Blog İçeriği Nedir?
Blog içeriği genellikle samimi ve dinamik bir dil ile bir kişi ya da grup tarafından yazılan ve bilgi paylaşma amacı taşıyan metinlerdir. Bu içeriklerin yer aldığı web siteleri ise kullanım amacına göre kişisel blog, topluluk blogları, şirket blogları ve tematik bloglar olarak çeşitlenir. Günlük olarak kullanılan bloglar tamamen kişiseldir. Bu kişiler herhangi bir konuda duygu ve düşüncelerini, yaptıkları seyahatleri, kullandığı ürünleri ya da sadece gün içinde yaşadıklarını anlatabilir.
Community blog olarak da adlandırılan topluluk blogları ise yalnızca üyelik sistemi ile çalışır ve kayıtlı üyelere açıktır. Üyeler, genellikle belirli bir konu üzerine ve standart topluluk kurallarına uyarak blog içeriği paylaşabilir. Tartışmaya açık olan içerikler, topluluk yöneticisi ya da admin tarafından kontrol edildikten sonra paylaşılır. Bu blogların amacı tek bir kişi ile sınırlı kalmadan sayfayı büyütmek ve seviyeli bir tartışma ortamı yaratmaktır.
Genellikle uzman kişilerin yazdığı tematik bloglar ise yalnızca belli bir konu üzerinde yoğunlaşır. Teknoloji, yemek tarifleri, seyahat rehberleri bu kategoriye örnek olarak verilebilir. Şirketlerin kendi müşteri kitlesine ulaşmasını sağlayan şirket bloglarında ise çoğunlukla hizmet ya da ürünler ile ilgili bilgilendirici ve faydalı içerikler sunulur.
Blog İçeriği Ne Amaçla Kullanılır?
Blog içerikleri yalnızca kişisel tecrübeleri paylaşmak ve insanlara ulaşmak amacıyla yazılabileceği gibi ticari bir faaliyete de dönüşebilir. Reklamlar, satış ortaklıkları, abonelikler, fiziksel ya da dijital ürün satışları ile blog içeriklerden para kazanmak da mümkündür. Reklamlar, organik trafiği yüksek olan bir blog içeriği üreticisinin düzenli gelir elde etmesini sağlayabilir. İçeriklerin ve blog sitesinin popülerliği ne kadar artarsa kazanç da o kadar fazla olur. Örneğin, kış turizmi ve seyahatlerin anlatıldığı bir blog içeriği için kalın kıyafetlerle ilgili bir reklam bu sayfada gösterilebilir. Satış ortaklığında ise bir hizmet ya da ürünün bağlantı linki, hazırlanan blog içeriğine eklenir. Ziyaretçi, içeriği okurken bu bağlantıya tıkladığında satış ortağının sitesine yönlendirilir. Bu noktada, okuyucuların güvenini kaybetmemek için şeffaflığa önem verilmesi faydalı olur.
Markalar ise müşteriler ile bir bağ kurmak ya da kurulan bağı sürdürmek için güçlü bir pazarlama aracı olan blog içeriklerini kullanılır. Dijital kanallarında daha fazla trafiğe ihtiyaç duyan markalar, blog içeriklerden faydalanabilir. Bu sayede müşterilerin karar verme sürecine de olumlu katkıda bulunabilirler.
Blog İçeriği İçin İdeal Kelime Sayısı Ne Olmalıdır?
Etkili bir blog içeriği için kelime sayısına da dikkat etmek gerekir. Kelime sayısı, konuya ve blog içeriğinin uzun ya da kısa olmasına göre değişiklik gösterir. Ancak, en az 600-800 kelimelik bir blog içeriği okuyucuya istenen bilgileri verebilir. Uzun ve detaylı bir blog içeriğinde ise kelime sayısı 1500-2000 civarında olabilir. Arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek için blogda hem uzun hem de kısa içerikler bulunması faydalı olur.
Blog İçeriği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Blog oluşturmak kolay olsa da içeriklerin okunmaya devam etmesini sağlamak ve okuyanlardan yorumlar almak zor olabilir. Başarılı ve ilgi çeken bir blog için sürekli yazmak, okuyucuların sorularına yanıt vermek, yorumları takip etmek ve gerektiğinde içerikleri güncellemek gerekir.
Blog Konusu
Yazılan içerikle iyi bir etkileşim almak için içerik konusunu dikkatle seçmek gerekir. Bu noktada öncelikle hedef kitle ve bu kitlenin ilgi duyduğu alanlar düşünülebilir. Her konudan bahseden bir blog yerine belli bir konuya yönelik içerikler yazmak ve niş bir alana yönelmek de ilgiyi artırabilir.
Dikkat Çekici Başlık
İlgi çekici bir başlık, içeriğin zaman içinde arama motorlarında üst sıralara çıkmasını ve daha çok okuyucuya ulaşmasını sağlar. Blog konusu ile ilgili yapılan aramalarda okuyucular aynı başlıkla yazılan pek çok içerikle karşılaşabilir. İçeriğin dikkat çekmesi ve diğer içerikler arasından sıyrılması için özgün ve yaratıcı bir ana başlık kullanmak gerekir.
Alt Başlıklar
Kolay okunan bir blog içeriği, okuyucuların sayfada çok daha uzun süre kalmasına yardımcı olur. Bunu başarmak içinse alt başlıklardan yararlanmak gerekir. Alt başlıklar ve kısa paragraflar sayesinde okuyucunun dikkatinin dağılması önlenirken sayfada daha fazla vakit geçirmesi sağlanabilir. Alt başlıklar altında maddeleme ve numaralandırma yapmak sıklıkla kullanılır.
Görseller
Blog içeriğine artı değer katmak ve okunurluğu artırmak için görsellerden yararlanılabilir. Okuyucuların çoğu bir blog içeriğine yalnızca göz gezdirir. İçeriğin sıkıcı olmasını önlemek ve okuyucunun sayfada daha fazla kalmasını sağlamak içinse ilgi çekici görseller kullanılabilir. İnternette bulunan herhangi bir görselin kaynak belirtmeden kullanılması etik olmadığı için blog içeriklerinde ücretsiz görsellerden yararlanılabilir. Pek çok web sitesinden, yazılan konu ile ilgili dikkat çekici ücretsiz görseller bulmak mümkündür.
SEO Uyumu
İçeriğin SEO dostu olması ise içeriğin görünürlüğünü artırır. Arama motoru optimizasyonu uygun şekilde yapılmış olan içerikler, arama motorlarında üst sıralara yükselir. Bu sayede bloğun daha çok okuyucuya ulaşması mümkün olur. Bu noktada anahtar kelime kullanımına da dikkat etmek gerekir. Blog içeriğinin konusuna uygun olarak okuyucuların en çok arattığı kelimeler ya da kelime grupları da içerikte geçirilmelidir. Aynı zamanda ana başlıkta ve alt başlıklarda anahtar kelime kullanarak görünürlüğü artırmak mümkündür. Ancak çok sayıda ve art arda anahtar kelime kullanımı SEO çalışmasına zarar verir. Anahtar kelimelerin içerikte doğal ve kullanılan dilin kurallarına uygun bir biçimde cümle içinde kullanılması önemlidir.
Orjinallik
Çoğu kişi blog içeriği yazarken farklı kaynaklardan yararlanarak ilham alır. Ancak başlıklar da dahil olmak üzere içeriklerin yaratıcı, nitelikli ve özgün olması gerekir. İçerik, bu sayede daha fazla görüntülenerek daha çok kullanıcıya ulaşabilir.