arrowarrow
icerik.com
icerik.com
calendar-todo
16 Mart, 2022

Kategori İçeriği

Dijital pazarlama stratejilerinin giderek daha önemli bir parçası haline gelen kategori açıklamaları, özellikle satış odaklı markaların bu içeriklere yönelmesini sağlar. İlgili anahtar kelimelerle hazırlanan iyi bir kategori açıklaması sayesinde SEO’nun faydalarını gören markalar da bu içerikleri talep eder.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

Kategori İçeriği

Kategori Açıklaması Nedir?

Kategori açıklaması, web sitesi hiyerarşisinde ürün sayfalarının üzerinde yer alan ve ilgili kategoriyi anlaşılır şekilde tanımlayan metinlerdir. Sayfanın en altında ya da en üstünde yer alabilir. Hem arama motorları hem de ziyaretçiler için bu açıklamalar oldukça değerlidir. Özgün, kaliteli ve SEO dostu olacak şekilde hazırlanan kategori açıklamaları sayesinde markalar, sitelerine daha fazla ziyaretçi çeker. Aynı zamanda, arama motorlarında üst sıralarda gözüken açıklamalar ile potansiyel müşterilere erişim de kolaylaşır.

Kategori içeriklerinin özellikle on binlerce ürün satışı yapan e-ticaret siteleri için detaylı analizler sonucunda oluşturulması gerekir. Her bir ürünün bulunduğu sayfanın doğru kategorinin altında olması da önemli bir noktadır. Müşteriler, aradığı bir ürünü doğru kategorinin altında bulduğu zaman ziyaretçi sayısına paralel olarak satışlar da artabilir.

Kategori Açıklaması Ne Amaçla Kullanılır?

Kategori sayfaları, müşterilere markayı tanıtmanın ve ürünleri sergilemenin en kolay yollarından biridir. Binlerce ürün içeren bir e-ticaret sitesi kategori açıklamalarından yararlanarak en iyi dönüşüm oranını sağlayabilir. Bir e-ticaret sitesinde satılan ürünler değişse de kategori sayfaları kolay kolay değişmez. Bu nedenle, markaların kategori sayfalarını optimize etmeye zaman ayırması oldukça faydalıdır. Arama motorlarında yapılan aramalarda web sayfası kolaylıkla bulunabilir. Doğru bir dijital pazarlama stratejisi ve kategori içerikleri sayesinde milyonlarca web sitesinin önüne geçilebilir. Böylelikle nitelikli bir kategori içeriği, rakiplerin arasından sıyrılmaya ve potansiyel müşterileri çekmeye yardımcı olur.

Müşteriler, bu içerikler sayesinde ürün ya da hizmetler hakkında bilgi sahibi olabilir. Modellerin tüm özellikleri ve kullanım şekilleri ya da markalar hakkında açıklamalar yapılabilir. Ürün ve hizmetlerin tüm avantajlarının müşteriye çarpıcı başlıklarla doğru bir şekilde aktarılması, hedef kitlenin satışa yönelmesine yardımcı olur.

Kategori Açıklaması İçin İdeal Kelime Sayısı Ne Olmalıdır?

Kategori açıklamaları için bir karakter sınırlaması olmasa da bu içeriklerin en az 250-300 kelimeden oluşması faydalı olur. Ancak bu içerikler, hitap ettiği kitleye ve siteye göre 700-1000 kelimeye kadar çıkabilir. Kelime sayısı belirlenirken ilgili kategorinin aranma hacmi de dikkate alınır. Niş bir sektörde hiç bilinmeyen ve daha önce yazılmayan bir kategori için kısa bir açıklama yazılsa da bu içerik arama motorlarında üst sıralarda çıkabilir. Ancak rekabetin çok yüksek olduğu, neredeyse her e-ticaret sitesinin satışını yaptığı ürünleri içeren bir kategorinin açıklaması için kelime sayısı ayrıca belirlenmelidir.

Kategori Açıklaması Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

E-ticaret sitesini bir adım ileri taşımaya yardımcı olan kategori içerikleri hazırlanırken dikkat edilmesi önerilen 5 önemli nokta aşağıda listelenmiştir:

1. Hitap Dili

Kategori içeriklerinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri içerikte kullanılan dildir. Web sitesinde bulunan her bir içeriğin dilinin benzer olması bütünlük açısından önemlidir. Kullanılan dilin, markalanın kimliğiyle de örtüşmesi gerekir. Duruma ve ihtiyaca göre sen veya siz dili kullanmak, profesyonel fakat dinamik bir içerik hazırlamak müşterilerin harekete geçmesine yardımcı olabilir.

2. Kısa, Net ve Genel Bilgiler

Kategori içeriklerinde fazla edebi ve uzun cümleler kullanılmaması gerekir. 3-4 satırlık cümleler ya da uzun betimlemeler müşterinin sayfayı terk etmesine neden olabilir. Bu nedenle okuyucunun ilgili kategori hakkında kolaylıkla bilgi alabilmesi için cümlelerin kısa ve net olması büyük önem taşır. Amaca yönelik kategori içerikleri hikâye anlatımından da uzak durmalıdır. Kategori altında sıralanan ürünlerin özelliklerinden, kullanım şeklinden, faydalarından ve kullanım alanlarından bahsetmek yeterlidir. Ancak bunu yaparken cümlelerin özgün, yaratıcı ve faydalı olması gerekir. İhtiyaca yönelik, ürünleri tanıtmaya yardımcı olan içerikler müşterilerin ilgisini çeker. Çok bilinen ürünler için yapılan ansiklopedik tanımlar ve basmakalıp ifadeler ise müşterilerin sayfayı terk etmesine neden olabilir.

3. Anahtar Kelimeler ve SEO Çalışması

Müşteriler, herhangi bir ürünü arama motorlarında aratırken bir kod ya da ürün adı yazmak yerine doğrudan ilgili kategoriyi yazma eğilimindedir. Anahtar kelimeler de müşterilerin kategori ile ilgili en çok arattığı kelime ya da kelime öbeklerinden oluşur. Örneğin, tekstil ürünleri ile ilgili çok aratılan “kadın gömleği” bir anahtar kelimedir. Bir e-ticaret sitesinin kadın gömleği kategorisi için yazılan içerikte bu anahtar kelime ile birlikte uzun kuyruklu anahtar kelimeler (long-tail keywords) de kullanılmalıdır. “Beyaz kadın gömleği”, “kadın gömleği modelleri” gibi uzun kuyruklu anahtar kelimelerle birlikte içeriğin arama motorlarında üst sıralarda görünme olasılığı artar.

4. Harekete Geçiren Çağrılar

Kategori içeriklerinde müşterileri satın almaya yönlendirmek için Call to Action, yani eylem çağrılarında bulunmak faydalı olur. İçeriklerin en sonunda kullanılan bu cümleler, dijital pazarlama stratejilerinin de önemli bir parçasıdır. İçeriğin bu şekilde bitirilmesi, dönüşüm oranının artmasına ve istenen satış hedeflerine yaklaşılmasına yardımcı olur.

5. Bağlantı Linkleri

Müşterilerin sitede daha fazla vakit geçirmesini ve bilgi almasını amaçlayan kategori içeriklerinde iç bağlantı linkleri de kullanılabilir. Örneğin, “gömlek” kategorisi için hazırlanan içerikten hem bu kategoriye bağlı sayfalara hem de ilişkili başka kategori ve sayfalara bağlantı verilebilir. Müşteriler, gömlek kategorisinde araştırma yaparken doğrudan “beyaz erkek gömlek” sayfasına ya da “erkek kemer” kategorisine ulaşabilir.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter