arrowarrow
İçerik Pazarlaması
İçerik Pazarlaması
calendar-todo
27 Temmuz, 2021

İçeriğin İstenilen Hedef Kitleye Ulaşmasını Sağlayacak Dağıtım Stratejileri

İçeriklerin hedef kitlesine ulaşmasındaki en önemli adım içerik dağıtım sürecinden geçiyor. Etkili içerik dağıtım stratejileri oluşturmak, oluşturulan içerikten alınacak verimi önemli ölçüde artırıyor.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Bugün aktif olarak kullandığımız sosyal medyadan başlayarak, okuduğumuz gazeteler, dergiler, izlediğimiz dizi ve filmlere kadar önümüze sunulan her şey aslında birer içerik. Bu doğrultuda sadece bir gün içerisinde bile yüzlerce içeriğin üretilerek bizlere ulaştırıldığını söyleyebiliriz. İstatistiklere göre sosyal medya araçlarından sadece biri olan Instagram’da 2018 itibariyle 1 milyar aktif kullanıcı bulunuyor ve her gün ortalama 100 milyona yakın içerik üretiliyor. Bu içeriklerin büyük bir kısmı da markalar tarafından oluşturuluyor. Peki sadece Instagram’da bile bu kadar çok içerik üretilirken bu içerikler kullanıcılara doğru bir şekilde nasıl ulaşıyor? İşte bu noktada İçerik Dağıtım Stratejileri devreye giriyor. Hedef kitleye ulaştırılmak istenilen içerikler, blog içeriğinden tutun yeni çıkarılan bir ürünü tanıtmaya yönelik hazırlanmış bir içeriğe kadar farklılık gösteriyor. Önemli olan doğru stratejileri kullanarak hedefe ulaşmak. İçerik dağıtım stratejilerini belirlemeden önce ise her markanın tamamlaması gereken bazı önemli adımlar var. Bunların arasında “hedef kitleyi tanımak” ve “hedef kitleye ulaşmak” ise en önemli iki tanesi olarak yer alıyor.


img

Hedef Kitleniz Kim?

İçerik dağıtımı konusunun belki de en önemli noktası hedef kitle. Hedef kitle, kullanıcı kitlesi veya tüketici kitle olarak da adlandırılabilir. Üretilen içerikler, hedef kitle olmadan hiçbir anlam taşımıyor. Bir marka için hedef kitlesini tanımak demek, hangi stratejileri kullanması gerektiğini ve bunları nasıl uygulayacağını da bilmesi anlamına geliyor.

Stratejiler ve Hedef Kitleye Ulaşmak

Doğru içerik oluşturmanın ve hedef kitleye hitap etmenin çok önemli olduğu günümüzde birçok markanın iyi bildiği iki şey. Bunu destekler nitelikte olan ve günümüzde sıkça duyduğumuz bir söz de “Content is King” yani “İçerik Kraldır” tanımlaması. İçeriğin bu denli önemli olmasının en büyük sebeplerinden biri de kullanıcı kitlesini daha da genişletebilmek. Ancak oluşturulan içerikler hedeflenen kitleye ulaşmazsa ne üretilen içeriğin bir önemi kalır ne de marka, kullanıcı kitlesini büyütebilir. Bu noktada doğru içerik dağıtım stratejilerinin markalar için çok önemli olmasının en temel sebebi olarak bu gösterilebilir.


img

İçerik dağıtımının anlamı aslında, bir içerik oluşturulduğunda onu hedef kitlesine ulaştırana kadar gidilen yoldur. Burada önemli bir nokta ise markanın kendine en uygun stratejiyi seçmesidir çünkü her içerik dağıtım stratejisi her markaya ve yaptıkları işe uygun değildir.


Ürettiğiniz içeriğin, hedef kitlenize ulaşması için birçok farklı yol bulunuyor olsa da temelde içerik dağıtımı konusunda göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar şu şekildedir:

 

İçerik dağıtım stratejisi içerik türüne göre belirlenmelidir:

Birçok marka bu konuda yanlış hareket etmektedir. Ürettikleri tüm içerik türlerini tek bir içerik stratejisi ile hedef kitleye ulaştırmaya çalışırlar. Ancak her içerik türü için kullanıcı kitlesi farklı mecralarda aktiftir ve her içerik türünün uygun olduğu kanallar da farklıdır. Bu noktada markanızın kendine ait bir stratejisinin olması, hangi kanalı kullanmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. İçerik dağıtımı konusunda birçok marka sosyal medyayı kullanmayı veya içerikleri kendi web sitelerinde yayınlamayı tercih eder. Ancak içerik dağıtım kanalları sadece bunlarla sınırlı olmamakla beraber E-mail bülteni, Youtube veya Podcast gibi kanallar veya markanıza ait uygulamalar da kullanılabilir. Örneğin bir fitness markası olan 8fit’in uyguladığı stratejiler ile markalarının ürettiği mobil uygulamanın nasıl 30 binin üzerinde indirilme oranına ulaştığını inceleyebilirsiniz.

 

Kullanıcı kitlesinin aktif olduğu mecra bulunmalıdır:

İçerik dağıtımında en önemli olan noktanın bu olduğu söylenebilir. Günümüzde birçok kullanıcının sosyal medyada oldukça aktif olduğunu biliyor olsak da her içerik ve marka türüne göre kullanıcıların aktif oldukları alanlar değişebilir. Eğer sizin de kullanıcı kitleniz sosyal medyada daha aktifse sosyal medyayı aktif ve etkili kullanmak için bu stratejilere göz atabilirsiniz.



Uygulanan stratejinin ve kullanılan içerik dağıtım kanalının işe yarayıp yaramadığı kontrol edilmelidir:

İçerik dağıtımının son basamaklarından olan kontrol ve süreklilik aşamaları da en az doğru stratejiyi bulmak kadar önemlidir. Büyük uğraşlar ve araştırmalar sonucunda markanız için en uygun olduğunu düşündüğünüz içerik dağıtım kanalını ve stratejisini bulduğunuzu sanıp uygulamaya koyarsınız. Ancak bunu kontrol ve takip etmezseniz içerik dağıtımınızın doğru işleyip işlemediğini bilemezsiniz. Bu, matematiksel bir denklem gibi düşünülebilir; verilen bilinmeyeni bulursunuz ama denklemde yerine koyduğunuzda denklemi sağlamadığını görürsünüz. İşte bu noktada, doğru stratejiyi bulduğunuzu sanıp aslında bulmadıysanız hem emeklerinize yazık olur hem de hedef kitlenize ulaştığınızı sandığınız yerde ulaşamazsınız. Bunu ölçümleyebilmenin en doğru yolu ise analitik kullanmak olsa da farklı yöntemler de bulunmaktadır.

 

Tüm bunları toparladığımızda içerik dağıtımında hedef kitleyi tanımanın ve hedef kitleye ulaşmak için doğru yöntemleri kullanmanın öneminin büyük olduğunu görmekteyiz. Çok sayıda içeriğin üretildiği bu zamanda, doğru içerik dağıtımı yapmanın markanızı olduğu yerden çok daha iyi yerlere getireceğine şüphe yok!

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter