arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
2 Haziran, 2021

Kategori Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

Hem SEO stratejileri hem de pazarlama hedeflerine hizmet eden kategori açıklamalarını doğru kullanmayı öğrenmek, satış odaklı hareket eden her marka için son derece önemli.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Kategori Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

Kategori sayfaları, özellikle e-ticaret siteleri için trafiği en çok çeken sayfalar olması nedeniyle, bu sektördeki markaların pazarlama stratejilerinin iskeletini oluşturuyor. SEO ve web tasarım uzmanlarının iş birliği ile hazırlanan bu sayfaların kaliteli içeriklerle kullanıcılara sunulması, sitenizi ön plana çıkaracak faktörlerden biri. Güçlü bir strateji ile optimize edilen bu sayfalar, organik trafiğin yönlendirilmesinde büyük bir potansiyel barındırıyor. İyi bir kategori açıklamasının getirdiği yararların farkına varan markalar, giderek artan bir taleple bu içerik türüne yöneliyor.

Kategori Açıklaması Nedir?

Kategori açıklaması, e-ticaret sitelerinin kategori sayfalarında yer alan ve ürünler hakkında ek bilgiler içeren kısa metinlerdir. Sitelerin hiyerarşik yapısı içerisinde, kategori sayfaları ana sayfadan sonra en çok trafik çeken sayfalar olarak öne çıkıyor. Bu sayfalarda yer alan kategori açıklamaları, markanın tercihlerine göre sayfanın en üstünde veya ürünlerin ardından gelecek şekilde sayfanın en altında konumlandırılıyor. Bir diğer deyişle, kategori açıklamaları sayfanıza yönelen potansiyel müşterilerinizi etkilemek için size bir fırsat sunan karşılama metni olarak düşünülebilir.


Kategori açıklaması, kullanıcıların aradıklarını bulduklarını ve doğru sitede olduklarını hissetmelerini sağlayan içerik olarak işlev görüyor. Bu içerikler, kullanıcıların siteye girdikten ne kadar süre sonra çıktıklarının oranlarını da (bounce rate) etkiliyor. 15 saniye kuralı olarak bilinen bu durumda, sitenizi kısa süre terk eden ziyaretçileriniz için içeriklerinizin yeterince çekici olmadığı ortaya çıkıyor. Markanın sunduğu hizmet ve ürünler hakkında metadata’lara kıyasla daha detaylı bilgi verme fırsatı sunan kategori açıklamaları, bu yönüyle farklı anahtar kelimeler kullanmak açısından da yeni bir kapı aralıyor. Dolayısıyla kategori açıklamaları, optimizasyon faktörleri ve kullanıcı deneyimi (UX) bağlamında, sayfanızın arama motorlarındaki sıralamasının yükselmesini sağlayarak potansiyel kitlenizle buluşmanızı kolaylaştırıyor.

Kategori Açıklaması Dijital Pazarlamada Neden Önemlidir?

min
Dijital pazarlama sektöründe yer alan sitelerin hiyerarşik yapıları içinde bulunan kategori sayfaları, arama motorlarındaki sıralama açısından yüksek sayfa itibarı yaratma potansiyeli barındırıyor. Ürünlerin kategorize edilmesi, sitenin kullanıcı arayüzünün geliştirilmesine katkı sunuyor ve bu sayede ulaşılabilirlik ve kullanım kolaylığı açısından verimlilik sağlanıyor. Tüm bunlar sitenin kullanıcılar açısından daha kolay keşfedilir hale gelmesine yardımcı oluyor.


Birçok e-ticaret sitesi, sadece ürün sayfaları aracılığıyla SERP puanlamasına bağlı sıralamaya giremiyor. Bunun nedeni, kullanıcıların güven oyu kazanmış olan rakip sitelerde yer alan aynı ürünlere daha çok yöneliyor olması. Bu noktada, makine öğrenme algoritmaları için önem kazanan bağlantı profilleri devreye giriyor. Yüksek itibara sahip olan sayfalara verilen dış bağlantılar sayesinde arama motorlarındaki sıralama yükseltilebiliyor. Tanınmış kaynaklara backlink verilmesi için kategori sayfaları site yapısı içerisindeki en ideal alanı oluşturuyor, bu da sıralama artırmaya yardımcı faktörlerden biri oluyor. Yine link tıklama oranı (CTR) açısından önemli role sahip olan kategori sayfaları için oluşturulmuş içeriklerde, iç bağlantılar aracılığıyla farklı alt kategorilere yönlendirmeler, ziyaretçilerin site içinde geçirdiği vakti yönetme konusunda fayda sağlıyor. Dolayısıyla, e-ticaret siteleri için kategori sayfaları trafik açısından anahtar rolde iken; aynı zamanda kategori açıklaması olarak yer alan içerikler aracılığıyla bilgi inşaası ve linkleme yapılmasında da oldukça uygun bir alan halini alıyor.


Kategori açıklamalarında kullanılan kısa metinler, arama motorlarına sayfa ile ilişkili anahtar kelimeler açısından önemli bir bağlam sağlıyor. Uygun hazırlanmış ve güçlü stratejilerle optimize edilen sayfalarda yer alan kategori açıklamaları, satış potansiyelini artırmada ve gelir sağlamada artış için gözde kaynaklar olarak görülüyor. Tüm bunlar, kategori açıklamasının e-ticaret sitelerinde arama motoru optimizasyon stratejileri açısından eşsiz konuma sahip olduğunu gösteriyor.

Kategori Açıklaması Nasıl Yazılır?

Küresel çapta en yoğun kullanılan arama motoru olan Google’a göre SEO’nun anahtar kuralı, sitede yer alan içerikleri arama motorları için değil, insanlar için üretmek. Dolayısıyla, hitap ettikleri kullanıcılar için hiçbir değeri bulunmayan ve yalnızca SEO için anahtar kelimelerle gelişigüzel doldurulan içerikler, arama motorlarının skorlama algoritmalarından kaçamıyor. Bu gibi içerikler de optimizasyon stratejileri bağlamında olumsuz sonuçlar doğuruyor.


min

 

Kategori sayfalarını arama motorlarının algoritmalarıyla optimize etmenin en iyi yolu kaliteli bir içerik oluşturulmasından geçiyor. İyi bir kategori açıklamasının ise kısa, özgün ve faydalı içeriklerden oluşması gerekiyor. Bunun için neler yapılması gerektiğine ise gelin birlikte detaylıca bakalım.

Kategori Açıklaması İçin SEO Uyumlu Anahtar Kelime Araştırması

İçeriklerde kullanılacak olan uygun anahtar kelimelerin seçimi, sağlam temeller oluşturmak için ilk kuraldır. Kullanıcılar, arama motorlarında spesifik ürün isimleri ve kodları ile arama yapmak yerine, aradıkları ürüne ulaşmak için genel kategori adlarını aratma eğilimindeler. Bu sebeple, site içerisinde kategori ve alt kategorileri kullanıcı aramalarıyla optimize etmek, onlara kolaylık sağlıyor ve arama motorlarının sitenizin yapısını anlamasını kolaylaştırıyor. Kategori açıklaması için içeriklerinizi oluştururken SEO uyumlu anahtar kelime seçiminde ahrefs.com gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.


min

 

Uygun anahtar kelimelerin seçiminde başvurulabilecek diğer bir strateji ise rakipleri gözlemlemek. E-ticaret sitelerinde sıralama, filtreleme ve kategorize etme sayesinde kullanıcılara iyileştirilmiş ve kolay bir deneyim sunmaya yönelik bir sistem olan yönlü gezinme ve sabit gezinme menülerinde rakip markaların kullandığı anahtar kelimelere göz atın. Bunlara bakarak site yapıları ve anahtar kelime kapsamlarına dair fikir edinebilir ve rekabet avantajı sağlayabilirsiniz.


Kategori açıklamalarında kullanılacak yeni anahtar kelimelerle birlikte arama hacmi açısından yeni bir fırsat doğuyor. Bu açıklamalarda, ürün sayfasında hedef alınmayan daha uzun kuyruklu veya kapsamlı anahtar kelimelere yer verilebilir. Ancak kategori sayfaları için anahtar kelime ve içerik stratejisi geliştirilirken, anahtar kelime yamyamlığı riskine karşı tetikte kalmak son derece önemli. Aynı anahtar kelimenin birden fazla sayfada hedeflenmesi, sayfanın arama motorundaki sıralamasında devamlı bir değişkenliğe yol açabiliyor.

Kategori Açıklaması Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygun anahtar kelimelerin seçimiyle arama motorlarında sayfa sıralamasının yükseltilmesi, potansiyel müşterilere ulaşmada yalnızca ilk adım! Bunu takip eden süreçte, ziyaretçilerin site içerisinde geçirdikleri vaktin uzatılması ve nihai amaç olan satışın gerçekleştirilmesi için ihtiyaçlarının burada olduğuna ikna olmaları gerekiyor.

 

Güven İlişkisi

Sitede yer alan içeriklerin kalitesi ve bu içeriklerde kullanılan dil ön plana çıkıyor. Kullanıcılar onlar için ne sunduğunuza dikkat kesildikleri için, daima siz dili kullanarak, kategori açıklamalarında aradıkları tüm sorulara yanıt bulmalarına yardımcı olacak içeriklere yer vermek önem kazanıyor. Ürünlerinizin değerini vurgulamak için bir fırsat sunan kategori açıklamalarında kullanacağınız ikna edici bir dil, müşterilerinizi harekete geçirerek satış odaklı içeriklerinizin amaca ulaşmasına yardımcı oluyor. Açıklamalarda, ürün özelliklerini içeren teknik detaylardan kaçınmak gerekiyor. Bunlar yerine, ürün çeşitliliğinden ve faydalarından bahsetmek daha avantajlı oluyor.


Rekabetin son derece kuvvetli olduğu e-ticaret sektöründe, kişisel bir dokunuş ile sitenizi farklılaştırmak ve markanızın karakterini yansıtabilmek, ziyaretçiler ile bağ kurmak açısından son derece önemli. Bu sayede onları etkilemek için sahip olduğunuz kısa süre içerisinde kategori açıklamalarınızda yüz yüze iletişim kurarcasına iyi bir karşılama sunmanız, ziyaretçilerin sitede kalmasını sağlamak açısından faydalı oluyor. Karşılama imajı yaratabilmek, kategori açıklamalarının site içinde nerede konumlandırıldığı ile ilişkili. Sayfanın en üstünde yer alan açıklamalar, ziyaretçilerin aradıklarını bulduğuna dair bir ipucu olabiliyor. Ancak bunu yaparken uzun bir içerik nedeniyle ürünlerin sayfada çok aşağılarda kalmamasına dikkat etmek gerekiyor.


min

 

Marka Kimliği

Kategori açıklaması yazarken sitenin geri kalanında kullanılan dil ve yansıtılan marka kimliği ile uyumlu içerikler oluşturulması, dikkat edilmesi gereken bir diğer husus. Uyumsuz bir marka imajına yol açacak içeriklere yer vermek, müşterilerinizin markanıza yönelik güven duygusunu kolaylıkla sarsabilir. Müşterilerin güvenini kazanmak için kategori açıklamasında kurumsallıktan uzak, etkileşimli bir dil kullanmak e-ticaret siteleri için oldukça faydalı. Bu sayede ziyaretçilere yabancılaşmadan, karşılıklı iletişim kuruyormuş izlenimi ile potansiyel müşteriler yaratmak mümkün. Özellikle küçük işletmelerin kategori açıklamalarında şirket değerlerini yansıtan kişisel dokunuşlara yer vermesi, ziyaretçilerle bağ kurmayı kolaylaştırıyor. Şirket tarihine dair bilgiler, müşteri görüşleri, koleksiyonlara yön veren ilhamlar bu dokunuşlardan birkaçı.

 

İç Bağlantılar

Kategori açıklamaları, organik trafiğin sitenize yönlendirilmesinde olduğu kadar, ziyaretçilerin site içerisinde kalma sürelerini artırma konusunda da anahtar role sahip. Bu girişim için son derece uygun olan bu içeriklerde verilecek olan iç bağlantılar sayesinde ziyaret sürelerini uzatmak mümkün hale geliyor. Bu linklerde farklı alt kategorilere yer verileceği gibi, diğer ürün çeşitlerine yönlendirme yaparak da ziyaretçilerinize gezinme ortamı sağlayabilirsiniz.

 

Call-to-Action

Organik trafiğin yönetilmesi, satışa yönelik hedefler için yalnızca bir önceliği oluşturuyor. Kategori açıklamalarında kullanacağınız ikna edici dilin yanı sıra, içeriğin sonunda yer vereceğiniz call to action cümleleri müşterileri harekete geçirme konusunda pazarlama stratejilerinin vazgeçilmezlerinden. Ancak bunu yaparken ‘eğer’ ve ‘ise’ ile başlayan cümleler kurmak yerine, ürünlerinizin müşterilerin yaşantısına sağlayacağı katkılara değinecek olumlu ifadeler seçmeniz öneriliyor. Bu sayede içeriği dinamik bir şekilde sonlandırarak satış hedeflerinize ulaşmanız kolaylaşıyor.

Kategori Açıklaması Örnekleri

Kategori sayfa yapılarının oluşturulması ve dizaynında birçok etken bir arada bulunuyor. Uzmanlardan destek alınarak marka hedefleri doğrultusunda hazırlanan bu sayfalarda yer alan kategori açıklamaları, müşterilere hitap etmede elinizde bulunan büyük bir fırsat. Bunu yaparken ürün görsellerini nasıl yerleştireceğiniz ve genel sayfa dizaynının göze hitap etme düzeyi de ziyaretçilerin sayfada kalmasında büyük bir etken.


Önde gelen kahve markalarından biri olan Tchibo, öyle görünüyor ki, uzman tasarımcılarla birlikte geliştirdiği sayfalarında müşterilerini etkilemek için son derece hevesli. Süt köpürtücü alt kategori sayfasına girişte görsellerden destek alınarak kategoride yer alan ürünlerin faydalarından adeta kısa anekdotlar gibi bahsedildiği görülüyor.


min


Müşterileri etkileyerek yazıya boğmadan ilgi uyandırılan bu girişten sonra ise, kategori açıklamasının detayları en sona saklanmış! Sayfanın en altına inildiğinde yine kategoride yer alan ürünlere dair bilgi veren açıklamalara yer veriliyor. Kısa ancak faydalı olan bu içeriğin sonunda yer verilen call-to-action cümlesiyle potansiyel müşterilerin satışa yönlendirildiği izleniyor.


min 


Elektrikli aletlerde en bilindik ve güvenilir markalardan biri olan Arzum’un sitesinde ise, kişisel bakım aletleri sayfasında kategori açıklamasına ürünlerden sonra en altta yer verilmesi tercih edilmiş. Burada göze çarpan ise, özellikle mobil cihazlardan sayfaya ulaşımda sorun yaratabilecek uygun boşluğun atlanılmaması! Uzun bir kategori açıklamasını doğrudan sunmak yerine, ‘Devamını gör...’ butonu ile alandan tasarruf edilerek, ağırlıklı olarak ürün görsellerine yer verildiği görülüyor. Ek olarak, içerik yazısında farklı kategoriler ile ürünlere linkleme yapılarak bunlar aracılığıyla ziyaretçilerin sitede kalma süreleri üzerinde hakimiyet kurma hedefi göze çarpıyor.

min

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter