleri getirmek için adımlar atar. Buradaki en önemli noktalardan biri, iyi yöneticilerin bir yenilik veya güncelleme kararı aldıklarında zaman kaybetmeden, hızlıca harekete geçmeleridir.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter