arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
21 Ağustos, 2019

Marka Kişiliği Oluşturma Aracı Olarak İçerik

Günümüzde pazarlama stratejileri arasında vazgeçilemez bir yeri olan marka kişiliği, içerik pazarlamasıyla el ele gider. Sektörünüze göre içerik üretmeniz gerektiğini biliyorsunuz; bir hava yolu şirketiyseniz gezi rehberi, bebek ürünleri firmasıysanız ailelere yönelik içerikler üretirsiniz.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Günümüzde pazarlama stratejileri arasında vazgeçilemez bir yeri olan marka kişiliği, içerik pazarlamasıyla el ele gider. Sektörünüze göre içerik üretmeniz gerektiğini biliyorsunuz; bir hava yolu şirketiyseniz gezi rehberi, bebek ürünleri firmasıysanız ailelere yönelik içerikler üretirsiniz. Ancak içerik pazarlaması yapan, sektörünüzdeki tüm diğer şirketlerin de aynı çerçevede içerikler üreteceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu noktada marka kişiliği devreye giriyor; marka kişiliğinizi kullanarak kendinizi rakiplerinizden ayırabilir ve marka farkındalığı yaratabilirsiniz.

Marka Kişiliği Nedir?

Marka kişiliği; markanızın vizyon, misyon ve tarihinin yanı sıra, savunduğu değerleri ve özgünlüğünü yansıtma aracıdır. Amacı ise hedef kitlenizde farkındalık yaratmak ve sizi, rakiplerinizden ayırmaktır. Markanızın kişiliği aracıyla bir fikir, yaşam tarzı ya da amaç aktarabilirsiniz.


Hedef kitlesi tarafından tanınan birini markanın yüzü yapmak, bu alanda bir stratejidir. Ancak markanızı belli bir kişiyle bu şekilde eşleştirmek, uzun süreçte çeşitli problemler yaratabilir. Marka kişiliği oluşturmak için bir diğer seçenek ise içerik kullanmaktır. Daha erişilebilir olmanın yanı sıra bu yöntem markanız için daha sürdürülebilir ve daha verimli olacaktır.


Kitlenizle tüm etkileşimleriniz onlara sizin hakkınızda bir şey söyler. Bu sebeple markanızla ilgili tüm etkileşimlerinizi planlı ve bilinçli bir şekilde yapmak sizin için faydalı olacaktır. Bunun için profesyonel bir pazarlamacıdan, online içerik ve pazarlama platformlarından yararlanmak işinizi kolaylaştırır.

Neden Marka Kişiliğine İhtiyacım Var?

Sektör fark etmeksizin, marka kişiliği tüketici ile marka arasında bir ilişki oluşturmanın en kolay yoludur. “Ben x ürünü/servisi satıyorum, marka kişiliğine ihtiyacım yok” diye düşünebilirsiniz. Fakat günümüzde her sektörde, alanında en iyi olan markalar; marka kişiliğini oturtmuş ve hedef kitlesine ulaşmayı bilen markalardır. Hedef kitlenizin markanızı tanıması ve belli değerlerle eşdeğer etmesi, ürün veya servisinizin tercih edilmesinde önemli rol oynayacaktır.


Bu alanda güzel örneklerden bir tanesi, Merriam-Webster. 1828’den beri sözlük üreten ve günümüzde online bir sözlük olan Merriam-Webster, alanında lider olmakla birlikte, sosyal medya ve içerik üretiminde de en başarılı markalardan bir tanesi. Sözlük sektörü; marka kişiliği ve pazarlama stratejisi denildiğinde akla ilk gelen alan olmayabilir. Ancak Merriam-Webster’ın ilgi çekici ve paylaşılabilir blog ve sosyal medya içeriklerinden görüldüğü üzere, her sektörde marka farkındalığı yaratmak mümkün.

Marka Kişiliğine Göre İçerik Stratejisi Belirlemek

Marka kişiliğinin önemini biliyoruz, peki marka kişiliğimize göre nasıl içerik yaratırız/içeriklerimizle nasıl marka kişiliği oluştururuz?

1.   Tutarlılık

Markanın kendi tarihini, misyonunu ve vizyonunu bilmesi burada en önemli nokta. Bunların yanı sıra vermek istediğiniz mesajı ve yansıtmak istediğiniz idealleri belirlemeden marka kişiliğinizi oluşturmanız çok zor olacaktır. Bunları belirledikten sonra ürettiğiniz içeriklerde dil ve tonun diğer faktörlerle uyumlu olması gerekir. Marka kişiliğinde tutarlılık; markanın kendisini bilmesi ve düzenli olarak bunu yansıtması anlamına gelir. Unutmayın, markanızın kişiliğini siz bilmiyorsanız, ulaşmak istediğiniz kitlenin de bilmesi mümkün değil.

2.   Güvenilirlik

Tutarlılıkla el ele giden bir diğer faktör, güven yaratmak. Marka kişiliği kullanıcı kitlenize birleştirilmiş bir mesaj vereceğinden, güven algısı yaratır. Sattığınız bir ürün ya da servisin yanı sıra, temsil ettiğiniz idealleri de satmış olursunuz. Bu şekilde alıcıda “ne aldığını bilme” hissi yaratabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri içeriğin kalitesi; verdiğiniz mesajda bulunan hatalar ve yanlış bilgiler hedef kitlenizde güvensizlik yaratacaktır. Bu durumu bir profesyonelden yardım alarak önleyebilirsiniz. İçerik üreten bir platformdan yararlanarak ya da bir sosyal medya profesyoneli ile çalışarak kaliteli içerikler üretebilir ve markanızın güvenilirliğini artırabilirsiniz.

3.   Hatırlanırlık

“Reklamın iyisi kötüsü olmaz” halk arasında sıklıkla kullanılan bir ifadedir. Çok kötü ve markanızı zedeleyecek reklam yapmanın mümkün olduğunun altını çizmekle birlikte, markanın hatırlanırlığının ne kadar önemli olduğunu fark etmek adına, önemli bir söylem olduğunu belirtebiliriz. Sektördeki diğer markaların önüne geçmekte ve bir ihtiyaç durumunda akla ilk gelen marka olmakta, marka kişiliği göz ardı edilemez bir etkiye sahip.

4.   Etkileşimde olmak

Her platformun kendine özel kuralları olmakla birlikte; tüketici ile etkileşimde olmak, marka algınızı artırma yöntemlerinden biri olarak kullanılabilir. Hedef kitlenizin, ürettiğiniz içeriklerle etkileşime geçmesini sağlayarak; hatırlanabilir, interaktif bir platform oluşturabilir ve markanızın popülerliğini artırabilirsiniz.

5.   Özgün içerik üretmek

Markanıza içerik üretirken yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri, diğer markaların içeriklerini kopyalamak olacaktır. Özellikle popüler markaların içerikleri ve stratejileri başarılı göründüğü için, aynısını yapmaya çalışan birçok şirket çıkabiliyor. Fakat farklı bir markayı kopyalamak uzun vadede zararınıza olacak ve marka algınızı düşürecektir. Bunun yanı sıra farklı bir marka için çalışan bir strateji sizin için çalışmayabilir.


Marka kişiliğinizi belirledikten sonra, özgün, marka odaklı ve kişiselleştirilebilir içerik üretmek işinizi kolaylaştıracak ve hedef kitlenizde farkındalığınızı artıracaktır. Özellikle sektörünüzde bu alanda bir boşluk varsa, kaçırılmayacak bu fırsatı değerlendirerek markanızın ilk tercih haline gelmesini sağlayabilirsiniz.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter