arrowarrow
İçerik Pazarlaması

Yüksek Trafik Çeken İçerik Nasıl Üretilir

Hem tık alacak, hem de okuyucularınız için değer yaratacak içerikler üretmek için uygulayabileceğiniz minik adımlar ve kullanabileceğiniz araçlar burada.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

İçerik pazarlaması, dijital pazarlamanın temel araçlarından biri. Hatta bir pazarlama platformunda 1000 pazarlama uzmanının katıldığı anket sonuçlarına göre, uzmanlar içerik pazarlamasını pazarlamanın özü – merkezi olarak görüyorlar. Bu yazımızda içerik fikrinin oluşturulması adımından başlayarak, içeriğin hazırlanması, pazarlama-yayınlama ve ölçüm süreçlerini ve en önemlisi bu süreçlerde bize yardımcı olacak program, eklenti ve uygulamaları anlatmaya çalışacağız. Sonra trafik denince akla gelen başka çok önemli bir konuya ele alacağız: Yüksek trafik çeken içerik nasıl hazırlanır?

1) FİKİR OLUŞTURMAK: İçeriğiniz Ne ile İlgili Olmalı?

Sitenize yüksek trafik kazandıracak bir içerik hazırlamak istiyorsanız işe iyi bir içerik konusu bulmak ile başlamanız gerekiyor. Konudan yola çıkıp en uygun anahtar kelimelere ulaşabilir ve içeriğinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Kimi zaman da bulduğunuz bol trafik sağlayacak anahtar kelime veya popüler içerikler size iyi bir konunun kapılarını açacaktır. Konu, fikir ve anahtar kelime bulma konusunda Türkiye ve yurt dışından pazarlama uzmanlarının önerdiği bazı araçlar size yardımcı olacaktır:

Konu, başlık, fikir ve anahtar kelime saptamak aşamasında profesyonellerin çoğunlukla tercih ettiği programlar ve araçlar: keywordtool.io, ubersuggest.org, SEMrush, List.ly, Google Adwords, Keyword Planner, KWFinder.
Google, Google Trends, Pinterest, Twitter Trending Topics popüler aramalar ve popüler konular ile ilgili fikir verebiliyor.
İçeriğinizle ilgili daha önceden yazılan içeriklere ve en yüksek trafikli sosyal medya içeriklerine ulaşmanızı, yaratıcı ve yönlendirici fikirler almanızı BuzzSumo ve SimilarWeb sağlıyor.
Fikri Oluştururken Daha Fazla Yönlendirici Bilgiye Ulaşabilmek İçin: Consumer Barometer (Google desteği ile yapılandırılan sitede kullanıcı alışkanlıkları bilgileri edinebilirsiniz), Beyin Fırtınası Platformu olarak: Yutongo ve faydalanabileceğiniz istatistikler sunan: Worldometers

2) İÇERİK HAZIRLIĞI: İçeriğinizi En Mükemmel Şekilde Hazırlayabilmek

İçeriğinizin konusunu, başlığını, anahtar kelimelerini buldunuz. İçeriğinizi yazmaya başladığınız andan tamamlayana kadar ve daha sonrasında uygunluk kontrolünü yapmak ve dağıtımına hazırlamak için kullanacağınız birçok program, uygulama ve web sitesi mevcut. Pazarlama profesyonellerinin tercihi olan bazı kaynaklar ise aşağıda sıralanıyor:

SEO (Search Engine Optimizasyonu / Arama Motoru Optimizasyonu): Özellikle Wordpress için Yoast SEO gibi programlar, yazınızı hazırlarken sizi uyararak yönlendiriyor, yazınızın taslağı bittiğinde ise puanlıyor ve size düzeltilmesi gereken noktaları gösteriyor. Moz Pro (abonelik ile hem SEO hem analiz araçlarını kullanabiliyorsunuz) Searchmetrics de SEO, detaylı analiz ve raporlama hizmeti veriyor.

Görsel Kaynak: İçeriğinizde kullanacağınız görselleri bulabileceğiniz bazı siteler: Shutterstock, iStockphoto, Canva, pixabay, bigstockphoto, 99designs, Unsplash.

Özgünlük Kontrol Programları: Copyscape, Duplichecker, Siteliner, Plagiarisma, Plagium, ThePenSters, Small Seo Tools gibi programlar ve web siteleri, yazınızın özgünlük kontrolünü sağlıyorlar. Özgün içerik SEO açısından en önemli unsurlardan biri olduğundan, hazırladığınız içeriklerin tamamen yeni ve özgün olması kontrol etmeniz gereken noktalar arasında.

Video düzenleme ve yayınlama: İçeriğinizde video varsa ya da içeriğiniz yalnızca video içeriğiyse Camtasia, Animoto veya Biteable çokça kullanılan programlardan bazıları.

İnfografik oluşturmak: Piktochart, Visual.ly ve Infogr.am, kullanımı basit ve oldukça beğenilen sonuçlar çıkaran programlar.

Anket Aracı: Survey Monkey ve Google Forms ile içeriğinize anketler yerleştirebilirsiniz.

3) İÇERİK PAYLAŞIMI: İçeriğinizi Hangi Mecralarda, Nasıl Paylaşmalısınız?

İçeriğinizi hazırladıktan sonra hatasız bir şekilde paylaşabilmeniz için size yine büyük yardımları olacak bazı web sitelerine ve hizmetlere başvurabilirsiniz.

İçerikleri paylaşma aşamasına geldiğinizde ise size: Hootsuite ve Latergram.me yardımcı oluyor. Buzzsumo‘nun “Influencers” (popüler kişiler / etkileyenler) bölümünden, konunuza uygun bulduğunuz popüler kişiye ulaşarak yayılım yapabiliyorsunuz.

Paylaşım - Dağıtım: Buffer birçok profesyonelin ilk tercihi, Yayınlamada başarılı bir takvim kullanmak için ise Hubspot Editorial Calendar önerilebilir.

Sosyal Medya Analizi: SimplyMeasured, Sprout Social ile sosyal medya analizlerinizi gerçekleştiriyorsunuz.

Proje Yönetim Araçları olarak önerilen iki başarılı program: Basecamp ve Trello. Ayrıca ekibinizin ihtiyaçlarına göre Airtable da oldukça pratik olabilir.

Düzenleme: Coschedule, Hootsuite, Buffer paylaşımların otomatik düzenlenmesini zamanlayarak size büyük yardımda bulunuyor.

4) ÖLÇÜMLEME ve RAPORLAMA - İçeriğin Etkilerini Ölçümlemek

Konumuzun başında 1000 pazarlama uzmanı ile yapılan bir araştırmadan bahsetmiştik. İşte aynı araştırma sonuçlarına göre içerik yayınlandıktan sonra etkisini ölçümlemeyenlerin oranı %20’nin altında. Peki diğerleri en çok neyi görmek istiyorlar? Uzmanların %69’u içeriğin ne kadar trafik çektiğini, %55’i kullanıcı bağımlılığını - sürekliliğini, %36’sı hedefe ulaşma oranlarını, %27’i ise satışa dönüşüm oranlarını öncelikli olarak bilmek istiyorlar. Yani ölçümleme tüm bu verileri ve hatta çok daha fazlasını sağlayabiliyor.

En önemlisi alınan verilerin raporlanması ile bir dahaki içerik çok daha özenli hazırlanabiliyor veya optimizasyonlar yapılabiliyor. %20’nin altında kalan etkiyi ölçümlemeyen grup ise neler kaybettiklerinin henüz farkında değil.

Arama Verileri, Görünürlük, Ölçümleme: Google Analytics, Google Search Console, Yandex Metrica, her zaman ulaşım halinde olmanız gereken veriler sunuyor, veriler ışığında içerik optimizasyonu yapmanızı, haberdar olmanızı, trafik akışınızı bildiriyorlar. Hubspot Analytics de çok faydalı bir program ama pahalı denebilecek bir ücret yapısına sahip. Conductor, görünürlük ve arama konularında yol gösterici oluyor.

Raporlamada çokça kullanılan programlar ise, BoomSocial ya da Socialbakers, Searchmetrics de raporlama hizmeti veriyor.

Fikrin doğumundan başlayıp raporlamaya kadar giden tüm içerik sürecinde hangi araçların sizlere yardımcı olabileceğine değindikten sonra bir içeriğin yüksek trafik elde etmesi için içerik yazarının yapması gerekenlere göz atalım.

37 Küçük Adımda Yüksek Trafik Çeken İçerik Nasıl Üretilir

1) İçeriğinizde listeler kullanın. “İçerik Pazarlamasında Kullanmanız Gereken 10 araç” gibi bir başlıkla ve bu başlığı liste halinde açıklayan bir içerikle düz yazı içeriklere oranla daha yüksek bir trafik elde etmeniz çok büyük bir olasılık.

2) “Nasıl Yapılır” gibi sorulara cevap veren içerikler hazırlayın: “İnternet’te kaliteli içerik nasıl hazırlanır?” konulu ve başlıklı bir içerik, arama motorlarının seveceği tarz bir başlık içerir çünkü çoğu insan arama motorlarına bir şeylerin nasıl yapılacağını soru cümlesi ile sormaktadırlar.

3) Influencer’la (popüler kişi) “soru cevap içerikleri” hazırlayın: Influencerlar’a da içeriğiniz ile ilgili olarak danışmışsanız ve bunu başlığınızda da vurgularsanız okunma oranınızın yükseleceğini öngörebilirsiniz. Daha az popüler olup, sizin alanınızda insan etkileme potansiyeline sahip uzmanlardan haberdar olarak onlara ulaşabilirsiniz ve onlara mail ile soru ulaştırabilirsiniz.

4) Başarı hikayeleri ilgi çeker. İlgi uyandıran bir kişinin başarı hikayesi ya da başarı ile sonuçlanmış bir öykü her zaman ilgi çeker. Anlatılan bir firma başarısıysa rakip firmalar dahi konuyla ilgili bilgi edinebilmek için o içeriği tüketecektir.

5) Yeni ürün tanıtımı, lansman haberleri hedef kitlenizin ilgisini çekecektir.

6) Endüstri haberlerini içeren içeriklerin trafiği yüksektir çünkü sürekli bilgi edinmek isteyen bir grup halihazırda mevcuttur. Konferans, organizasyon haberleri gibi sektörünüze dair başlıca haberler hakkında detaylı içerikler oluşturmak trafiğinizi arttıracaktır.

7) Videolar ve sosyal medya mecralarındaki canlı yayınlar oldukça popüler ve yaratıcılığa açık içerikler olabilir.

8) Infografik hazırlayın. İnsanların görseller yoluyla bilgi almaları da anlamaları da daha kolaydır. Ayrıca infografik çok kolay paylaşılarak yayılabilecek bir içerik şekli olduğundan, uzun vadede daha fazla tık getirecektir.

9) İnteraktif içerikler hazırlayın. Bunu ülkemizde en iyi yapan platformlardan biri Onedio. Sürekli anket ve testlerle okuyucuyu içeriğin içine alıyor ve okuyucu bir oyun gibi bir testten diğerine sürükleniyor.

10) Ülkemizde henüz çok yeni kullanılmaya başlanmış olsa da yurt dışında en önde gelen içerik çeşitleri arasında yer alan “case study” yani vaka analizlerini de içeriğinize ekleyebilirsiniz. Anlatmak istediklerinizi örnek somut bir vaka yoluyla, bol kanıt ve veri kullanarak anlatın ve ziyaretçiyi olayın içine katın.

11) e-Kitap da yeni yeni kullanılmaya başlayan bir içerik çeşidi. Arama motorlarının uzun blog yazılarına daha çok değer vermesi, e-Kitapların yüksek trafik çekmek konusundaki şansını gösteriyor.

12) Sektörünüzle ilgili popüler kişilerle işbirliği yapın: Influencerların yaptıkları tanıtımlar onları takip eden büyük kitleler tarafından izleniyor ve onlar sayesinde içeriğinizin trafik alması kaçınılmaz oluyor.

13) Anlaşılır ve basit bir dil kullanın. Eğer zor ve/veya teknik bir konu anlatıyorsanız dahi konuyu mutlaka alt başlıklara bölün ve anlaşılacak basit kelimeler ile anlatmaya çalışın.

14) Bol paragraf kullanın ve sık metinlerinizi bölerek okuyucunun gözünü dinlendirin, onu sıkmayın. Metni kocaman, sona ermeyen uzun bir paragraf gibi sunmak yerine küçük, anlamlı parçalara bölün.

15) Listelerinizi rakam veya gözün ayırt edeceği şekilde madde işaretleri ile hazırlayın. Sıkışık bir paragraf gibi görünen bir liste çekici olmayacağı gibi, okuması ve takip etmesi de zor olacaktır.

16) İç ve dış link kullanın. Hem daha fazla bilgi vermiş olun hem de sitenizde dolaşım sağlayın. Linkler ayrıca SEO açısından da fayda sağlayacaktır.

17) Vurgu: Önemli noktaları, kelimeleri bir bakışta gösterebilmek için bazı kelime veya cümleleri koyu, büyük veya renkli yazarak vurgulayın.

18) Rakamsal veri: Metninizi güçlendirmek için rakamsal veriler kullanarak daha elde tutulur ve güvenilir olun.

19) Okuyucuya yorum yaptırın: Güncellenen içerik arama motorunda yükselecektir. Eklenen her yorum içeriği güncellenmiş olarak gösterir. Ayrıca yorum yorumu veya paylaşımı getirebilir.

29) Mizah katın. Mizah her zaman ilgi çekici olmuştur. İnsanı sıkmaz, okumayı sürdürmesini sağlar ve paylaşımı sağlar.

30) Yaratıcı, sıra dışı yani öngörülemez olun: Öngörülemez olduğunuz takdirde sizi sıkılmadan takip edeceklerdir. Yaratıcı ve farklı olun. Konunuz ciddi olsa dahi her zaman yaratıcı yaklaşımlar deneyebilirsiniz.

31) İçeriğinizi oluşturmadan önce mutlaka pazar analizi yapın. Hedef kitlenize yönelik içerikler üretiyor olmanız, bu içeriklerin tüketilmesi açısından büyük önem taşıyor.

32) Anahtar kelime analizi içerik pazarlamasının en önemli noktalarındandır. İyi seçilmiş anahtar kelimeler içeriğin trafiğini yüzde yüz arttıracaktır.

33) Yaratıcı, dikkat çekici bir başlık seçin. Başlığınızda anahtar kelimenize yer verin.

34) İçeriğinizde görsel kullanmaya gayret edin. Görsel etkileyicidir. Yazıdan sıkılan gözleri dinlendirir, daha iyi anlamaya yol açar.

35) İçerik uzunluğu önemlidir: Önceleri 500 kelimeye kadar içerikler güzel trafik alabiliyorsalar da şu anda 1000 kelime üzeri içeriklerin arama motorlarında daha yüksek noktalara gelebildiklerini görüyoruz. Tabii yazıyı uzun tutmak için gereksiz bilgi vermek eninde sonunda zarara yol açacaktır, bu noktada fayda sağlama odaklı içerikler üretmeye çalışmanız önemli.

36) SEO çok önemli ama içeriğin önüne geçmemeli. Anahtar kelimeyi gereğinden fazla kullanmaya çalışmak, arama motorunda ön sıralarda yer alabilmek amacını okuyucunun gözüne sokan bir içerik hazırlamak, içeriğin ana fikrini verene kadar konuyu uzatıp durmak mutlaka içeriğin trafiğine zarar verecektir. İçerik kalitesi önceliğiniz olmalıdır.

37) Networking yapın. Kendi konularınızda ya da yardımcı konularda kaliteli içerik üreten yazarlarla iletişim kurun. Onları referans verin. Onlar da sizi referans versinler, sosyal medya üzerinden yazılarınızı paylaşsınlar.

İçeriğiniz için önceden plan ve araştırma yaptığınız, içerik sürecinde yukarıda belirttiğimiz araçlardan faydalandığınız ve yazımızda belirttiğimiz ipuçlarını dikkate aldığınız durumda yüksek trafiğe ulaşacağınıza inanıyoruz.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter