arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
5 Temmuz, 2021

Freelance Yazarlık Nedir? Freelance Yazarlık Kariyerine Nasıl Başlarsın?

9-5 çalışanların gıptayla bakabileceği daha birçok özgürlük anlamına gelen freelance çalışmak ve freelance içerik yazarlığı nedir, bu kariyere nasıl başlanır? Başlamadan önce bilmen gereken her şey burada!

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Freelance Yazarlık Nedir? Freelance Yazarlık Kariyerine Nasıl Başlarsın?

Çalışma saatlerinde esneklik, mekândan bağımsız çalışmak, kendi çalışma saatlerini kendin belirlemek... 9-5 çalışanların gıptayla bakabileceği daha birçok özgürlük anlamına gelen freelance çalışmanın, yani serbest çalışmanın tam anlamıyla ne olduğunu ve freelance yazarlık kariyerine başlamadan önce bilmen gerekenleri bu yazımızda tüm ayrıntılarıyla anlatıyoruz!

Freelance Yazarlık Nedir?

İngilizceden dilimize girmiş olan “freelance” kelimesi, serbest çalışma anlamında kullanılıyor ve bir patron ya da yöneticiye bağlı kalmadan, uzmanlığının olduğu alanda çalışmak anlamına geliyor. Özellikle gazetecilik, reklam ve pazarlama sektörlerinde freelance çalışma biçimi diğer sektörlere göre daha çok benimsenirken; evden çalışarak, üretilen içerik ya da çalışma saatine göre para kazanmak artık birçok sektörde uygulanan bir çalışma biçimi.

Freelance içerik yazarı ise yayıncıların/ajansın direktiflerine ve teslim süresine uyarak, istenen konu başlığında; yaratıcı, özgün, faydalı içerikler üreten kişidir. Yayıncılar veya ajanslar, makaleden web sitesi içeriklerine, sosyal medya içeriklerinden kategori içeriklerine kadar birçok alanda içerik üretilmesini isteyebilir ve bunlar için ödeme yaparlar.


İşverenler, bir freelance yazardan;

  • Çalıştığı marka ya da ürün üzerine detaylı araştırma yaparak, marka veya ürün için blog yazısı, web sitesi içeriği vs. gibi birçok türde içerik üretimi yapmasını,

  • Yazılmış bir içeriği editlemesini, gramer doğruluğu açısından kontrol etmesini veya içeriğin uzunluğunu ayarlamasını,

  • Yine önceden yazılmış bir içeriği, markanın güncel iletişim diline ve sektördeki yeni trendlere uyacak şekilde güncellemesini,

  • İçeriği daha çekici hale getirmek adına yazdığı içeriğe uygun görseller bulmasını,

  • Editör ya da müşteri tarafından gelen geri bildirimleri analiz edip oluşturduğu içeriği bunlara göre revize etmesini,

  • İçerikte kullandığı bilgilerin doğruluğunun kanıtlanabilmesi adına kaynakça paylaşmasını talep edebilir.


Başarılı kabul edilen bir freelance yazar, yalnızca yaratıcılığa ve güzel yazı yazma yeteneğine sahip değildir; seçtiği meslek olan freelance yazarlıkta disiplinli çalışmayı öğrenmiş olan kişidir. Her yönüyle çok özgür gözüken bu çalışma şeklinde ancak ve ancak disiplinli çalışarak nitelikli işler yaratabileceğini, yazı yazmayı hobiden profesyonel bir mesleğe çevirmeyi bilen kişidir.

Freelance Yazarlık Günümüzde Neden Bu Kadar Önemli?

Pandeminin de etkisiyle freelance pazarı tüm dünyada çok büyük bir paydaya ulaşmış görünüyor. Birçok şirket, elemanlarının evden çalışmasının şirket masraflarındaki azalma ve dünyanın her yerinden eleman çalıştırma gibi birçok avantajını çok net gördü. Dolayısıyla, artık freelance eleman çalıştırmak tüm şirketler tarafından git gide benimsenen bir olgu haline geldi.


Pandemiyle birlikte hız kazanan dijitalleşme, en çok dijital pazarlama sektöründe etkisini gösterdi ve artık birçok şirket, dijital dünyadaki yerini daha da sağlamlaştırması gerektiğinin farkında. Dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından olan içerik pazarlaması da önemini her geçen gün tüm işletmelere kanıtlamaya devam ediyor. Bu da birçok şirketin içerik yazarlarına veya üreticilerine, web sitelerindeki ve sosyal medyalarındaki içerikleri hem yenilemek hem de sürekli güncel tutmak için daha çok ihtiyaç duyduklarının ve duyacaklarının bir göstergesi.


Yani; merak ettiğin, içinde yer almayı hedeflediğin, uzman bir üyesi ya da yeni başlayanı olduğun veya hakkında bilgi edinmek istediğin freelance pazarı ve dijital pazarlama sektörü büyümeye devam ediyor, güvenli iş kollarından biri haline geliyor ve tek başına bir sektör olma yolunda hızla ilerliyor. Dolayısıyla iyi yazı yazdığına inanan, yaratıcı, sistemli ve uzaktan verimli çalışabileceğini düşünen biri için freelance içerik yazarlığı oldukça güzel bir meslek ve her geçen gün de kıymeti artıyor.

Freelance Yazar Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Freelance yazar denince zihinlerde oluşan ilk görüntü, kahve zincirlerinde kahvelerini yudumlarken laptopları açık, tıkır tıkır yazı yazan, ciddi ama huzurlu kişiler. Doğru, bir freelance yazarın en büyük avantajlarından biri dilediği yerde çalışabilme özgürlüğü. Tek ihtiyacın bir laptop ve internet. Bir mekâna gitme zorunluluğun olmadığından, sabah ve akşam iş saatlerinde trafik çekmek gibi dertlerin de bulunmuyor.


img


Akla ikinci gelen avantaj ise çalışma saatlerini kendin belirleyebiliyor olman. Gece sessizlikte çalışmayı seviyorsan gece, akşam saatleri senin için daha verimli ise akşam çalışma özgürlüğüne sahipsin. Kendine zaman ayırmak istediğin zamanlarda üzerine sadece gerek duyduğun kadar iş yükü alarak çalışma düzenini kendin oluşturabilirsin.


Tatil planları için de yılda şirketin belirlediği 10 günlük izni beklemek zorunda değilsin, iş yükünü planlarına göre kendin belirleyebilirsin. Acil çıkan işlerin veya hastaneye, bankaya gitmek, kargo göndermek gibi mesai saatlerinde yapılması gereken işlerin için de yine izne ihtiyaç duymazsın.

Bağımsız olarak çalıştığında; çalışma ortamındaki insanlardan, patronundan, yeteneklerini yeterince sergileyemiyor olmaktan ya da artık bulunduğun şirkette kendini geliştirememekten şikayetçi olduğunda ne yapacağını düşünmene gerek yok. Çünkü bu durumlarla karşı karşıya kaldığında kimseye hesap vermeksizin, elindeki proje bittiği anda bir daha aynı şirketle ya da müşteriyle çalışmama seçeneğine sahipsin.


Yine bir şirketten bağımsız çalıştığın için, iyi olduğunu düşündüğün ya da kendini geliştirmek istediğin konular olduğunda müşteri ve proje seçme özgürlüğüne sahipsin. Ayrıca tek bir sektördeki tek bir şirkete bağlı kalmaktansa, farklı sektörlerin içerikleri üzerine çalışarak kendini farklı alanlarda geliştirme ve tecrübe kazanma şansın var.


Freelance yazar olarak çalışmanın dezavantajları da yok değil tabi ki. Yapılan bir araştırmada, “freelance yazar olmanın en zor tarafı” yazarlara sorulduğunda; “iş bulmak” cevabı %70 oran ile birinci sıraya oturuyor. Belli bir platforma bağlı çalışmıyorsan, kendini kendin pazarlamakla yükümlüsün. Freelance yazarlık senden daha çok mesai talep ederken, müşteri bulamama ihtimalinden ötürü sabit bir gelire sahip olamamak da dezavantajlardan biri olabilir. Bununla beraber, bir aracı şirkete bağlı çalışmama durumunda müşteriyle ödemelerle ilgili yaşayacağın sıkıntılarda da tek başınasın.


Esnek ekonomi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istersen Esnek Ekonomi (Gig Economy): İşler Değişti başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Freelance Yazarlık Çalışma Şekilleri ve Kazançları

Freelance yazarlar, bir şirket veya kişiye bağlı olarak ya da bağımsız çalışmayı tercih edebilir. Hızla büyüyen içerik pazarlaması sektörü, birçok ajansın veya girişimcinin ilgisini çekti ve artık hem dünyada hem de Türkiye’de işini ciddiyetle yürüten, büyük markalara dijital içerik üretimi hizmeti veren birçok ajans bulunuyor. Bu işin artık profesyonelliğe dönüşmesi ile normal işe alım prosedürlerini izleyen içerik ajansları, freelance yazarları mülakat ile bünyesine katıp, freelance çalışmanın özgürlükleri ile birlikte onlara düzenli bir işte olacağı gibi iyi miktarlarda, düzenli bir kazanç ve büyük markalarla çalışma fırsatı sunuyor.


minified


Ülkemizde ve tüm dünyada güvenilir platformların freelance yazarlara hazır iş ve projeler sunabiliyor olmaları, bu soruna büyük ölçüde çözüm oluyor. Freelance yazarlara konu, anahtar kelime, kelime sayısı gibi kriterlerle ve sabit ücretler sunan içerik ajansları, düzenli gelir ve müşteri elde etmek adına freelance çalışmak için en mantıklı seçenek gibi gözüküyor.


Freelance yazarlık yolunda tek başına yürümek, bir ajansa bağlı kalmamak da bir seçenek. Fakat bu tercihte müşterilerini kendin bulmalı, ödemelerle ilgili güvenliği kendin sağlamalı, yazı yazmanın yanı sıra kendi pazarlama stratejin ile de ilgilenmen gerekli.


Freelance yazarlık yaparken tabi ki alacağın ücreti de merak ediyorsun. Freelance yazarlık için net bir rakam söylemek çok zor olsa da artık çok bu işi çok profesyonel yürüten içerik ajansları var. Maalesef çoğu içerik ajansı, içerik yazarının hak ettiğinden çok altta ödeme yapıyor. Dolayısıyla buradaki en önemli nokta, çalışacağın ajansı doğru seçmek oluyor. İşe başladığında birkaç ajans ile aynı anda çalışıp kazanç farklarını çok rahat bir şekilde görebilirsin.


Ancak ücretlere ve ücretlendirme şeklini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz: Freelance yazarlıkta, ücretlendirmeler kelime sayısı veya çalışma saati üzerinden yapılır. Türkiye’deki ve dünyadaki içerik ajanslarının çoğu, ücretlendirmeyi üretilen içerikteki kelime sayısı üzerinden hesaplar. Birçok ajans kelime sayısına ek olarak yazarın seviyesine, yetkinliklerine, dil tercihine göre ücretlendirme yapabilir. Mesela; sağlık alanında uzman ve İngilizce içerik üretebilen bir yazar ile sosyal medya postuna Türkçe içerik yazacak olan bir içerik yazarı kelime başına aynı ücreti alamayabilir.


Ücretlendirmelerin platformdan platforma, ajanstan ajansa değişkenlik gösterdiğini akılda tutarak ve deneyim düzeyini de göz önünde bulundurarak, 500 kelimelik bir içerikten alacağın ücret ortalama 10 TL ile 120 TL arasında değişecektir.icerik.com olarak biz, yazarlara yaptığımız ödemelerin piyasa ortalamasının çok üzerinde olduğunu bilmenin bize verdiği rahatlıkla çok şeffaf bir yaklaşım sergileyerek, bizimle çalışmaya başlayacak her aday ile mülakat öncesinde deneyim düzeyine göre belirlenen kazanç aralıkları bilgisini paylaşıyoruz. İçeriklerinden memnun kaldığımız, düzenli olarak çalışmaya devam ettiğimiz yazarlarımız, yüksek meblağlarda kazançlar sağlayabiliyor. Artık zaten tüm dünyada esnek ekonomi adıyla hayatımıza giren, dönemlik ya da proje bazlı çalışarak para kazanmak anlıma gelen bu terim ile birlikte, iyi miktarlarda kazançlar sağlayabilmek için illa 9-5 işlerde çalışmamıza gerek olmadığının gayet farkında.

Freelance Yazar Olmak İçin Gerekli Beceriler ve Deneyimler

Freelance yazar olmak istiyorsan mutlaka sahip olman gereken beceriler de var elbette.


Özgün içerik üretebilmek, yaratıcı olmak, iyi araştırma yapabilmek istenen becerilerin en başında gelirken; yönerge okumayı bilmek, kendi tarzını gösterecek fakat markanın iletişim dilinden veya müşterinin istediği dilden uzaklaşmayacak şekilde içerik üretebilmek de çok çok önemli bir unsur. Daha geniş kapsamda araştırma yapabilmek için ise önemli unsurlardan biri, bir yabancı dil becerisine sahip olmak. Kaynak taraması yaparken sadece Türkçe kaynaklar ile sınırlı kalınması durumunda, içerik hem özgünlük açısından tehlikeye girecek hem de yeterince bilgiye dayandırılmadan yazılmış olacaktır. Bu yüzden, en azından İngilizce kaynak taraması yapabilmek adına, kendini dil konusunda geliştirmen sana kesinlikle bu sektörde artı sağlayacaktır.


Gramer bilgisi de bir içerik yazarı için en önemli unsurlardan biridir. Yazdıklarını editöre teslim etmeden önce en azından yazım yanlışlarına dikkat etmen, bunlar hakkında bilgi sahibi olman, eksik kaldığın yerlerde hemen yazım kuralları konusunda kaynaklara başvurman gerekir. Özellikle hazırladığın içerik direkt yayıncıya gidecekse, burada dil bilgisi kurallarına daha da hâkim olman gerekecektir. Çünkü arada hatalarını düzeltecek bir editör olmayacak ve hiç bir müşteri yazım yanlışlarına sahip ve düzensiz yazılmış bir içeriği kabul etmeyecektir.


minified


Özgünlüğün ilk kural olduğu içerik pazarlaması sektöründe, yazacağın konu başlığı altında muhtemelen birçok yazı zaten yazılmış olabilir. Elbette bu metinlerden faydalanarak bilgi toplayacaksın, ancak bunlara kendi fikirlerini, kendi araştırma verilerini eklemen ve bu bilgileri kendi cümlelerinle ifade etmen çok önemli.


Eğer sektörde kendine iyi bir yer edinmek istiyorsan, kendini sürekli geliştirmeye açık olmalısın. Eğer doğru bir içerik ajansına bağlı çalışıyorsan, seni geliştirmek adına sana sürekli geri bildirim verecek editörleri dikkate alarak, eksik olduğun alanların farkına varıp bu konularda kendini geliştirmeye çalışmalısın ve geri bildirimleri asla kişisel algılamayıp, kendini geliştirebileceğin bir fırsat olarak görmelisin.


Bu sektöre yeni adım attıysan SEO terimini hiç duymamış olabilirsin, fakat SEO bilmek freelance yazarlar arasında seni çok öne çıkaracak bir unsurdur. Kısaca tanımını yapmak gerekirse SEO (Search Engin Optimization), ‘’Arama Motoru Optimizasyonu’’ demek. Artık markaların birbirleriyle sıkı bir rekabette olduğu dijital pazarlama dünyasında en çok önemsedikleri unsurlardan biri, aldıkları tıklamalar ve sayfa görüntülenmeleri. İşverenler için web sitelerine, blog sayfalarına yazdırdıkları yazıların bu detaylarda öne çıkması en önemli gereksinim gibi gözüküyor. İşte SEO bunun için kullanılan bir araç. Başta öğrenmesi zor gibi gelebilir ancak, birkaç video izleyerek ya da makale okuyarak kendini bu konuda çok hızlı bir şekilde geliştirebilirsin. Kullanman gerekmese bile SEO hakkında bir fikrin kesinlikle olmalı.

Freelance Yazarlık İşine Nasıl Başlanır?

Evet, artık freelance yazarlığın detaylarına, bu işi yapabilmek için hangi özelliklere ve yetilere sahip olman gerektiğine tümüyle hakimsin. İster cep harçlığı çıkarmak isteyen bir üniversite öğrencisi ol, ister freelance yazarlığı yeni mesleğin haline dönüştürmek isteyen bir şirket çalışanı ol, üretmek ve kendini bu alanda geliştirmek istiyorsan doğru yerdesin. İyi yazı yazdığına inanıyorsan, yukarıda detaylıca anlattığımız özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan, freelance yazar olmak için gereken öz disiplin bende var diyorsan, hemen şimdi buradan yazarlık başvurunu yaparak hızla gelişen bu sektöre ilk adımını atabilirsin.


Seninle tanışmak için sabırsızlanıyoruz! Hobin mesleğin, mesleğin ise özgürce yaratabilmek olsun…

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter