Kullanıcı kitlenizin artması demek sizin artık 100 değil 1000 kişiye hitap etmeniz, 1000 kişi tarafından bilinmeniz ve 1000 kişiye ulaşabilmeniz demektir. Bu yüzden de birçok marka için önemli bir etmendir. Peki kullanıcı kitlenizi nasıl artırabilirsiniz? Gelin konuyu 5 adımda inceleyelim.
Kullanıcı kitleniz, markanızın hitap ettiği ve markanızın ürünlerini kullanan kullanıcılara verilen addır. Buna hedef kitle de diyebiliriz. Siz işe başlarken marka kimliğinizin hitap ettiği bir hedef kitle belirlersiniz. Örneğin bir kozmetik markası iseniz ilk hedef kitleniz kadın kullanıcılar olur, bir araba markasıysanız da erkekler. İlk etapta 100 kişiye ulaşabilen ürün veya ürünlerinizin bir süre sonra 1000 kişiye ulaşmasını istersiniz. Sonra iki bin, üç bin ve daha fazlası. Yani aslında kullanıcı kitlenizi arttırmak istersiniz. Kullanıcı kitlenizin artması demek sizin artık 100 değil 1000 kişiye hitap etmeniz, 1000 kişi tarafından bilinmeniz ve 1000 kişiye ulaşabilmeniz demektir. Bu yüzden de birçok marka için önemli bir etmendir. Peki kullanıcı kitlenizi nasıl artırabilirsiniz? Gelin konuyu 5 adımda inceleyelim.
Marka kimliği sizi siz yapan en temel özelliktir. Markanızı bir birey olarak düşünürseniz marka kimliğini anlamanız kolaylaşacaktır.
Hepimiz birer birey olarak farklı kimliğe sahibiz. Mesela A kişisi ciddi ve konuşmaya çekinilen, B kişisi daha az ciddi ve rahat konuşulabilen bir insan. Böyle olunca B’nin ismi geçtiğinde birçok kişinin aklına ilk olarak onunla iletişime geçmenin daha kolay olduğu gelir. A denildiğinde akıllarına ilk olarak ciddiyet geleceğinden ise bir şey sormak istediklerinde veya sohbet etmek istediklerinde öncelikle A’ya değil B’ye gideceklerdir. Marka kimliğinde de durum aynı. Markanızın kim olduğunu, vermek istediği mesajı net bir şekilde belirlemeniz ve ifade etmeniz çok önemli. Mesela Cartoon Network çizgi film kanalı olduğu için marka kimliği de eğlenceli ve neşeli bir özelliğe sahip. Aynı şekilde Dior markası kozmetik ve moda markası olduğu için daha sofistike bir kimliğe sahip. Kimliklerini ise hem logolarında hem de web siteleri ve sosyal medyalarında sergiledikleri tavır veya belirledikleri pazarlama stratejileri ile ortaya koyuyorlar.
Kısacası, marka kimliğinizi belirlediğinizde kime hitap edeceğinizi de belirlemiş olursunuz. Kullanıcı kitlenizi büyütmeye ise belirlediğiniz bu hedef kitleden başlar ve sonra bu hedef kitlenin pazarlama gücü sayesinde daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz.
Marka kimliğinize karar verdikten ve kimliğinizi oluşturduktan sonra yapmanız gereken ise kullanıcıların sizi anında bulabileceği ve ulaşabileceği bir yerde olabilmek. Hemen hemen her markanın kullanıcılarıyla irtibatta kalabilmek adına ilk tercihi web sitesidir. Marka web sitesi aracılığıyla;
Kendisini ve ürünlerini/hizmetini tanıtır,
Varsa kullanıcı yorumlarını paylaşır,
Kullanıcıların ürünlere veya markaya nasıl ulaşabileceğini belirtir,
Diğer irtibat platformlarını (özellikle sosyal medya adresleri) paylaşır.
Web siteniz sizin dijital kimliğiniz demektir. Günümüzde, kullanıcıların ürünleri artık market veya dükkanlardan ziyade markaların sitelerinden satın aldığını veya satın almadan önde buradan incelediklerini düşünürsek web sitenin önemine bir kez daha vurgu yapmış oluruz. Web sitenizi oluşturmak ise daha fazla kullanıcıya ulaşmanın temel adımlarından biridir. Bundan sonrası ise bu web siteyi “en iyi” hale getirmek.
Kimliğiniz, nerede bulunabileceğiniz, kullanıcılara vermek istediğiniz mesaj artık belli. Şimdi sıra kullanıcılarınızı tanımakta. Bu kısmı bir örnek üzerinden inceleyim. Diyelim ki siz X Üniversitesi’nde matematik profesörüsünüz. Bu da demek oluyor ki siz temel bilimlerden tutun mühendisliğe kadar her bölümden öğrenciye ders veriyorsunuz. Öğrencilerinize ders materyali veya sınav hazırlarken ne yaparsınız? Her bölümü ayrıştırırsınız ve o bölüme uygun olarak materyal hazırlarsınız. Böylece makine mühendisliğinin ders konusunu fizik veya matematik bölümüne vermezsiniz ve öğrenci kitlelerinize uygun etkili bir işleyiş izlersiniz. Öğrencilerinizin kim olduğunu bilir ve öğrencilerinizi iyi tanırsanız onların hangi konularda eksik olduklarını ve dolayısıyla üzerinde daha fazla durmanız gereken konuları bilirsiniz. Hatta öğrencilerinizin ilerleyen dönemde hangi konularda zorluk çekeceğini bile öngörebilir ve bu doğrultuda aksiyon alabilirsiniz. Gerekirse ek materyal hazırlar, fazladan bir saat ders koyarsınız ama en iyi sonucu da alırsınız.
Bu örnekte segmente ettiğiniz tüm öğrenciler sizin dersinizin kullanıcı kitlesidir ama her segment farklı kimlik özellikleri taşır. Bu bölümlere ve öğrencilere ne kadar hâkim olursanız dersinizi de o kadar iyi anlatır ve o derece sevilen bir profesör olursunuz. Aldığınız olumlu geri bildirimler sayesinde, bir sonraki dönem sizden ders almak isteyecek öğrenci sayısı 100’den 200’e çıkar.
Marka kimliğinizi ve web sitenizi oluşturdunuz. Kullanıcı kitlenizi de tanıyorsunuz. Onları nerede bulabileceğinizi ve kullanıcı segmentlerinize nasıl hitap etmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Peki bunları nasıl etkili hale getireceksiniz? Bu noktada devreye iyi içerik üretmek giriyor. İyi içeriğin kaliteliden başlayıp faydalı olmaya uzanan geniş bir tanımı vardır. Ancak burada önemli olan bir nokta, ürettiğiniz içeriğin kullanıcı kitlenize hitap etmesi ve onlara uygun olması. Bu yüzden kullanıcı kitlenizi iyi tanımanız çok önemlidir. İyi tanıdığınız bu kitleye iyi içerik üretmenin ilk adımı içeriklerin onlara hitap etmesidir. Başlangıçta verdiğim örnek gibi, bir kozmetik markasının arabalar hakkında içerik üretmesi, markanın neredeyse hiçbir kullanıcıya ulaşamaması demektir. Bu yüzden web sayfanızda ve sosyal medyanızda paylaşacağınız içeriklerin kullanıcıya hitap etmesi ve kullanıcı tarafından anlaşılır olması aynı zamanda da sıkıcı olmaması gerekir. Bir araştırmaya göre kullanıcıların %65’i görsel veya video içerikleri tercih ediyor. Özellikle video içeriklerde, 5 satırlık bir yazıyı kullanıcıya 30 saniye kadar kısa bir süre içinde ulaştırabilirsiniz. Kullanıcı için hem pratik hem de eğlenceli olacak bu içeriğin tercih edilme oranı da yüksek olacaktır. İçeriklerinizde aynı zamanda kullanıcı deneyimlerine de yer verebilirsiniz. Markanızın kullanıcıları için bu da oldukça iyi bir içerik olacaktır. Örneğin siz bir giyim markasıysanız ve sosyal medya hesaplarınızda ürünlerinizi daha önce kullanmış kişilerin yorumlarına yer verdiğiniz paylaşımlar hazırlıyorsanız, hem sosyal medyada etkileşim oranınız artacaktır hem de markanıza daha güvenilir bir imaj kazandıracaktır. Aldığınız aksiyonların doğal sonucu olarak kullanıcı kitleniz gittikçe artacaktır.
Sonuç olarak iyi bir içerik üretimi için 3 temel nokta, içeriklerinizin;
Kolay ulaşılabilir olması,
Kullanıcıyı sıkmaması ve
Kullanıcıya aradığını vermesidir.
Kullanıcı kitlenizi büyütmenin en önemli adımı, onlara ulaşmak. Kullanıcılarınıza ulaşmanın farklı farklı yolları olsa da günümüzde en kolay aracılar sosyal medya ve reklamlama. İstatistiklere göre, birçok iyi markanın istenilen ivmede büyüyememesinin temel sebebi kullanıcılara ulaşamamasıdır. Kullanıcılara ulaşmak için öncelikle onları nerede bulacağınızı bilmeniz lazım. Mesela daha çok gençlere hitap eden bir markaysanız sosyal medyada Instagram ve Twitter gibi platformlarda hitap ettiğiniz yaş gurubuna uygun paylaşımlarda bulunmanız kullanıcı sayınızı arttıracaktır. Yetişkinlere hitap eden bir marka iseniz Facebook veya televizyon reklamları aracılığı ile kullanıcılarınıza ulaşabilirsiniz. Aslında markanızı kullanan kitleyi tanıyorsanız onları nerede bulacağınızı da bilirsiniz. Bunlar dışında dikkat edebileceğiniz birkaç nokta ise şu şekilde;
Sosyal medyanızda markanızın web sayfasına yönlendirme yapın,
Web sayfanızda da sosyal medya hesaplarınızı paylaşın,
Sosyal medyayı aktif ve etkili kullanın,
Markanızı tanıtan ve kullanıcıların neden sizi tercih etmesi gerektiğini anlatan paylaşımlar yapın.
Mümkünse sosyal medyada veya yayın araçlarına reklam verin.
Kullanıcı kullanıcıdır, bu yüzden her kullanıcıyı yakalama hedefiyle strateji oluşturun.
Bu beş adımda kullanıcı kitlenizi arttırabileceğinize ve daha bilinir bir marka haline geleceğinize inanıyoruz. Nasıl sevilen bir marka olabileceğinize veya iyi içerik üretimine dair yazılarımızı da blogumuzda inceleyebilirsiniz.