arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
9 Haziran, 2021

Turizm Sektöründe İçerik Pazarlamasının Önemi

Turizm sektörü için içerik pazarlaması çok önemli bir rol oynuyor. “Başarılı bir dijital pazarlama için turizm ve seyahat firmaları nasıl içerikler üretmeli?” ve “Gezi rehberi içerikleri nasıl yazılır?” gibi soruların yanıtlarını burada topladık!

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Turizm Sektöründe İçerik Pazarlamasının Önemi

İçerik pazarlaması, özellikle turizm sektörü için oldukça kritik bir rol oynar. Sosyal medyanın hayatımızdaki rolünün günden güne artmasıyla, turistlerin çoğu gitmek istedikleri yerler hakkında internetten ve özellikle sosyal medyadan bolca araştırma yapıyor. Bu nedenle, turizm şirketlerinin hedef kitlelerinin sorularını cevaplamak ve onlar için güvenilir bir bilgi kaynağı olmak amacıyla dijital pazarlama alanına yatırım yapması, satış olarak şirketlere güzel bir geri dönüş sağlayabiliyor.

İçerik Pazarlaması Turizm Sektöründe Nasıl Bir Rol Oynar?

Gezginlerin seyahat kararlarını vermeden önce mutlaka internetteki arama motorlarından veya sosyal medyadan aktif bir şekilde faydalanması, turizm endüstrisinde dijital pazarlamanın son derece tatmin edici sonuçlara ulaşmasının temel sebebi. Gezi planını yapan kişiler interneti sadece seyahatlerinden önce değil, seyahatleri sırasında ve gezi sonrasında da ilgili aramalar yapmak veya sosyal medya platformlarına gönderi yapmak için kullanıyor.


Turizm sektöründe içerik pazarlaması; bütün ilgiyi markaya çekmeden, tüketici davranışını değiştirmeyi amaçlayan, markanın kişiliğini yansıtan bir hikâye anlatım stratejisiyle hareket etmeli. Bu sebeple, turistlerin seyahat kararlarını etkileyecek içerikler üretmek, içerik pazarlaması stratejilerini oluşturmada ana amaç haline geliyor.

Başarılı Bir Dijital Pazarlama İçin Turizm ve Seyahat Firmaları Nasıl İçerikler Üretebilir?

Turizm sektöründe içerik pazarlaması, işletmelerin gezginler arasında popülerliğini artırarak satışları maksimize etme amaçlı kullanılıyor. Gerek seyahat planlama aşamasındaki kişilerin uçak bileti, otel veya araç kiralama gibi hizmet ve ürünlere ulaşmasında, gerekse seyahat sonrası yapılacak değerlendirmelerde markanın güvenilirliğini sağlam bir temele oturtmak için kullanılabilecek içeriklerde ise dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta var.

img
Başarılı bir dijital pazarlama için hedefe özgü gezi rehberlerine odaklanmak, içerik pazarlama stratejilerinizden olabilir. Bu içeriklerde seyahat makaleleri ve mutlaka yapılması gereken etkinliklerin listelerine yer verebilir, ayrıca sosyal medyayı gezileri hakkında yayın yapmak için kullanan influencer’larla röportaj veya iş birliği bile yapabilirsiniz.

#1 Hedefe özgü seyahat makaleleri oluşturun.

Dijital pazarlama stratejileri için blog sayfaları oluşturan başarılı turizm ve seyahat şirketleri, web sitelerinin bu sayfalarını turistlere yönelik bilgilendirici ve dikkat çekici yazılar yayınlamak için kullanıyor. Siz de hedefe özgü, merak uyandıracak içerikler sunacağınız bir blog sayfası oluşturarak potansiyel müşterilerinizi web sitesine davet edebilirsiniz. Bu gibi seyahat makalelerine yapılacaklar listeleri ve konaklama alternatiflerini de ekleyerek içeriklerinizi daha da güçlendirmek de içerik pazarlamasında önerilen noktalardan birkaçı. Böylece hedef kitleniz için güvenilir ve yol gösterici bir kaynak konumuna gelebilirsiniz.

Bu içerikleri turistlerin Google’da ne tür anahtar kelimeleri arattığını kontrol ederek oluşturmak da oldukça önemli. İçeriklerde yerel insanların gündelik hayatlarına dair bilgiler verebileceğiniz gibi satın alınacak şeyler, ziyaret edilmesi gereken plajlar, barlar ve kafeler gibi araştırılan konular için Google Anahtar Kelime Planlayıcı, SEMRush, ahrefs gibi araçlardan anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.

#2 Mutlaka yapılması gereken etkinliklerin listelerini oluşturun.

Gezilecek yer ile ilgili spesifik bir konu hakkında hazırlanan liste içerikleri de başka bir popüler seyahat içeriği türüdür. Belirli bir mevsimde ziyaret edilecek en iyi yerlerden, belirli bir yerde mutlaka yapılması gereken en iyi aktivitelere, denenmesi gereken en iyi yiyeceklere ve satın alınacak en iyi turistik eşyalara kadar çeşitli listeler oluşturabilirsiniz.

“Mutlaka yapılması gerekenler” temalı bir içeriğin güçlü bir tabana ulaşabilmesi için ilgi çekici bir başlığa ve nefes kesen görsellere sahip olması gerektiğini de unutmayın. Bu şekilde oluşturulacak yazılar için bazı örnek konu başlıkları şu şekilde olabilir:

·     “Muson Yağış Sezonu Sırasında [yer ismi] Mutlaka Görülmesi Gereken 6 Yer”

·     “[yer ismi] Tatiliniz Sırasında Denemeniz Gereken 10 İlginç Yemek”

·     “Yaz Sezonunda Kaçırılmaması Gereken 21 Festival”


#3 Gezgin influencer’lar ile iş birliği yapın.

Gezi influencer’ları dünyayı dolaşarak çeşitli gönderiler, canlı yayınlar ve vloglar ile ziyaret ettikleri mekanları kendi bakış açılarıyla kitlelere sunan, sosyal medya platformlarında popüler olan kişilerdir. Günümüzde markalar, turistleri tur programlarına teşvik etmek için popüler gezi influencer’larıyla iş birliği yaparak daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor. Dolayısıyla takipçi sayısı yüksek olan influencer’larla röportaj veya affiliate marketing (satış ortaklığı) şeklinde iş birliği yapmak da önerilen pazarlama stratejilerinden biri.

Gezi Rehberi İçeriği Nedir?

Gezi rehberleri, dünyanın dört bir yanındaki turistik yerlerle ilgili detaylı bilgiler içeren yazılar olarak tanımlanabilir. Gezi rehberi içerikleri okuyucularına seyahatlerle yönelik ipuçları, fikirler ve arka plan bilgilerini, hatta yerel bakış açıları sunar.


Gezi rehberi içerikleri, okuyucuyu bölgeyi ziyaret etme yönünde harekete geçirecek, merak uyandırıcı ve etkileyici bir giriş ile başlayabilir. Ardından, gidilecek yerle ilgili ulaşım yolları açıklanarak okuyucu bilgilendirilebilir. Okur kitlesinin ihtiyacına göre; bütçelerine uygun tatil önerileri arayan turistlere ya da açık hava meraklılarına veya sporseverlere hitap eden, gidilecek bir yerdeki başlıca ilgi çekici rotaların neler olduğunu anlatan içerikler, başarılı gezi rehberleri için en iyi örnekler arasında.

img

Gezi Rehberi İçeriği Nasıl Yazılır?

Bir gezi rehberi içeriği hazırlamak oldukça heyecan verici bir süreç olabilir, ancak aynı zamanda çok titiz bir çalışma da gerektirir. İnternette ve kitapçılarda pek çok farklı türde gezi rehberine ulaşmak mümkün, bu nedenle gezi rehberinizin öne çıkması için hedef kitlenize benzersiz ve gerekli bilgilerle dolu içerikler sunmalısınız. Gezi rehberi içeriği oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli ipuçları arasında şunlar bulunuyor:

#1 İçerik yazarlarıyla çalışıyorsanız, içerikler için net yönergeler hazırlayın.

İçerik üretiminin tamamında olduğu gibi, gezi rehberi içeriklerinin üretim süreci için de her zaman atılması gereken ilk adım, yazarlar için açık ve net bir yönerge hazırlamaktan geçer. Yazarlara verilen talimatlar ne kadar açık olursa, müşterinin veya editörün beklentileri o kadar eksiksiz karşılanır.

#2 Yazmak istediğiniz gezi rehberi türüne karar verin.

Bir gezi rehberi içeriği oluşturmanın ilk adımı, ne tür bir gezi rehberi yazacağınıza karar vermekten geçer. Belirli bir şehre giden okuyucular için bilgilendirici bir içerik mi oluşturmak istiyorsunuz? Yoksa, Orta Doğu’da tek başına seyahat etmek isteyenlere öneriler sunmak mı? Veya, yemek yemeye düşkün turistleri, Singapur'u ziyaret ederek açık hava pazarlarında dolaşmaya mı ikna etmek istiyorsunuz? Yazmaya başlamadan önce aşağıdaki gezi rehberi türlerinden birini seçerek işe koyulabilirsiniz:

 

  • Belirli bir istikamete yönelik gezi rehberleri

  • Özel ilgi alanlarına yönelik gezi rehberleri

  • Finansal turizme yönelik gezi rehberleri

  • Hikâye anlatımı türüne odaklanmış gezi rehberleri


img

#3 Gezi rehberi içeriğiniz için kendinize özgü bir bakış açısı geliştirin.

Gezi rehberi için içerik yazarken sonraki adım, bakış açınıza karar vermektir. Bu, içeriğinizi hangi kitlenin okumasını istediğinize yönelik belli başlı kararlar vermek anlamına gelir. İçerikleriniz belirli bir demografiye doğru şekilde hitap ederse daha başarılı sonuçlar alırsınız.

#4 Gezi rehberi içeriklerinize görseller ekleyin.

Gezi rehberleri içeriklerinizin rahatça okunabilmesi için paragraflarınızı kısa tutmalı, her konu için ayrı alt başlıklar kullanmalısınız. Bu amaçla yazı içinde listeleme ve okuru başka makalelere yönlendirmek için linkler de kullanabilirsiniz.


Ancak her şeyden önce, bir gezi rehberinde en çok aranan şeylerden biri olan görsellerin kullanımına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Nitekim seyahat etmek görsel bir aktivitedir; sitenizi ziyaret edenlere yazıdaki rotalara ait özgün fotoğraflar eklemek de ziyaretçilerinizi harekete geçirmek için kullanabileceğiniz bir pazarlama stratejisi olabilir.

#5 Okurun duygularını harekete geçirin.

En bilgilendirici gezi rehberleri bile bir hikâye anlatır. Gezi rehberindeki içerikler, okuyucuya bir sonraki uçağa atlayıp, adı geçen cazibe merkezini ziyaret etme isteği uyandırmalıdır.


Örneğin; “Alpler’de yürüyüş yapmak neden eşsiz bir tecrübe?” veya “Yunanistan’da bir tekne kiralayarak gezmek neden tercih edilmeli?” gibi sorulara vereceğiniz cevaplar sayesinde gezi rehberi içeriğinizin öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Gezi Rehberi Örnekleri

İlk örneğimiz Pegasus’un kendi web sitesinden. Türkiye’nin en çok tercih edilen havayolu kuruluşlarından biri olan Pegasus, potansiyel müşterilerine ayrıntılı bir gezi rehberi sunuyor. Verilen detaylı bilgilerin başlıklara ayrıldığı bu sayfada, uçak biletine satın almaya yönlendirici kısım ise sayfanın en başında, sağ tarafta okuyucuların ilk dikkatini çeken elementlerden biri.

 

minified

 

Türk Hava Yolları’nın e-dergisi Skylife’ın New York rehberi sayfasının en üstündeki görseli “Genel Bilgiler”, “Konaklama”, “Yapılacaklar Listesi” ve “Yeme-İçme” butonlarıyla filtrelenen canlı bir harita takip ediyor. Sayfanın devamındaki ayrı bölmelerde verilen bilgilerin arasında ise okuyucu New York Pass satışına ve Türk Hava Yolları’nın mobil uygulamasına yönlendiriliyor.

 

min

 

Özlem Akçin’in kişisel blogundaki “Kış Tatiline Araç ile Çıkacaklara 15 Altın Öneri” başlıklı yazı ise hedef kitlesine sağlayacakları bilgilerle güvenilir bir kaynak olmak isteyen seyahat veya araç kiralama şirketleri için çok iyi bir örnek. Bu şekilde ayrıntılı, okuyucuya merak ettiği tüm bilgileri veren bir yazı oluşturmak, ziyaretçilerinizi müşterilerinize dönüştürmeye yardımcı olabilir.

 

min

 

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter