SEO
calendar-todo
22 Kasım, 2018

İçerik Pazarlaması İçin 5 Adımda SEO Rehberi

Belirli anahtar kelimelere odaklanarak yazılmış, okuyanların paylaşmak isteyeceği; çekici, faydalı ve değer yaratan bir içerik oluşturmak istiyorsan bilmen gerekenleri senin için derledik.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Adım 1: Optimize içeriğin özelliklerini tanı.

SEO-dostu bir içerik üretmek istiyorsan ilk olarak, optimize edilmiş başarılı bir içeriğin anatomisini anlamak faydalı olacak.

Kaliteli ve detaylı

Ürettiğin içeriğin özenle yazılmış, bilgilendirici niteliğe sahip bir içerik olması çok önemli. Bu içeriğin özgün ve orijinal olması ise olmazsa olmaz. İçeriğin, hedeflediğin okur kitlesinin ilgisini çekecek ve o kitleye değer sağlayacak şekilde üretilmesi gerekiyor. Potansiyel okurların veya müşterilerin bir ihtiyacını karşılayacak içerikler üretmek, hem bu insanları sitenize ve ürün veya hizmetlerinize çekmek için, hem de içeriğinizin sosyal mecralarda paylaşılmasını sağlamak için en kesin yol.

Crawlable

Sitenin arama motorları tarafından dizinlenmesini ve sonuçlarda gösterilmesini istiyorsan, sitenin “crawlable” olması oldukça önemli. Arama motorlarının örümceklerinin sitendeki linkleri keşfedebiliyor ve takip edebiliyor olması gerekiyor. Sitenin kullanıcı dostu ve bakımı kolay bir site olması gibi özellikler kadar, arama motorlarına göre de tasarlanması artık olmazsa olmaz.

Okuyucu dostu

İçeriğin, okuyucunun kolaylıkla okuyabileceği bir formatta, alt başlıklar ve gerekli yerlerde listeler ile düzenlenmiş olması oldukça avantajlı. Sitenin hızlı çalışması bile büyük önem teşkil ediyor.

Özgün ve taze

Başarılı bir SEO stratejisi için, kullandığın içeriklerin özgün olması, yani çalıntı ve intihalden kesinlikle kaçınılması büyük önem taşıyor. Benzer şekilde içeriğin yeni olması, klişelerden ve içi boş anlatımlardan uzak durularak yazılmış olması da aynı derecede avantaj yaratıyor.

Adım 2: Anahtar kelimelerini seç.

SEO deyince akla ilk gelenlerden birinin anahtar kelime kullanımı olması şaşırtıcı değil. Konu ve başlık seçiminde olduğu kadar, yazının içerisinde de bu kelimeler ışığında hareket etmek faydalı olacak. Anahtar kelimeler kıymetli bir silah, ama kararında ve doğru kullanmak gerek. Yazdığın konuyla veya sayfandaki ürünle ilgili olarak aranabilecek anahtar kelimeleri düşünüp sonrasında bunlar arasından en uygunlarını seçerek ilerleyebilirsin.

Uzun kuyruklu (long tail) anahtar kelimeler kullanmayı dene.

“Long tail” anahtar kelimeler; elinizdeki konu veya ürünü spesifik olarak ilgilendiren, görece daha az rekabetli olacak, birkaç kelimeden oluşan arama terimleridir. Örneğin “ayakkabı” yerine “yüksek topuklu kırmızı ayakkabı” daha spesifik bir anahtar terim olarak aramalarda öne çıkman ve tam olarak da bu ürünle ilgilenen müşterilere ulaşman açısından kolaylık sağlayabilir.

Arama hacmi yüksek kelimeleri araştır.

Hangi kelimeleri seçeceğine karar verirken, insanların o kelimeyi ne kadar aradığı da önemli bir nokta. Bu tarz bilgilere ulaşmak için, Google Keyword Planner, KWFinder, KeywordTool.io gibi kaynakları kullanabilir ve ilgili diğer kelimeleri de görebilirsin.

Mümkünse rekabetin düşük olduğu kelimeleri tercih et.

Çok aranan ve hakkında talep olan içerikler üretmek ideal, ancak bazı durumlarda en çok kullanılan ve sizi aramalarda rakiplerinizin sitelerinden daha aşağıda tutması büyük ihtimal olan anahtar kelimelerdense, bu rekabetin daha sakin olduğu kelimeleri kullanmak akıllıca olabilir.

Belli bir zamanda popüler olan kelimeler kullanacaksan onları editöryal takvimine koy.

Bazı anahtar kelimeler, tarihine göre çok daha fazla aranıyor olabilir. Örneğin “dondurma nasıl yapılır” gibi bir arama, yazın daha fazla yapılacaktır. Eğer buna benzer “mevsimsel” veya bazı özel günlere bağlı anahtar kelimeler kullanacaksan, bunları belirleyip, editöryal takviminize o şekilde ekleyerek buna paralel olarak içerik üretmen sağlıklı olacaktır.

Adım 3: Formata karar ver.

İnternet, birçok formatın bir arada çok güzel barınabildiği bir ortam. Okuyucuların ve kullanıcıların dikkatini çekmek için girişilen rekabet giderek artarken, hangi bilginin hangi formatta ve nasıl sunulduğu da çok önemli.

Arama motorlarında başlarda çıkan içeriklerin hangi türde olduğunu tespit et.

Kullandığın anahtar kelimelerle kısa bir arama yaparak, kullanıcıların buna benzer içerikleri hangi formatlarda görmekten hoşlandığı hakkında fikir edinebilirisin. Örneğin öncelikli olarak karşılaştığın içerikler liste formatındaysa, elindeki konunun liste olarak açıklaması okuyucuların tercih ettiği bir davranıştır.

O kelimeleri aradığında resim, video veya Google cevap kutusu çıkıyor mu diye bak.

Anahtar kelimelerini arattığında karşına sürekli infografikler çıkıyorsa belki de elindeki verileri o şekilde değerlendirmek akıllıca olabilir. Veya bu konuyla ilgili videolara talep olacağı fikrine varırsan, sen de bir video üretebilirsin. Hatta büyük oynayıp, anahtar terimin aratıldığında en yukarıda özellikle çıkan “Google cevap kutusu”na yükselmek için çabalayabilirsin.

Adım 4: İçeriği Üret.

Hedef: kaliteli, bilgilendirici içerik.

Elindeki içeriğin başarılı olması her şeyden önce geliyor! Özenle hazırlanmış, yazım yanlışlarından arındırılmış, klişelerden uzak, okuyana gerçekten de bir bilgi veya deneyim sunan içerikler başarılı içeriklerdir. İnsanların bu içeriği okuması ve paylaşması için onlara fayda sağlayan nitelikte olması gerektiğini de unutmamak gerek.

İçeriğin, okuyucunun beklentisini karşılayacak uzunlukta olduğundan emin ol.

Kısa içerikler çekici gözükse de, sosyal medyanın popülerliği hepimizi daha az okuyormuşuz gibi hissettirse de, kaliteli ve SEO performansı yüksek içeriğin belli bir uzunlukta olması gerektiği yadsınamaz. Eğer okuyucuna bir değer sağlamak ve gerçekten de birilerinin bilgi talebini karşılayacak veya onlara bir şekilde yardımcı olacak içerikler hazırlamayı hedefliyorsan, bunu sığ bir şekilde yapman mümkün olmayacaktır. Yüksek performanslı blog içerikleri ortalama 1000 kelime uzunluğunda.

Anahtar kelimeleri kullanarak efektif bir başlık yaz.

Anahtar kelimeni başlığında geçirmek SEO performansını arttıracak. Ancak bu yeterli değil. Okuyanları harekete geçmeye çağıran, merak uyandıran, içeriğinize tıklanmasını sağlayacak başlıklar yazmak başlı başına bir sanat. Buzzsumo’nun 100 milyon İngilizce içerik başlığını inceleyerek yaptığı araştırmadan esinlenebilirsin.

Yazdığın şeyi insanların okuyacağını unutma.

Özenle seçtiğin anahtar kelimeleri kullanmak için yanıp tutuştuğunu biliyoruz, ama her şey kararında güzel. Günün sonunda her türlü yazılı veya görsel içerik, insanlar için insanlar tarafından üretiliyor. Anahtar kelimelerin sıklıkla geçmesi, geriye kalan kriterler yerine getirilmedikçe pek bir anlam ifade etmiyor.

Meta açıklaması yaz.

Sayfana bir meta açıklaması yazmanın da SEO performansını arttırmak için büyük avantaj sağlayacağını unutmamalısın. Seçtiğin anahtar kelimeleri içeren, maksimum 300 karakter uzunluğunda bir meta açıklaması uygun olacaktır.

İlgili anahtar kelimeleri içeren alt başlıklar belirle.

Yazını alt başlıklara bölmen, hem okuyucuların hızla tarayarak okuyabilmesi, hem de bu başlıklarda anahtar kelimeler kullanarak SEO performansını arttırmak açısından oldukça verimli olur.

Kullandığın görsellere “alt text” ekle.

Arama motorları metinleri anlamak konusunda çok gelişkin, ancak konu resimler olunca birazcık yardıma ihtiyaçları oluyor. Sitene eklediğin görsellere “alt text” koyarak bunu sağlayabilir, o görsellerin de arama yapan kullanıcılara daha isabetli bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsin.

Bilgilendirici ve paylaşılabilir verilerden yararlan.

Ürettiğin içerikte, fikirlerini destekleyecek güvenilir kaynaklar kullanman önemli. Bunun dışında veriler, görselleştirilmiş sayısal bilgiler hem metin bazlı içeriklerini zenginleştiren, hem de sosyal medyada meraklıları tarafından fazlasıyla paylaşılan unsurlar arasında.

İçeriğinin kolayca paylaşılabilir olduğundan emin ol.

Elindeki güzel içeriğin, onu görenler tarafından paylaşılması, hem sitene ve sosyal medya hesaplarına trafik çekmek, hem de marka bilinirliğini arttırmak için ihtiyacın olanlar arasında. Bu yüzden, içeriğinin okuyucuların tarafından paylaşılma albenisini arttırmaya çalışabilirsin.

Adım 5: İçeriği insanlara ulaştır.

Ürettiğin içeriği sosyal medyada nasıl paylaşabileceğini düşün.

Elinde harika bir içerik var, ama arama motorlarından önce gerçek insanların bu içeriğe ilgi göstermesi işini kolaylaştıracak. İçeriğini farklı sosyal medya hesaplarında hangi şekillerde paylaşabileceğini planlaman bu yüzden çok önemli. Ayrıca ürettiğin içerikteki bazı infografikleri sosyal medyada ayrıca paylaşabilir, belki de içeriğinden bazı cümleleri çekerek görselleştirip farklı paylaşımlar çıkartabilirsin. İçeriği halihazırda kullandığın e-mail pazarlama stratejine dahil edip de edemeyeceğine bak. Hazırladığın içerik ne olursa olsun, insanlara ulaştırmak için elindeki tüm kanalları deneyebilirsin.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter