arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
28 Mayıs, 2019

Başarılı Blog Hazırlama Rehberi

Bu yazımızda; blogu başarılı kılan teknik özellikleri ve nitelikleri, başarılı bir blogger olmanın yollarını tüm detaylarıyla inceliyoruz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

1994 yılında üniversite öğrencisi Justin Hall, İnternette dünyanın ilk “kişisel sayfa”sını oluşturur. 1997’de John Barger’ın Robot Wisdom isimli platformu için “Logging the web” kelimelerinin kısaltılmışı olan “Weblog” tanımı kullanılır. Weblog’un blog olarak anılmaya başlandığı 1999’da İnternet’te 23 blog varken, 2006 yılının ortalarında İnternette 50 milyon blog yer almaktadır.


Günümüzde İnternette toplam 2 milyara yakın blog ve web sitesi mevcuttur ve tahmin edersiniz ki bu sayı gittikçe artan bir hızla çoğalmaktadır.


Başarılı Blog Hazırlama Rehberi 2019 yazımızda: Başarılı Blogun Teknik Özellikleri, Başarılı Blog İçeriğinin Özellikleri ve Başarılı Blogger'ın Özelliklerine değineceğiz. Konumuz uzun. Gereksiz hiçbir bilginin yer almadığı, okuyanın gerçekten faydalanacağını düşündüğümüz net bir içerik hazırlamaya çalıştık. İyi okumalar.

Blog nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Blog, bilgi paylaşımı yapmak amacıyla oluşturulan, web sitelerine göre çok daha sık güncellenen, genellikle bir kişi veya bir grup tarafından içeriği hazırlanan ve genellikle resmi olmayan dile sahip çeşitli içeriklerin sunulduğu web sitesidir.


Bloglar; kişisel blog, temasal blog, topluluk blogu ve şirket blogu olarak dört ana çeşitte incelenebilir. Kisisel blog, bir kişi tarafından yazımına başlanılan ve o kişinin isteği doğrultusunda her türlü içerik sunabilen blogdur. Temasal blog bir konu üzerine kurulan blogdur; teknoloji, oyun, yemek; hatta daha spesifik konuları dahi ele alabilen bloglardır: Vejeteryan yemek tarifleri gibi.


Topluluk blogları ise üyelik sistemi ile çalışır. Blog üyelerinin gönderdikleri içerikler blogda yayınlanır. Bu topluluklar genellikle yine belli bir konu üzerine birleşmiş kişilerden oluşurlar ve komünite olarak da anılırlar.


Şirket blogları ise günümüzde kuruluşların bir içerik pazarlaması aktivitesi olarak kurdukları blog tarzıdır. Bu bloglarda şirketler kendi alanlarıyla ilgili tüketicilerine ve potansiyel tüketicilerine faydalanabilecekleri değer sağlayan içerik sunarlar.

Blog İçeriğinin Bir Kuruluş İçin Önemi Nedir?

Blog yazıları içerik pazarlamasının en önemli araçları arasında yer alır.

Blog içeriği trafik sağlar: Blog içeriği blogunuza ve dolayısıyla web sayfanıza trafik sağlar. Bu da markanızın bilinirliği açısından oldukça önemlidir.

Blog içerikleri firmalara otorite ve güvenilirlik sağlar: Okuyucunun ve hedef kitlenin gözünde “danışılacak bir kuruluş” imajının oluşmasını sağlar. Örneğin diabetik ile ilgili yapılan aramalarda ilk sıralarda yer alan hastane ve kuruluşlar, o işe en önem veren, en çok bilgisi olan kurumlardan biri imajını elde edebilirler.

Potansiyel müşterilere ön-satış yapar: Bir konuda merakı olan kişi o konuyu araştırdığında iyi bir blog yazısı ile karşılaşırsa, o yazıyı sağlayan kurum aklında kalacaktır. Daha önce arama yaptığı konuyla ilgili satın alma aşamasına geldiğinde ise ilk olarak, ona fayda sağlamış, bilgi vermiş olan bu marka aklına gelecektir.

İyi blog yazısı yayılır ve kurumun tanıtımını sağlar: Özgün ve iyi kurgulanmış, özellikle ihtiyaçlara çözüm getirmeye yönelik içerikler sosyal medyada paylaşım ile yayılarak firma ya da marka tanıtımını sağlarlar.

Blog içeriği SEO için gerekli ve önemlidir : SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu olarak adlandırdığımız kavram için blog yazıları çok önemlidir. Blog içeriğiniz sayesinde, arama motorunun algoritması daha çok ziyaretçinin blogunuzu ziyaretini algılayacak ve dolayısıyla blogunuz ve markanız SERP ( Search Engine Results Page) yani arama motoru sonuç sayfasında daha iyi yerlere yükselecektir.

Blog içeriğiniz ziyaretçileri aksiyon almaya yönlendirir: Normal Internet kullanıcıları, aradıkları bir kavram - kelime nedeniyle blogunuzu ziyaret ederek, yayınladığınız blog yazısı sayesinde ikna olabilir ve bir ürün satın almaya yönelebilirler. Blog yazılarında genellikle okuyucuyu aksiyona yönlendiren cümleler bulunur. Bu aksiyon, satın almadan web sitesi üyeliğine kadar değişebilir.

Uzun dönemli bağlılık sağlar: Diyelim ki bir şehri gezmeye gideceksiniz. O şehirle ilgili ön araştırma yaparken şehrin ismi sizi bir araç kiralama firmasına yönlendirdi. Firmanın o şehirle ilgili öneri ve bilgiler verdiği yazıyı çok beğendiniz. Yazıda ayrıca bu şehirde nasıl araç kiralanacağı bilgisi de, araç kiralamanın ne kadar iyi bir seçenek olacağı bilgisi de var. Blogunu okuduğunuz araç kiralama firması önceden tercihleriniz arasında yoksa dahi ilk tercihiniz olmaz mı? Memnun kaldığınız takdirde her gezinizden önce ilk o blogun tanıtım yazısına bakmaz mısınız? Yine bir araç kiralama ihtiyacınız olduğunda bu markayı tercih etmez misiniz? Büyük olasılıkla edersiniz.

Bloglar; hedef kitleyi daha iyi anlamak, kampanyaları ya da ürünleri test etmek, haber yaymak için de idealdir: Blog içeriği ile bir firmanın elde edeceği avantajlar arasında hedef kitlesi ile daha güçlü iletişim kurmak yer alır. Blogda; yeni bir ürün tanıtımı, lansmanı ve kampanyalar ile ilgili içerikler oluşturulabileceği gibi, forum ve yorum sayfaları gibi geri bildirim sağlayan sayfalar da oluşturulabilir.

Başarılı Bir Blogun 12 Teknik Özelliği

Kişisel, temasal, topluluk ya da kurumsal, başarılı bir blogun teknik ve yapısal bazı özellikleri blogun başarısında etkin rol oynar.

1) Blogunuz için iyi bir domain ismi bulun: Dikkat çekici, kolay anlaşılır, tercihen içerdiği konuyla ilgili domain isimler, size kolay ulaşılmasını ve unutulmamanızı sağlayacaktır. Örneğin Pinterest, beğenilen konunun “pin” edilmesi yani iğnelenmesi ve “interest” yani ilgi kelimelerinin birleşimidir.

Mümkünse "com" uzantısını tercih etmelisiniz. Aynı ismin net uzantısını da satın almanız daha sonra oluşabilecek taklitlerle uğraşmamak için mantıklı bir davranış olacaktır. Beğendiğiniz alan adı daha önce alınmış diye içinde tire (-) olan alan adları veya aslının kopyası gibi görünen alan adlarını tercih etmeyin. Başka bir isim bulun ki, kopya imajı blogunuza yapışmasın.

2) Blogunuz mutlaka mobil uyumlu olmalıdır: Sitenizin tasarımı ya da teması mutlaka mobil uyumlu olmalıdır. Yani siteniz bilgisayarınızda ne kadar güzel görünüyorsa telefonunuzda veya tablette de o kadar iyi görünmelidir. We Are Social Ocak 2018 araştırma verilerine göre, internet trafiğinin %53'ü mobil telefonlardan, %4'ü tabletlerden, %43'ü bilgisayarlardan gelmektedir. İnternet trafiğindeki mobil kullanım oranı hızla artmaya devam etmektedir.

3) Blogunuzda güvenliği sağlayabilmelisiniz: Ne kadar düşük sayıda ziyaretçiniz olursa olsun blogunuzu virüs, spam ve saldırılardan korumak için blogunuza güvenlik programı ya da uygulaması kurmalısınız.

4) Temanın önemi: Blogunuz için seçeceğiniz tema yani bir bakıma blogunuzun tasarımı, ne kadar basit ve kolay algılanır olursa o kadar rahat okunacak ve kullanıcı dostu olacaktır.

5) İçerik yönetim sistemleri (CMS) veya profesyonel ajanslar: Blogunuzu bir ajansa yaptırabilir ya da içerik yönetim sistemlerinden size en uygun olanıyla blog hazırlamayı seçebilirsiniz. İçerik yönetim sistemlerinden bazılarını: Wordpress, Joomla, Drupal, Typo3 olarak sayabiliriz. Dünyada en çok kullanılan sistem hâlâ Wordpress’tir. Blogunuzu bir ajans hazırlayacaksa; güvenilir, yaratıcı ve profesyonel bir ekip bulmanız çok önemlidir.

6) Karakter, punto: Blogunuzda kullanacağınız yazı karakteri okunaklı ve her işletim sisteminde rahatça görünebilen genel karakterlerden biri olmalıdır. Sans-serif fontları, Verdana en çok tercih edilen karakter çeşitleridir.

Karakter büyüklüğü olarak adlandırdığımız punto da okunulabilirliği yüksek bir şekilde ayarlanmalıdır. Küçük puntoları okumakta zorlanan insanları sayfadan uzaklaştırmamak adına her zaman büyük yazıyı tercit emeye çalışın.

7) İyi bir hosting sağlayıcı bulmalısınız: Blog adı ve blog alanını satın alacağınız hosting firmasının güvenilir, kolay ulaşılabilir, profesyonel hizmet sağlayan bir firma olduğundan emin olmalısınız.

8) Blogunuza en uygun plug-in programlarını yüklemelisiniz: Eğer CSM sistemi kullanıyorsanız; casche, SEO, Mailing, Contact formlar gibi uygulamalar blogun en önemli ihtiyaçlarındandır. Sitenizi kendiniz hazırlıyorsanız, bu uygulamaların işlevini görecek yazılımlar hazırlamalı ya da özel hazırlatıyorsanız blogunuzda bu ihtiyaçlara cevap veren yazılımların varlığından emin olmalısınız.

9) Yüklenme hızı: Siteniz hızlı olmalıdır. Hızlı açılmalı, sayfalar arası geçiş çok kısa sürede gerçekleşmelidir. Ziyaretçilerin %40’ı 3 saniyeden fazla beklemeden siteyi terk etmektedirler. Hız, hem kullanıcı açısından hem de SEO açısından oldukça önemlidir. Google hızlı siteleri sever. Yeni algoritması mobile first indexing (mobil öncelikli indeksleme) ile mobilde indekslemenin en önemli ölçütlerinden biri de hız olacaktır.

10) Sosyal paylaşım butonu: Blogunuzda, kullandığınız tüm sosyal paylaşım platformlarına ait butonlar yer almalıdır. Hatta bu butonlar her blog yazısının bitiminde bulunursa okuyucuyu okur okumaz beğendiği içeriği paylaşmaya yönlendirecektir.

11) Kendi site adınıza sahip olun: Blogunuzu bir içerik sistemi ile hazırlıyorsanız, ücret vermeden blog hazırlamak istiyorsanız CMS ismi blog isminizin arkasında görünecek şekilde adresiniz oluşturulur. Ücretli olan uygulamalarda ise CMS eklentisi adreste yer almaz. Yalnizca kendi seçtiğiniz isim ile yola çıkmanız sizi çok daha kuvvetli yapacaktır.

12) Avatar ve Favicon Hazırlayın: Avatarlar, sanal medyada sizi tanımlayan küçük görsellerdir. Favicon ise yine internet adres bölümünde sitenizin adresinin yerine kullanılan sembolik resimdir. Bu semboller zamanla blog isminize gerek olmadan sizi hatırlatacaktır.

Başarılı Bir Blog İçeriği Hazırlamanın 38 Püf Noktası

1) Yazılarınız özgün olmalıdır: Mutlaka özgün olun. Diğer kaynaklardan yararlanın, bilgilerinizi güncelleyin ya da yeni bilgiler edinin ama tüm bunları kendi diliniz ve düşünceleriniz ile yorumlayarak yazın.

2) Araştırma yapın: Yazınız için doğru düzgün bir araştırma yapmalısınız. Üstün körü yaptığınız araştırma sonucunda öğreneceğiniz yalan yanlış bilgiler trafik almayan herhangi bir içeriğe dönüşecektir. Hiç yazmayın çok daha iyi.

3) Hedef kitleniz için yazın: Önce hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve isteklerini düşünün, kendinizi onların yerine koyarak, ne öğrenmek istediğinizi düşünerek içerik konularınızı belirleyin.

4) Yazınızı daha değerli kılın: Yazınızdaki rakamsal veriler, istatistikler, tablolar yazınızı güçlendirecek ve değerini arttıracaktır.

5) Konunuzu Daraltın (Niş bir alana yönelin): Her şeyden bahseden bir blog olarak ayakta kalmanız çok zor olacaktır. Genel bir konunun alt bir segmentini kendinize hedef olarak seçerseniz daha derin bilgi verebilirsiniz ve daha çok başvurulan olmanız kolaylaşır.

6) Kötü içerikten ve tembellikten kaçının: Okuyucunuz sizi beğenmiş ve takip ediyorsa bu demek değildir ki kendisine daha sık ve daha kaliteli bilgi gönderen bir blogla sizi aldatmayacak. Yani planlı olun, periyodik olarak içerik üretin ve içerikleriniz kaliteli olsun. Okuyucunuza değer verdiğinizi gösterin.

7) Optimizasyon yapın: Blog, teknoloji, içerik gibi konularla ilgili yeni bilgilere açık olun. Google’ın sürekli değişen algoritmalarını, trendleri ve her türlü yeniliği takip edin. Tüm bu gelişmelere göre yazılarınızı ve blogunuzu optimize edin. Örneğin liste içeriğin en çok tercih edilen içerik çeşitlerinden olduğunu öğrendiğinizde güvendiğiniz içeriklerinizi liste içerik haline dönüştürerek tekrar yayınlayabilirsiniz.

8) İçeriğinizi yüksek sesle okuyun: İçeriğinizi yazmanız bittikten sonra mutlaka yüksek sesle okuyarak düzeltmelerinizi yapın. Yüksek sesle okumanız hataların çok daha kolay farkına varmanızı sağlayacaktır.

9) Samimi ama ölçülü olun: Yazınızı bir arkadaşınıza yazıyor gibi içten ve samimi yazın ama saygı ölçüsünü kaçırmayın.

10) En iyi yazınızı güncelleyin: İyi yazılarınız belli bir okuyucu kitlesine ulaşabilmişse, bu özelliklerini kullanın ve farklı yorumlar katarak güncelleyin.

11) Objektif Olun: Objektif yazdığınızda daha güvenilir ve inandırıcı olacaksınız. Bunun için öncelikle olay ve bilgileri objektif değerlendirmeniz gerekmektedir.

12) Okuyucular pozitif dil ve düşüncelerden hoşlanır: İnsanlar zaten zor olan günlük hayatlarının içerisinde pozitif düşünce ve bakış açılarıyla hazırlanmış içerikler okumak istiyorlar. Bunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

13) Önemli günleri takip edin: Hitap ettiğiniz kitle için önemli günleri takip edin. Blog içeriklerinizde önemli günleri işleyebilir, üyelerinize kutlama vb. mailleri gönderebilirsiniz.

14) Günceli takip edin: Ülkenizde veya dünyada önemli bir olay ya da gelişme olduğunda bilginiz olsun. Bunu, yazılarınız ve paylaşımlarınızla bir fırsata çevirebilirsiniz. Aynı zamanda toplumsal olaylara duyarlılığınızı da gösterirsiniz.

15) Okuyucularınızla iletişim içinde olmalısınız: Blogunuza üye olma seçeneği olmalı ve üyelerinizle iletişim halinde kalabilmelisiniz. Yazılarınızla ilgili haberleri e-mail ile gönderebilir, sosyal medya platformlarındaki sayfalarınızda paylaşabilirsiniz.

16) Beğendiğiniz içeriği birebir kopyalayamazsınız ama alıntı yapabilirsiniz: Sakın başka bir siteden yazının bir bölümünü kopyala- yapıştır yapmayın. Arama motorları bunu fark edecektir. Çalıntı içerik mutlaka cezalandırılır. Blogunuz Google dehlizinin en derinliklerine gömülür. Kaynak göstererek alıntı yapmak ise yazınızı güçlendirir ve inandırıcılığını arttırır.

17) Eğlenceli yazın: Yazı diliniz kadar yazı ruhu da çok önemlidir. Daha çok okutan dil samimi dildir. Okuyucular eğlenceli yolla aktarılan iyi bilgiyi tercih ederler. Yazınızı sıkıcılıktan kurtarmak için okuyucunun seveceği şekilde eğlenceli, komik bir dil kullanabilirsiniz.

18) Yardım alabilirsiniz: Blogunuz başarılı oldu ve işlerinizin yoğunluğu sebebiyle potansiyeli olduğuna inandığınız blogunuza yazı yetiştiremiyorsunuz. Bu noktada, sürekliliği sağlamak adına başka yazarlar ile çalışabilirsiniz.

19) Eleştirilerden öğrenin: Eleştiri ve geri bildirim gerçekten çok değerlidir. Sizi daha iyi sonuçlara yönlendirir. Blogunuza ya da içeriğinize gelen eleştirilerden öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye çalışın. Eleştiriler karşısında kaba ve itici olmamaya özen gösterin.

20) Görsel Kullanın: Görsel bir yazıya nefes molası katar, sıkıcılığı alır ve yazıyı renklendirir. Görsel kullanılan yazılar her zaman görsel olmayanlara oranla daha fazla okunur. Ayrıca görsel SEO için de çok önemlidir. Google görsel aramalarında görseliniz sayesinde blogunuza ulaşanlar olabilecektir. İnfografik kullanımı da, bir konuyu öğrenmede kolaylık yaratması nedeniyle, giderek artmaktadır.

21) Noktalama işaretleri ve dil bilgisi: Yazım ve dil bilgisi kurallarına hâkim olmalısınız. Noktalama işaretleri, okurken yazıyı anlamsızlaştırma ya da okunuşu kolaylaştırma veya zorlaştırma özelliğine sahiptir.

22) Yazılarınız SEO uyumlu olmalıdır: Arama motorlarında anahtar kelimeler ile arama yapıldığında ön sıralarda yer almayan bir içeriğin hiçbir değeri yoktur çünkü kimse içeriğinize ulaşamayacaktır. İnsanlar, aramalarının sonuçlarında 2. sayfa sonuçlarına dahi bakmamaktadırlar, ilk sayfanın ilk sıralarında yer almalısınız. SEO ile ilgili bilgi alabilmek için internette birçok kaynaktan faydalanabilirsiniz. Blogunuz için birçok SEO uygulaması ve programı da bulabilirsiniz.

23) Anahtar kelime araması yapmayı öğrenin, doğru kelimeleri seçin: Anahtar kelimenizi oluşturmak için nasıl anahtar kelime araması yapacağınızı bilmeniz gerekir. Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Web’deki sözlükler, Twitter gibi sosyal paylaşım platformları, Google Trends, rakipler ve anahtar kelime bulucu birçok programdan nasıl yararlanabileceğinizi araştırın ve yararlanın.

24) İlgi çekici ve etkili başlık: İçeriğinizin en önemli unsurlarının başında ilgi çekici başlığınız gelir. İnsanlar içeriğinizi ilk önce başlığınıza göre okuyup okumayacaklarına karar vereceklerdir. Başlığınızı çok iyi düşünmelisiniz.

25) İyi bir giriş: İçeriğinizin ne olduğunu ilk bölüm olan girişte anlatırsınız. Girişiniz etkileyici, ilgi çekici ve merak uyandırıcı olmalı.

26) Gizemli içerikler merak uyandırır: Yazınıza gizem katarsanız, okuyucu merakla okumaya devam edecek, yazının sonuna kadar sürüklenecektir.

27) Alt başlıkları unutmayın: Alt başlık kullanımı yazıyı kolay okunur hale getiren en önemli unsurlardan biridir. Okuyucunun dikkatini toplamasını sağlar, gözlerini dinlendirir ve dağılan konsantrasyonunu tekrar yazıya yöneltir.

28) Listelemelerde tekrar yapmamaya dikkat edin: İçeriğinizdeki listelerde aynı maddeyi farklı şekilde söylememeye dikkat edin. Yazıyı daha uzun hale getirmek için gösterdiğiniz bu çaba "kandırmaca" olarak algılanabilir.

29) Okuyucunuzu olaya dâhil edin: Okuyucunuzu da içeriğinize davet edin. Bunu, onlardan yorum yapmalarını isteyerek ya da içeriğinizi ilgi çekici bir soru ile bitirerek mümkün kılabilirsiniz.

