arrowarrow
İçerik Pazarlaması

Anahtar Kelimeler Nerede, Nasıl Kullanılmalı?

SEO analizi ve doğru anahtar kelime seçiminin yanı sıra; anlamsal aramanın içerik pazarlamasına etkisini bilmek ve anahtar kelimelerini içerikte doğru şekilde konumlandırmak da dijital pazarlama başarısında oldukça belirleyici rol oynuyor.

icerik.com
Dijital kimliğinizi profesyonel içeriklerle güçlendirin.

preview image

Anahtar Kelimeler Nerede, Nasıl Kullanılmalı?

Dijital pazarlamada, gerek SEO uzmanları gerek bilinirliğini geliştirmek için içerik pazarlaması çalışmalarına başvuran markalarca tanınmış, olmazsa olmaz bir unsur anahtar kelimeler. Önemi ne kadar anlaşılmış olsa da anahtar kelimelerin yararı, doğru kullanılmadığı sürece görülmüyor. Bu da SEO çalışmalarına yeni başlayan, anahtar kelime araştırmasını yapmış ama analizlerinde bir ilerleme görmeyen markaların kafasını karıştırıyor. Bu yazımızda, anahtar kelimelerin nasıl ve nerede kullanılması gerektiğine dair önemli birkaç noktaya değinmeye karar verdik. Eğer anahtar kelime kullanımınızdan fayda alamıyorsanız, belki de anahtar kelimeleri nasıl kullandığınızı incelemenin vakti gelmiştir.

Anahtar Kelime Bulma ve Değerlendirme

Doğru kullanım şekillerine geçmeden önce, kısaca size en çok fayda sağlayacak anahtar kelimeleri bulma yollarına değinelim. Pazarlama kampanyalarında atılan her adım gibi, burada da ilk adımınız hedef kitlenizi tanımak olmalı. Çünkü eğer web sitenizin Google aramalarında iyi bir sıraya yükselmesini ve organik trafiğinizin artmasını istiyorsanız, öncelikle hedef kitlenizin ne düşündüğünü, nasıl bir dil kullandığını, ne amaçla arama yaptığını bilmeniz gerekir. Hedef kitlenizi tanıdıktan sonra rakip araştırması yapabilir, Google’ın “İlgili Aramalar” özelliğini inceleyebilir ve kendiniz bir anahtar kelime listesi oluşturabilirsiniz. Elinizdeki anahtar kelimeleri analiz etme ve değerlendirme aşamasında ise Google Ads’in Keyword Planner’ı veya Moz’un Keyword Explorer’ı gibi son derece yararlı araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar ile hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerin arama hacmini, aynı anahtar kelimelerle rakiplerinizin Google’da nasıl sıralandığını ve yükselişte olan diğer anahtar kelime önerilerini görebilirsiniz.

Anlamsal Arama Nedir? Anahtar Kelime Kullanımını Nasıl Etkiler?

Google’ın 2013 yılında yaptığı Hummingbird algoritma güncellemesi, Google’ın yapılan aramaları nasıl değerlendirdiği ve sorgularla sonuçları nasıl bağdaştırdığı hakkında büyük bir değişim yarattı. Bu güncellemeyle beraber Google, aranan kelimeleri bolca içeren içerikleri değil, arama niyetiyle örtüşen içerikleri listelemede öne çıkarmaya başladı. Yani artık Google’ın arama motoru, arama yapan kişinin niyetini anlayıp, o niyete en uygun olan içeriği öne çekiyor. Bunu yapmak için algoritma; kullanıcı niyeti (user/searcher intent), sorgu bağlamı (query context) ve kelimeler arasındaki anlamı inceliyor. 


Google’ın arama motorunun işleyiş şeklinde böyle bir değişiklik yapması, kullanıcıların arama yapma şekline de etki etti. Artık kısa kelimelerle arama yapmak yerine, kullanıcılar istedikleri içeriğe ulaşmak için olabildiğince detaylı sorgu kelimeleri/cümleleri kullanıyor. Bu da karşımıza “long tail” (uzun kuyruklu) anahtar kelimeleri çıkarıyor. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, Moz’un araştırmasına göre Google’da yapılan tüm aramaların yaklaşık %70’ini oluşturuyor.

minified


Uzun kuyruklu anahtar kelimelere şu şekilde örnek verebiliriz: Örneğin, “ayakkabı”, short tail yani “kısa kuyruklu” bir anahtar kelime. Bunun yanında “siyah ince topuklu ayakkabı” uzun kuyruklu bir anahtar kelime oluyor. 

Neden Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Kullanılmalı?

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler tüm sorguların büyük bir kısmını oluştursa da kısa kuyruklu anahtar kelimeler çok daha büyük hacimli. Çok büyük hacimli, kısa kuyruklu bir anahtar kelimeyi hedefleyerek, rakipleriniz arasında yükselmeniz çok daha zor olacaktır. Bunun yerine, daha spesifik anahtar kelimeleri hedefleyerek, direkt kullanıcının niyetine hitap edebilirsiniz. Zeo Ajans’ta Sr. SEO Analyst olan Metehan Urhan, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin yeni başlayan SEO çalışmalarında neden kullanılması gerektiğini şöyle açıklıyor: 


“Özellikle otoriter olmayan ya da yeni bir web sitesi için ilk aşamada aranma hacmi ve rekabetin oldukça yüksek olduğu bu anahtar kelimelere odaklanmak başarı elde etmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle ilk olarak rekabetin nispeten daha düşük olduğu ve kullanıcı niyetinin çok daha açık olarak belirtildiği long tail keyword’lere odaklanmak mantıklı bir başlangıç olabilir.”


Hedefleyeceğiniz uzun kuyruklu anahtar kelimeyi doğru belirler ve içerik pazarlama stratejinizi buna göre oluşturursanız, Google sizin kullanıcı niyetine yönelik içerikler ürettiğinizi fark edecek ve web sitenizi hedef kitlenizle kısa süre içinde buluşturacaktır.


Kullanıcı niyetini anlamak için elinizde bulunan verileri kullanabilirsiniz. Web sitenize gelen organik trafiğin hangi anahtar kelimelerden size yöneldiğini inceleyebilirsiniz. Örneğin; “en ucuz iPhone 12” gibi bir arama, satın alma niyetli bir aramadır. Bunun yanında, “iPhone ekran tamiri nasıl yapılır” bilgi edinme amaçlı bir aramadır. Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi doğru niyetle eşleştirebilirseniz, niyete uygun içerikler yaratarak arama motorlarındaki sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler Nerede Kullanılmalı?

Doğru anahtar kelimeleri seçtikten sonra, bunları web sitenizdeki içeriklerde nasıl konumlandıracağınız çok önemli. Bu adımda yaptığınız yanlışlar, anahtar kelimelerden istediğiniz gibi geri dönüş alamamanıza sebep olabilir.

Anahtar kelimelerinizin;

  • Meta title ve meta description etiketlerinizde,

  • İçeriğinizin Heading 1 olarak formatlanmış ana başlığında,

  • İçeriğinizdeki Heading 2, 3, 4 gibi formatlanmış diğer alt başlıklarınızda,

  • İçeriğinizin ilk ve son 200 kelimesinde,

  • İçeriğin yer aldığı sayfanın URL’sinde,

  • İçerik içinde verilen linklerin anchor text’lerinde,

  • Kullandığınız görsellerin alt text’inde

yer alması, kullanıcıların aradıkları içeriği bulduklarına emin olmaları için son derece önemli. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, çok kritik bir unsur var: Anahtar kelimeleri içeriğinize doğal şekilde yedirmeniz gerekiyor. Yazının veya cümlelerin akışını bölen, sayısızca tekrar eden anahtar kelimeler arama motoru listelerinde web sitenizi yukarı taşımaz. Anlamsal aramanın görevini burada hatırlamak ve anahtar kelimeleri ona göre kullanmak burada püf nokta.


Belirlediğiniz tüm anahtar kelimeler sizin için aynı “değerde” olmayacaktır. Bazı anahtar kelimeler “ana anahtar kelimeler” olarak nitelendirilen, asıl hedeflenmek istenen anahtar kelimelerdir. Bu kelimelerin uzun ya da kısa kuyruklu olmasına göre içeriğinizde konumlandırma yapabilirsiniz. 


Ana anahtar kelimenizi kesinlikle ana başlığınızda, meta title ve meta description etiketlerinizde geçirmelisiniz. Bunun devamında, hedeflediğiniz diğer anahtar kelimeleri tüm içerikte dengeli olacak bir şekilde dağıtmalısınız. Örneğin, soru cümlesi şeklinde olan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri alt başlıklarda değerlendirebilirsiniz. Eğer hedeflemek istediğiniz bir anahtar kelime doğal bir şekilde içeriğe oturmuyorsa, o anahtar kelimeden vazgeçin. İçeriğinizin kalitesini düşürmeniz size sadece zarar verecektir.


Bir anlamda artık arama motorları, web sitenizin başarısını kullanıcıların sitenizdeki içeriklerden ne kadar yararlandığıyla ölçüyor. Kullanıcı, yaptığı sorgulamadan sonra sorguyla alakasız bir sayfaya yönlendiriliyorsa veya bulduğu içerikte sayısızca tekrar eden, anlamsızca yerleştirilmiş anahtar kelimelerle karşılaşıyorsa, kullanıcı davranışlarını izleyen algoritmalar o sayfanın ve içeriğin kalitesiz olduğunu anlıyor ve ne kadar anahtar kelime kullanılmış olursa olsun, listelemelerde yükseltmiyor. Dolayısıyla anahtar kelimenin sadece varlığı değil, nasıl kullanıldığı bir web sitesinin arama motorlarındaki başarısını belirliyor.

Mail Bültenine Abone Ol!

Yenilikleri asla kaçırma hemen mail bültenimize abone ol.

facebooklinkedintwitter