30) İçeriğinizin uzunluğu da önemli: İçeriğiniz yeterli uzunlukta olmalıdır. Son araştırmalara göre, uzun içerikler SEO açısından daha verimli.

31) Yönlendirin: Yazınız okuyucuyu faydalı bir olaya yönlendirsin. Göğüs kanseri ile ilgili bir yazı sonunda kadınların kendilerini kontrol etmelerini ve bir sağlık kuruluşunda gerekli testleri yaptırmalarını sağlıyorsanız gerçekten faydalı olabilmişsiniz demektir.

32) Paylaşımı kolaylaştırın: Yukarıda da belirttiğimiz gibi sosyal medya paylaşım butonları yazınızın hemen sonunda bulunsun. Hatta şimdilerde yazarın bazı değerli cümlelerinin altında hemen “Twitter'da paylaş” ibaresi bulunuyor ve bu kısa içeriğin tam da yazarın istediği şekliyle paylaşılması sağlanıyor.

33) Link vererek blogunuzu güçlendirin: Yazınızda diğer içeriklerinize linkler vermeniz diğerlerinin de okunmasına ve bu içeriğinizin güçlendirilmesine yol açacaktır.

34) Kısa paragrafları tercih edin: Okuyucu uzun paragraflar ve uzun cümlelerden sıkılır. Sonuna geldiğinizde başı unutulan cümleler yazmayın ve paragraflarınızı uzun tutmayın.

35) İyi bir Meta açıklaması yazın: Arama motorları yazınızı Meta açıklamanıza göre de sıralayacaktır. Meta açıklamanız içeriğinizi temsilen arama motoru arama sonuçlarında gösterilmektedir.

36) “Bold” yani koyu renk çok sık kullanmayın. Sürekli koyu yazı kullanırsanız kıymetini kaybedecektir. Asıl öne çıkartmak istediğiniz nokta ikincil önemli noktaların arkasında kalacaktır.

37) İtalik kullanmayın, zor okunur: Yazınızda italik (yana yaslanmış) font kullanmayın, yazınızı karmaşık kılar.

38) Boş beyaz alanlar bırakın: Yazınızda paragraflar arası boşluklar bırakın. Göz yorulduğunda insan okumak istemez. Okuyucunun gözlerini dinlendirmek için içeriğinizi boğucu sıklıkla yazmayın, araya boşluklar, beyaz alanlar bırakın.

Başarılı Bir Blogger’ın Özellikleri

- Kendiniz olun, doğal yazın.

- “Oku blogger oku”: Sürekli bir şeyler okuyun. Sürekli kendi alanınızla ilgili araştırın, yeni trendlerden haberdar olun. Medium gibi yabancı veya ulusal bloglara üye olun.

- Kendinizi ve çevrenizi geliştirin: Sektörünüzü; yazı, içerik ya da dijital pazarlama ile ilgili gelişmeleri takip edin, organizasyonlara, webinarlara katılın, çevre edinin.

- “Yaz blogger yaz”: Sürekli yazın, her gün yazın. Yazı yazmak; yaratıcılığı, pratikliği arttıracak ve sizi hızlandıracaktır.

- Sinirlerinize hakim olun: Yazılarınıza gelen eleştiriler ne kadar uç olsa da okuyucuyu alttan alın ve cevap yazın.

- Bir rutininiz olsun: Gününüz, haftanız, ayınız planlı olsun. Yazılarınızın hazırlanma ve yayınlanma tarihleri planlı programlı olsun.

- Yürüyen TDK olun: Dil bilgisi kuralları ve noktalama işaretleri ile ilgili çalışın, dil bilgisine hakim olun.

Başarılı bir blog için tüm bu unsurları yerine getirmelisiniz ya da ister kişisel blogunuz ister kurum blogunuz olsun, işi bu işin uzmanlarına teslim edebilirsiniz. Onlar, sizin amaçlarınızı, isteklerinizi dinleyerek ve kendi uzmanlıklarını işe katarak yukarıdaki özelliklere sahip içerikler üretebilirler. Siz zamandan kazanırsınız, firmanız arama motorlarında yukarılara tırmanır, bilinirliği ve yeni müşteri kazanımı artar.

Nasıl bir yol çizeceğinize siz karar vereceksiniz; fakat bu içinde bulunduğumuz dinamik yarışta kararlarınız arasında mutlaka blog içeriği üretimi olmalı.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter